Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να σκοτώνει

H ατμοσφαιρική ρύπανση συνεχίζει να σκοτώνει

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας του μολυσμένου αέρα, τονίζουν επιδημιολόγοι. Σε πολλές χώρες υπάρχουν πρωτοβουλίες κατά του φαινομένου –ένα παράδειγμα από την Πολωνία.

«Το νέφος είναι χειροπιαστό. Μπορείς να το δεις και να το μυρίσεις», υπογραμμίζει ο Αντρέι Γκούλα, ο οποίος συμμετέχει σε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πατρίδα του, την Πολωνία. Ο ίδιος μένει στην Κρακοβία και αγωνίζεται τα τελευταία έξι χρόνια ως μέλος της κίνησης πολιτών Polish Smog Alert προκειμένου να μπει φραγμός σε ένα πρόβλημα που εκτιμάται ότι στοιχίζει κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες ζωές στην Πολωνία, αφού προκαλεί μεταξύ άλλων θανατηφόρες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις.

«Το πρόβλημα του νέφους είναι σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένο. Έχει γίνει αντιληπτό από τους αρμόδιους για τη χάραξη τέτοιων πολιτικών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν δράση για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Για εμένα προσωπικά νομίζω ότι θα ήταν ασφαλέστερο να μετακομίσω εκτός Κρακοβίας επειδή ακόμη και σήμερα, το 2018, αναπνέουμε ανθυγιεινό αέρα. Πρέπει πάντως να αντιληφθούμε ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν είναι κάτι που μπορούμε να αλλάξουμε μέσα σε μια νύχτα», λέει ο Αντρέι Γκούλα στην DW.

Η θανάσιμη απειλή των μικροσωματιδίων

Η Πολωνία δεν είναι βεβαίως η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αναπνέουν δηλητηριασμένο αέρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχασαν τη ζωή τους το 2016 εξαιτίας του μολυσμένου αέρα. Στην Ευρώπη πέθαναν το 2015 περίπου μισό εκατομμύριο άτομα πρόωρα από τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτιμά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία είναι η συγκέντρωση αιωρούμενων μικροσωματιδίων, τα οποία λόγω του μικροσκοπικού μεγέθους τους εισχωρούν ευκολότερα στους πνεύμονες.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σήμερα είναι αισθητά καλύτερη από ό,τι το 1990, περίπου το 90% των Ευρωπαίων που ζουν σε αστικά κέντρα εξακολουθούν να αναπνέουν μολυσμένο αέρα, επισημαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος, κατατάσσοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση σε υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία στην Ευρώπη. Ο Αλμπέρτο Γκονζάλεζ, ειδικός σε θέματα ποιότητας αέρα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος δήλωσε στην DW ότι «προχωρούμε σε μείωση των εκπομπών από την κίνηση οχημάτων, ενώ και οι βιομηχανικές εκπομπές ρύπων ελέγχονται καλά, αλλά ίσως θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις εκπομπές της γεωργίας, ειδικά στην αμμωνία. Εάν δει κανείς τα στοιχεία διαπιστώνει ότι η γεωργία είναι ο τομέας με τη μικρότερη μείωση εκπομπών συγκριτικά με τους υπόλοιπους τομείς».

Μεγαλύτερο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρείται στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Η Βουλγαρία έχει τα υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Πολωνία. Εκεί, συγκεκριμένα στο Κατοβίτσε, θα φιλοξενηθεί τον φετινό Δεκέμβριο η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα.

Ιρένε Μπάνος Ρουίζ / Άρης Καλτιριμτζής

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024