Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν : Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που εξαιρούνται

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν : Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που εξαιρούνται

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι προσωρινές εξαιρέσεις για το ιρανικό πετρέλαιο χορηγούνται στην Κίνα, την Ινδία, την Νότια Κορέα, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν.

Οι ΗΠΑ επαναφέρουν σε ισχύ από σήμερα πετρελαϊκές και οικονομικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, εντείνοντας την πίεση στην Τεχεράνη με στόχο να περιορίσει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική και πολιτική της επιρροή στη Μέση Ανατολή.

Οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Εξάλλου από σήμερα η Ουάσινγκτον θα προσθέσει ακόμη 300 νέες διατάξεις εναντίον του πετρελαϊκού, τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Μάιο ότι η κυβέρνησή του αποσύρεται από τη διεθνή συμφωνία, την οποία έχει χαρακτηρίσει «τη χειρότερη που έχει υπογραφεί ποτέ». Οι υπόλοιπες χώρες που την έχουν υπογράψει –Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Κίνα—έχουν απαντήσει ότι θα εξακολουθήσουν να την τηρούν.

Οι λεπτομέρειες για τις αμερικανικές κυρώσεις θα γίνουν γνωστές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν σήμερα στις 08:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας).

Νετανιάχου: Ιστορική μέρα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε σήμερα ως «ιστορική ημέρα» την επιβολή από τις ΗΠΑ νέων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, «των σκληρότερων», σύμφωνα με τον ίδιο, από την έναρξη των προσπαθειών για τον περιορισμό της δράσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Έξι μήνες αφότου αποσύρθηκε μονομερώς από τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε υπογραφεί το 2015, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε σήμερα τις δρακόντειες κυρώσεις σε βάρος του πετρελαϊκού τομέα και του χρηματοοικονομικού τομέα του Ιράν, οι οποίες είχαν αρθεί υπό τον Μπαράκ Ομπάμα.

Βρετανία : Λύπη για την επαναφορά των κυρώσεων

Η Βρετανία εξέφρασε σήμερα λύπη για την απόφαση των ΗΠΑ να επαναφέρουν τις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

«Λυπούμαστε για την επαναφορά των κυρώσεων από τις ΗΠΑ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως η ιρανική πυρηνική συμφωνία καθιστά τον κόσμο ασφαλέστερο και θέση μας παραμένει πως όσο το Ιράν εξακολουθεί να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από τη συμφωνία τηρώντας τα αυστηρά όρια στις πυρηνικές δραστηριότητές του, θα είμαστε κι εμείς δεσμευμένοι σε αυτήν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Ως εκ τούτου θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε πλήρως τη διεύρυνση της εμπορικής μας σχέσης με το Ιράν και να ενθαρρύνουμε τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να εκμεταλλεύονται τις αναδυόμενες εμπορικές ευκαιρίες».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024