Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Στην Κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου», επειδή όλα κύλησαν ομαλά, το γεωτρύπανο έφτασε πάνω από τον στόχο μία περίπου ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ώρα άφιξης

Στο στόχο «Δελφίνη» στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ έφτασε με απόλυτη ασφάλεια το γεωτρύπανο Stena Icemax, όπου από τα μεσάνυχτα ξεκινούν οι προετοιμασίες για την πρώτη γεώτρηση της ExxonMobil – Qatar Petroleum στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου της Κύπρου», επειδή όλα κύλησαν ομαλά, το γεωτρύπανο έφτασε πάνω από τον στόχο μία περίπου ώρα πριν την από καιρό προγραμματισμένη ώρα άφιξης.

Με την ασφαλή άφιξη του γεωτρύπανου ολοκληρώθηκε το πρώτο και σημαντικό στάδιο του πολύμηνου σχεδιασμού που είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο την ασφαλή και ανεμπόδιστη  πλεύση του γεωτρύπανου, δεδομένων των εμπειριών των προηγούμενων έξι γεωτρήσεων και ιδιαίτερα των τουρκικών προκλητικών ενεργειών.

Ηδη, το πρώτο σκάφος υποστήριξης που αναχώρησε από το λιμάνι Λεμεσού πλησιάζει στο γεωτρύπανο, ενώ δεύτερο πλοίο υποστήριξης βρίσκεται καθ οδό για μεταφορά των πρώτων προμηθειών και εξοπλισμού.

Οι όποιες κινήσεις διεξάγονται υπό την στενή παρακολούθηση των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ισχυρή παρουσία με πολεμικά πλοία στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με πτήσεις κατασκοπευτικών.

Τα μηνύματα έχουν σταλεί προς την Άγκυρα μέσα από διάφορα κανάλια, ενώ εντός της εβδομάδας θα επισκεφθεί τη Λευκωσία ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον.

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία, καθώς υλοποιεί την υπόσχεση της Ουάσινγκτον προς την Λευκωσία να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της Άγκυρας.

Μετά τον Φάνον θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Αμερικανοί κινούνται με διπλό στόχο. Ο πρώτος είναι γεωπολιτικός και αφορά στη διαμόρφωση άξονα στην περιοχή και ο δεύτερος συνδέεται με τα ενεργειακά, που έχουν πολιτική, στρατηγική σημασία αλλά και οικονομική.

«Προειδοποιεί» η Κυπριακή Δημοκρατία

Υπενθυμίζεται ότι στις 06:00 του Σαββάτου η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης εξέδωσε Navtex με την οποία δεσμεύεται η περιοχή της γεώτρησης στον στόχο «Δελφίνη».

Πρόκειται για την Navtex «NAV WRNG NR 376/18», με την οποία καθορίζεται το ακριβές σημείο της γεώτρησης και δεσμεύεται ζώνη ακτίνας 500 μέτρων γύρω από το γεωτρύπανο όπου η είσοδος οποιουδήποτε μη εξουσιοδοτημένου σκάφους απαγορεύεται. Η περίοδος δέσμευσης ξεκίνησε από σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2019.

Η είσοδος στην απαγορευμένη ζώνη αποτελεί ποινικό αδίκημα τόσο σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και με βάση το διεθνές δίκαιο, προειδοποιεί η Navtex.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024