Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το άγνωστο δώρο του JFK στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Το άγνωστο δώρο του JFK στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Το δώρο που έκανε ο Τζον Κένεντι στον Aρχιεπίσκοπο Μακάριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου του 1962 έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας

Το δώρο που έκανε ο Τζον Κένεντι στον Aρχιεπίσκοπο Μακάριο κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στις αρχές Ιουνίου του 1962 φέρνει για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας ο Φιλελεύθερος.

Πρόκειται για μία ασημένια τσιγαροθήκη που έχει στα χέρια του ο 98χρονος σήμερα Ανδρέας Χατζηχριστοδούλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Φιλελεύθερου, ο κ. Ανδρέας Χατζηχριστοδούλου εργαζόταν επί σειρά ετών στην Αρχιεπισκοπή. Το καλοκαίρι του 1974 τον βρήκε εκεί ως οικοδόμο. Η επίθεση των πραξικοπηματιών τον οδήγησε στα υπόγειά της για να γλιτώσει.

Πριν φτάσει σε αυτά όμως βρήκε μέσα στην Αρχιεπισκοπή έναν τραυματισμένο αστυνομικό. Έτρεξε κοντά του και τον πήρε στα χέρια του. «Επέθανε στην αγκάλη μου» αφηγείται και με μοναδική διαύγεια θυμάται πως τον έλεγαν Αθανάση κι ήταν απ’ την Πάφο. Επρόκειτο για τον Αθανάση Γεωργίου από την Αμαργέτη της Πάφου που έπεσε μαχόμενος στην Αρχιεπισκοπή.

Ο κύριος Ανδρέας φέρνει στη μνήμη του συνεχώς εικόνες. Ότι κι αν διηγείται όμως γυρνά ξανά και ξανά σε εκείνον με το άσπρο ματωμένο πουκάμισο. Στα υπόγεια της Αρχιεπισκοπής έμεινε για τρεις ημέρες μαζί με 5 – 6 ακόμη πρόσωπα. Νηστικοί όλοι. Κι όταν έφυγαν δεν ξαναεπέστρεψαν παρά πέντε μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου που επέστρεψε και ο Μακάριος στην Κύπρο.

Τους ειδοποίησαν να πάνε να ξεκινήσουν τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών. Αυτό που αντίκρισε ο κύριος Ανδρέας μπαίνοντας μέσα, ήταν μεγάλες ζημιές και όπλα πεταμένα κάτω. Πιστόλια και καλάσνικοφ. Καθαρίζοντας μπροστά στα σκαλιά που οδηγούσαν στο δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου, ανάμεσα στα άλλα, είδε και την… «παλιοταμπακέρα». Χωρίς να καταλάβει περί τίνος πρόκειται την πήρε και την πήγε αμέσως στον Μακάριο που συντετριμμένος επέβλεπε τις εργασίες.

Εκείνος αντέδρασε απρόσμενα: «Τι να τα κάνω τα ποσκούπιδα εγώ; Πιάστην!» φέρεται να του είπε. Κι έτσι, η ασημένια κασετίνα, δώρο του αμερικανού πρόεδρου Τζον Κένεντι, πέρασε και παραμένει μέχρι σήμερα στα χέρια του κ. Ανδρέα.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024