Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Οργισμένο το DUP για τη στάση της Μέι στο ζήτημα Brexit - «σκληρών συνόρων»

Βρετανία: Οργισμένο το DUP για τη στάση της Μέι στο ζήτημα Brexit – «σκληρών συνόρων»

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας θεωρεί ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός υποχωρεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία

Η επιστολή που απηύθυνε αυτήν την εβδομάδα η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, από το οποίο εξαρτά την κυβερνητική της πλειοψηφία, προκάλεσε την οργή του μικρού ενωτικού κόμματος, το οποίο την κατηγορεί ότι θέλει να θυσιάσει την ενότητα της χώρας για να εξασφαλίσει μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Στην επιστολή αυτήν, η οποία εστάλη προς την ηγεσία του DUP και αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα The Times, η Τερέζα Μέι εξηγεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει η Βόρεια Ιρλανδία να παραμείνει σε καθεστώς ρυθμιστικής σύνδεσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στα δύο τμήματα της ιρλανδικής νήσου.

Η λύση αυτή ονομάστηκε «backstop» (δίχτυ ασφαλείας) και θα εφαρμοστεί για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τερέζα Μέι προσθέτει στην επιστολή της ότι «δεν θα δεχτεί ποτέ» μια λύση που «θα διαιρούσε το Ηνωμένο Βασίλειο». Όμως, αυτή η διευκρίνιση καθόλου δεν άμβλυνε την οργή του DUP, που αντίθετα θεωρεί ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός υποχωρεί απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Η επιστολή της πρωθυπουργού αποτελεί σήμα συναγερμού για εκείνους που αποδίδουν σημασία στην πολύτιμη ένωσή μας και σε εκείνους που θέλουν ένα πραγματικό Brexit για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου» έγραψε στο Twitter σήμερα το πρωί η ηγέτιδα του DUP, Αρλίν Φόστερ.

Σύμφωνα με την επιστολή αυτήν, φαίνεται ότι η πρωθυπουργός τείνει προς την ιδέα «ενός συνόρου στη θάλασσα της Ιρλανδίας», λέει η Αρλίν Φόστερ, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ.

«Είναι ξεκάθαρη προδοσία» δήλωσε από την πλευρά του στο Skynews ο εκπρόσωπος του DUP αρμόδιος για το Brexit, Σάμι Ουίλσον.

Ο Σάμι Ουίλσον αρνήθηκε επίσης να πάρει θέση σχετικά με το αν το DUP θα στηρίξει το νομοσχέδιο που αφορά το βρετανικό προϋπολογισμό στο κοινοβούλιο την προσεχή εβδομάδα.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTE, ο Ουίλσον απάντησε: «Θα λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας στην πορεία».

«Δεν λέμε τίποτε άλλο από το να λέμε και να ξαναλέμε ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η κυβέρνηση σπάσει από την πλευρά της τη συμφωνία» κοινοβουλευτικής συνεργασίας του Συντηρητικού Κόμματος με το DUP, προειδοποίησε.

Η Τερέζα Μέι, η οποία ελπίζει στη σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, για να δοθεί η δυνατότητα στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφανθεί πριν από τη διακοπή των εργασιών του τέλους του έτους, έχει ανάγκη από τις δέκα ψήφους του DUP, εάν θέλει να διατηρήσει την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Το Brexit θα βρίσκεται στο μενού των συνομιλιών κατά τη διάρκεια της βρετανο-ιρλανδικής συνάντησης που θα διεξαχθεί σήμερα στη νήσο του Μαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βάραντκαρ, τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της κυβέρνησης, Μέι Ντέιβιντ Λίντινγκτον, τη βρετανίδα υπουργό αρμόδια για την Βόρεια Ιρλανδία, Κάρεν Μπράντλεϊ, και τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Ουαλίας.

Στο μεταξύ, η Τερέζα Μέι θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Σομ για ένα γεύμα εργασίας, πριν επισκεφθούν το γαλλο-βρετανικό νεκροταφείο του Τιεπβάλ, όπου έχουν ενταφιαστεί τα λείψανα των στρατιωτών που έπεσαν στην εμβληματική Μάχη του Σομ στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024