Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μεγάλη επιστροφή της ναυτιλίας

Η μεγάλη επιστροφή της ναυτιλίας

Η ναυτιλιακή βιομηχανία δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης ενώ οι έλληνες εφοπλιστές, που η αξία του στόλου τους ξεπερνά τα 105 δισ. δολάρια ελέγχοντας το 20% της παγκόσμιας ναυτιλίας, πρωταγωνιστούν και εφέτος στις αγορές νεότευκτων πλοίων

Έχοντας αφήσει πίσω της τα χειρότερα, ύστερα από την «τέλεια καταιγίδα» και την κατάρρευση των τιμών που βίωσε μετά την αυξημένη προσφορά τονάζ και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και του εμπορίου που ακολούθησε την παγκόσμια κρίση του 2008, η ναυτιλιακή βιομηχανία δείχνει πλέον σημάδια ανάκαμψης.

 Ο βασικός δείκτης ναύλων ξηρού φορτίου (Baltic Dry Index) π.χ. μετά τον υπερδιπλασιασμό του από τα χαμηλά της κρίσης σημειώνει άνοδο 19% εφέτος, ενώ συνολικά οι προοπτικές εμφανίζονται θετικές, με τους ναύλους σε όλες τις κατηγορίες πλοίων να έχουν αυξηθεί εφέτος ως και 47.000 δολάρια την ημέρα.

Σύμφωνα με τον Νίκο Μπορνόζη, πρόεδρο της Capital Link Inc., οι προσδοκίες για την αγορά χύδην ξηρού φορτίου το 2019 παραμένουν σταθερές, με την αύξηση του στόλου ξηρού φορτίου χύδην να είναι χαμηλή και η ζήτηση, συγκεκριμένα από την Κίνα, για τα δύο βασικά σιδηρομεταλλεύματα εμπορευμάτων και τον άνθρακα να παραμένει ισχυρή.

Στα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου, οι spot ναύλοι για τα μεγάλα πετρελαιοφόρα (VLCC) ήταν καλύτεροι από τους αναμενόμενους και οι προοπτικές της αγοράς συνεχίζουν να βελτιώνονται, καθώς η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου συνεχίζεται.

Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριάκης

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024