Την Πέμπτη εγκαινιάζεται και επισήμως ο κύκλος των προεκλογικών δώρων της κυβέρνησης, με την ψήφιση της τροπολογίας για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, η καταβολή των οποίων αρχίζει λίγο πριν από τις γιορτές στους ένστολους.

Όπως ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εορταστική εκδήλωση της Πολεμικής Αεροπορίας, το συνολικό ποσό των αναδρομικών που θα επιστραφούν είναι 820 εκατ. ευρώ και το πουγκί της κυβέρνησης θα ανοίξει περί τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν οι ένστολοι θα λάβουν το σύνολο των ποσών που δικαιούνται.

Είπε ο πρωθυπουργός: «Είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών. Το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό. Το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο.

»Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

»Προχωράμε λοιπόν αύριο δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ότι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι τα μέσα του Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς.

»Και γιατί βγήκαμε από τα μνημόνια και έχουμε εμείς τη δυνατότητα και τη κυριαρχία να επιλέξουμε πως θα αξιοποιήσουμε το δημοσιονομικό χώρο που εξασφαλίσαμε, μέσα από τη χρηστή διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Από το κόψιμο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης»…

Το πρωτογενές πλεόνασμα, που έχει προκύψει από τον ιδρώτα και τις θυσίες των φορολογούμενων μάλλον, παρά από το κόψιμο της σπατάλης και της κακοδιαχείρισης, δεν θα ξοδευτεί μόνο στα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, όμως. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κι άλλα δώρα να μοιράσει.

Έτσι, μετά την τροπολογία που θα ψηφιστεί αύριο, σειρά θα πάρουν οι νομοθετικές ρυθμίσεις για άλλες προεκλογικές παροχές που έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ τον περασμένο Σεπτέμβριο. Για παράδειγμα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επιπλέον, εκκρεμούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Μετά τις αποφάσεις των Πρωτοδικείων που δικαίωσαν τους συνταξιούχους που προσέφυγαν και την εκταμίευση των ποσών για δύο περιπτώσεις, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος και για άλλους. Έμπειροι εργατολόγοι σημειώνουν ότι με τη στάση που τήρησε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και κυρίως η εκταμίευση των ποσών δημιουργούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις προκειμένου το δημόσιο να βρεθεί στη δυσμενή δημοσιονομικά θέση να καταβάλλει σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά για την περίοδο Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2015 που μεταφράζεται σε ποσά από 1.000 έως 4.000 ευρώ για την πλειονότητα των συνταξιούχων.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει ξεκαθαρίσει ότι θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους, ό,τι θα ισχύσει για τους συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει αγωγές.

Στον σάκο του Αη Βασίλη χωρούν κι άλλα δώρα όμως. Το επόμενο πακέτο που ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Δεκέμβριο είναι η μείωση φόρων. Αναμένονται οι διατάξεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν πολύ μικρή ακίνητη περιουσία, καθώς και η μείωση του ΦΠΑ από το 2021. Πρόκειται για παρεμβάσεις που μπορεί να ψηφιστούν αλλά η εφαρμογή τους θα γίνει από την επόμενη κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται για την τύχη τους.

Εν τω μεταξύ, από την Πρωτοχρονιά θα αρχίσει η εφαρμογή του μέτρου για την επιδότηση των στεγαστικών δανείων, η οποία θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.500 ευρώ. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέλιο Πιτσιόρλα, πρόκειται για ένα από μία σειρά βελτιωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια.

Σε αυτά μπορούν να προστεθούν οι υποσχέσεις για χιλιάδες διορισμούς και για αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Για την κυβέρνησή μας η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πυρηνικό στοιχείο του προγράμματός μας και για τον λόγο αυτό, αμέσως μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ψηφίσαμε τροπολογία με την οποία επιταχύναμε τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού» έχει τονίσει η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας πως «η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019 με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού των νέων».

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται ως… «φλουρί» η υπόσχεση για χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο και συγκεκριμένα για 10.000 θέσεις, αντί των ιερωμένων που δεν θα λογίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι -εφόσον, βέβαια, η συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου λάβει σάρκα και οστά.

«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς, δασκάλους κλπ» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος την Τετάρτη.

Αν και οι προσλήψεις αυτές αφορούν το 2020 και μετά, δηλαδή επί της ουσίας αφορούν την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές μέσα στην επόμενη χρονιά, παρά ταύτα ο Αλέξης Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορούν να πορεύονται μέσα στην προεκλογική περίοδο, μοιράζοντας υποσχέσεις, σαν κι αυτές…