Πόλεμο νεύρων από τις αλβανικές αρχές καταγγέλλουν οι δώδεκα ομογενείς οι οποίοι προσήχθησαν για «εξακρίβωση στοιχείων» και κρατήθηκαν επί δέκα ώρες στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου.

«Δέκα ώρες μας ανέκριναν οι αλβανικές αρχές παρόλο που είχαμε όλα τα νόμιμα έγγραφα» λέει ο βορειοηπειρώτης Ανδρέας Κούρτης, που είναι δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης Αττικής.

Ο κ. Κούρτης περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο σταμάτησαν τα αυτοκίνητα των ομογενών οι άνδρες της Ασφάλειας της αλβανικής αστυνομίας και πώς τους επιβίβασαν έναν – έναν στα συμβατικά αυτοκίνητα της αστυνομίας και τους οδήγησαν στο τμήμα, παρά το γεγονός ότι όλοι τους είχαν ταυτότητες και ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία και επέδειξαν στους άντρες των αρχών.

Όπως λέει, μιλώντας στο Πρώτο Θέμα, οι αστυνομικοί επέμεναν να μάθουν τους λόγους για τους οποίους βρίσκονταν στη Βόρειο Ήπειρο.

«Είμαι βορειοηπειρώτης, γεννημένος στον Άγιο Ανδρέα. Χθες, μετά την κηδεία, μαζί με τον Μπάμπη Καραθάνο, πρόεδρο του συλλόγου βορειοηπειρωτών Αθήνας, τον Χρήστο τον Ντούτση, πρώην Έπαρχο Άνω Δρόπολης και τον Θωμά Στέφο, μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας και επιχειρηματία πηγαίναμε σε ένα χωριό που ήξερε ο Ντούτσης προκειμένου να δειπνήσουμε», λέει αρχικά και συνεχίζει:

«Ενώ ακολουθούσαμε την πορεία μας για τον προορισμό μας, ξαφνικά πετάχτηκε ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας μπροστά μας και μας σταμάτησε. Οι αστυνομικοί μας ζήτησαν τα χαρτιά μας, ενώ εξακολουθούσαν να έρχονται αυτοκίνητα της ασφάλειας. Σε λίγο οι αστυνομικοί μάς ζήτησαν να τους ακολουθήσουμε στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου. Τους ζητήσαμε τον λόγο και μας απάντησαν πως πρέπει να γίνει εξακρίβωση στοιχείων παρόλο που είχαμε τα χαρτιά μας».

«Μας χωρίζουν την παρέα και πήρε κάθε αυτοκίνητο έναν από εμάς», συνεχίζει. «Μετά από σαράντα λεπτά, βρεθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα και μας έβαλαν σε διαφορετικά γραφεία και ξεκίνησε η ανάκρισή μας. Τι κάνουμε στην Αλβανία; Γιατί ήρθαμε; Από πού μπήκαμε; Με κάτι τέτοιες ερωτήσεις κρατώντας μας περίπου δέκα ώρες. Από μεριάς μας οι απαντήσεις ήταν ειλικρινείς και μάλιστα τους είπαμε πως δεν ζούμε πια στην παλιά εποχή εκτός αν έκανα λάθος και θα έπρεπε να φοβάμαι».

«Ήρθαμε για τον Κωνσταντίνο που πιστεύουμε ότι έχασε άδικα την ζωή του και όχι για να πάρουμε την Βόρειο Ήπειρο. Από τις 16:30 το μεσημέρι έως τις 3:00 το πρωί. Λυπούμε πολύ γιατί το 1989-1991 δώσαμε αγώνες για να πέσει αυτού του είδους η δικτατορία χάνοντας και ανθρώπους μας από τους βασανισμούς. Δεν περίμενα πως το 2018 θα υπήρχε το ίδιο πράγμα. Οι αστυνομικοί έκαναν την δουλειά τους, είχαν εντολές από ανωτέρους τους και φυσικά ήταν πολιτικό το θέμα. Το αυτοκίνητο μου το πήρα σήμερα το πρωί μετά από τρεις ώρες ταλαιπωρία καθώς το βράδυ μου είπαν πως έχει κλείσει το παρκινγκ και δεν μπορούσαν να μου ανοίξουν. Ήθελαν να φτιάξουν κάτι χαρτιά και διάφορα άλλα» λέει ο δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του αλβανικού ΥΠΕΣ που έκανε λόγο για 52 Έλληνες οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι στη γειτονική χώρα,  είπε πως «υπουργός είναι και ό,τι θέλει κάνει και λέει. Απλά να θυμίσουμε ότι έχουμε δικαιώματα στην Βόρειο Ήπειρο τα οποία έχουν υπογράψει οι Αλβανικές κυβερνήσεις, υπάρχουν Ευρωπαϊκές Συμβάσεις τις οποίες έχουν υπογράψει οι ίδιοι για τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου».

Για να ολοκληρώσει: «Ζητάμε τα δικαιώματα μας όπως εκείνοι τα έχουν υπογράψει πρόσφατα για τις μειονότητες και ειδικά για τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Σε κάθε ελληνική γιορτή έχουμε δικαίωμα να βάζουμε την Ελληνική σημαία και σε κάθε χωριό της Βορείου Ηπείρου, δικαιούται στα κεντρικά σημεία να τοποθετείται η Γαλανόλευκη. Δεν το ξέρουν όλοι οι ομογενείς αυτό κι όμως ισχύει».