Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H ασφάλεια προκαλεί... ανασφάλεια στην κυβέρνηση - Ανοικτά μέτωπα παντού στην καθημερινότητα

H ασφάλεια προκαλεί… ανασφάλεια στην κυβέρνηση – Ανοικτά μέτωπα παντού στην καθημερινότητα

Από τα δεξιά της κυβέρνησης κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι», υποσχόμενοι στη ΝΔ ότι η καταστολή είναι η μόνη λύση για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς

Ένα καλό κάνει η κυβέρνηση κι έρχεται ένα κακό για να το καλύψει. Ενα βήμα μπροστά περπατά και τρία βήματα πίσω κάνει προκαλώντας εκνευρισμό στο Μαξίμου. Μια ημέρα που θα έπρεπε να πανηγυρίζει για το νομοσχέδιο που κατέθεσε με τις μειώσεις των εισφορών σε 250 χιλιάδες μη μισθωτούς, τελικά έκλεισε με απίστευτη γκρίνια για την ασφάλεια του πολίτη.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση για την ασφάλεια του αστυνομικού, καθώς η πρωτοφανής επίθεση και ο ξυλοδαρμός αστυνομικών μέσα στο Πρωτοδικείο Αθηνών, προκάλεσε πανικό στην κυβέρνηση.

Η κατάσταση, μάλιστα, ξέφυγε ακόμη περισσότερο από τις «νουθεσίες» της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, προς τους αστυνομικούς να είναι περισσότερο προσεκτικοί, να αυτοπροστατεύονται. Μια σύσταση που έγινε λίγες ώρες μετά από την καταδρομική επίθεση μέσα στο δικαστήριο από ομάδα 50 ατόμων που έπιασαν στον ύπνο τους αστυνομικούς.

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, δόθηκε εντολή να μη γίνει καμιά σύλληψη ή προσαγωγή, κάτι που, κατ’ αυτούς, σημαίνει ότι το δόγμα της ανοχής παραμένει ενεργό παρά το γεγονός ότι έφυγε ο Νίκος Τόσκας από το υπουργείο.

Από τα δεξιά της κυβέρνησης κατηγορούν τον κ. Τσίπρα ότι μετέτρεψε τη χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι», υποσχόμενοι στη ΝΔ ότι η καταστολή είναι η μόνη λύση για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς. Αν και αυτό το «δόγμα» είχε εφαρμοστεί και στο παρελθόν χωρίς μεγάλη επιτυχία…

Τα τελευταία κρούσματα επιθέσεων κατά αστυνομικών (υπενθυμίζεται ότι μέλη του Ρουβίκωνα έκαναν εξακρίβωση στοιχείων σε αστυνομικούς με πολιτικά) μπορεί να αντιμετωπίζεται χαλαρά από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όμως, υπάρχουν κι άλλα ανησυχητικά φαινόμενα που προκαλούν αναταράξεις στην κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή που επιχειρεί να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία και να εμφανίσει μια χώρα που επέστρεψε στην κανονικότητα, τα θέματα ασφάλειας έρχονται να φέρουν τα πάνω – κάτω.

Χθες μόνο έγινε καταγγελία από καθηγητή ο οποίος έπεσε θύμα κλοπής και ξυλοδαρμού μέσα στο ΑΠΘ.

Οργή προκαλεί και η επίθεση στο σπίτι του Γιάννη Μπουτάρη αλλά και το γεγονός ότι ακραία στοιχεία έφτασαν στο σπίτι του πρώην υπουργού, Ν. Τόσκα και πέταξαν τρικάκια για τη Βόρεια Ηπειρο.

Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η επανεμφάνιση «τάγματος ασφαλείας» της Χρυσής Αυγής. Σύμφωνα με την καταγγελία γύρω στις 14:00 το μεσημέρι δεκάδες άτομα που φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής και κρατώντας στα χέρια κοντάρια και σημαίες, κατέβηκαν στις αποβάθρες του μετρό και αφού πέταξαν τρικάκια, φώναζαν «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και «Κατσίφα ζεις, εσύ μας οδηγείς», για τον 35χρονο που σκοτώθηκε στις Βουλιαράτες.

Επικίνδυνο

Αν η Χρυσή Αυγή μετά από μια πολύμηνη προσπάθεια να… κάτσει στα αυγά της ξαναβγαίνει στους δρόμους και η πολιτεία δεν παίρνει τα μέτρα της, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ομοιο με το γεγονός ότι αντιεξουσιαστές συνεχίζουν ανενόχλητοι να μπουκάρουν σε πρεσβείες και δημόσια κτίρια, να δέρνουν αστυνομικούς, να καταλαμβάνουν πανεπιστημιακούς χώρους.

Στην κυβέρνηση συνεχίζει να επικρατεί αλαλούμ σχετικά με την ασφάλεια του πολίτη και την καθημερινότητά του. Πολλοί παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι στη λογική της ανοχής απέναντι σε αντιεξουσιαστές και ταυτόχρονα επιμένουν στην αδράνεια της Αστυνομίας καθώς δεν πιστεύουν στη λογική της καταστολής. Αλλοι, όμως, εκτιμούν ότι η ανασφάλεια του πολίτη και η αύξηση του φόβου που αισθάνονται με τα καθημερινά επεισόδιο, κάνει κακό στην κυβέρνηση.

Αν και στο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τη ΝΔ στον τομέα αυτό, και δεν τους ενδιαφέρει και ως προς τις ψήφους στις εκλογές. Δεν θέλουν δηλαδή να «βουτήξουν» στην δεξαμενή των… νοικοκυραίων, αλλά επιδιώκουν να επαναφέρουν στην Κουμουνδούρου όσους αριστερούς απομακρύνθηκαν. Και η τακτική της ανοχής συσπειρώνει το αριστερό ακροατήριο καθώς το δεξιό το έχουν ήδη χάσει.

H ΝΔ θα συνεχίσει να βάζει το θέμα στην καθημερινή ατζέντα κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μετέτρεψε τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι. Και το Μαξίμου θα επιμένει στο δόγμα της μηδενικής ανοχής αλλά αν προκύψει κάτι σοβαρό δεν θα έχει πρόβλημα να το χρεώσει στην κ. Παπακώστα. Η οποία υιοθετεί το δόγμα της μηδενικής ανοχής, όμως, ήδη έχει χρεωθεί την οργή των αστυνομικών ενώ η Ολγα Γεροβασίλη είναι σταθερά εκτός κάδρου.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024