Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιράν προς ΗΠΑ : «Θα συνεχίσουμε την πώληση πετρελαίου»

Ιράν προς ΗΠΑ : «Θα συνεχίσουμε την πώληση πετρελαίου»

«Εργαλείο άσκησης πιέσεων» όχι τόσο προς το Ιράν όσο προς τη διεθνή κοινότητα είναι σύμφωνα με τη Ρωσία οι κυρώσεις που επέβαλλαν οι ΗΠΑ

Το Ιράν είναι αποφασισμένο να συνεχίσει να πουλάει το πετρέλαιό του στη διεθνή αγορά αψηφώντας την Ουάσινγκτον, υπογραμμίζοντας πως οι αμερικανικές κυρώσεις αποτελούν μονομερή, επιθετική ενέργεια με κόστος συνολικά για την παγκόσμια οικονομία.

«Η Αμερική θέλει να μειώσει στο μηδέν τις πετρελαϊκές πωλήσεις του Ιράν όμως θα συνεχίσουμε να πωλούμε το πετρέλαιό μας για να σπάσουμε τις κυρώσεις», τόνισε σε δηλώσεις του ο ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι παράνομες και άδικες.

«Αυτός είναι ένας οικονομικός πόλεμος εναντίον του Ιράν όμως  η Αμερική θα πρέπει να μάθει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη γλώσσα της ισχύος εναντίον του Ιράν. Είμαστε έτοιμοι να αντισταθούμε σε κάθε πίεση», δήλωσε ο Ροχανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σε ανάρτηση του στο Twitter υπογράμμισε πως η Ουάσινγκτον απομονώθηκε περισσότερο επιβάλλοντας τις κυρώσεις στο Ιράν και τόνισε : «Το μπούλινγκ των ΗΠΑ έγινε μπουμερανγκ. Οι ΗΠΑ είναι απομονωμένες και όχι το Ιράν».

Ρωσία κατά ΗΠΑ για τις κυρώσεις στο Ιράν

Την ίδια ώρα σε δηλώσεις προέβη και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του ρωσικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Κονσταντίν Κόσατσεφ, ο οποίος εξέφρασε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά του Ιράν αποτελούν «μια επίδειξη περιφρόνησης των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αξιώσεων των ίδιων των ΗΠΑ να επιβάλλουν την οικονομική τους ισχύ επιλεκτικά, δηλαδή μόνο στους δικούς τους αντιπάλους, εξαιρώντας τους δικούς τους συμμάχους».

Προσθέτοντας  ο Κόσατσεφ αναφέρει  ότι «πρόκειται για μiα θέση που τα περιλαμβάνει όλα, και αυτό που λέει ότι «ο νόμος δεν μας αφορά» και αυτό που λέει «αφορά όλους τους εχθρούς μας» και αυτό που λέει «κάνω ότι μου κατέβει»».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων υπογράμμισε ότι, αν δεν αντιμετωπισθεί με τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας μια τέτοια συμπεριφορά, τότε «όλοι θα ζήσουμε σ έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο αυθαιρεσίας και παραλογισμού». «Είναι μια άκρως επικίνδυνη τάση και το Ιράν είναι ένας από τους στόχους», ολοκλήρωσε ο Κόσατσεφ.

Ποιες είναι οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα την επαναφορά των πετρελαϊκών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν και απείλησαν με περαιτέρω δράση για να ασκήσουν πίεση στη χώρα αυτή, ενέργειες που η Ισλαμική Δημοκρατία καταδίκασε ως «οικονομικό πόλεμο» και διακήρυξε ότι θα αψηφήσει.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει το πυραυλικό πρόγραμμα και το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να μειώσει την επιρροή της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή.

Οι κυρώσεις καλύπτουν 50 ιρανικές τράπεζες και θυγατρικές και περισσότερα από 200 πρόσωπα και σκάφη στον ναυτιλιακό κλάδο, ενώ στοχοθετούν επίσης την εθνική αεροπορική εταιρεία της Τεχεράνης, την Iran Air, καθώς και περισσότερα από 65 από τα αεροσκάφη της, αναφέρεται στη δήλωση.

Οι αμερικανικές κυρώσεις επιτρέπουν το εμπόριο ανθρωπιστικών αγαθών όπως τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα, όμως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις τράπεζες και οι εμπορικοί περιορισμοί μπορεί να καταστήσουν τα είδη αυτά ακριβότερα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι κυρώσεις αυτές είχαν αρθεί μετά τη διεθνή συμφωνία του 2015, την οποία είχε συνάψει το Ιράν με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024