Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 100 χρόνια ΚΚΕ από τον Δ. Κουτσούμπα

Εγκαινιάστηκε η έκθεση για τα 100 χρόνια ΚΚΕ από τον Δ. Κουτσούμπα

Η «κόκκινη γραμμή» δεν καταγράφει ημερομηνίες, αλλά έναν σκληρό αγώνα χιλιάδων αγωνιστών στην 100χρονη πορεία του Κόμματος που αποτελεί και την μεγάλη κληρονομιά του ΚΚΕ το οποίο «δήλωση στο σύστημα δεν έκανε ποτέ ούτε θα κάνει» δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Εγκαινιάστηκε απόψε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων «Μελίνα» στο Θησείο, και θα διαρκέσει ώς τις 30 Νοεμβρίου, η Έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Μια κόκκινη γραμμή τον δρόμο μας δείχνει».

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εγκαινίασε την έκθεση για τα 100 χρόνια του κόμματος καλωσορίζοντας σε αυτήν την αντιπροσωπεία του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας (ΚΕΙ), που επισκέπτεται την Ελλάδα μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «Μια κόκκινη γραμμή δείχνει τον δρόμο μας. Αυτήν την κόκκινη γραμμή σας καλούμε και σήμερα να περπατήσουμε μαζί. Είναι το κόκκινο που δημιουργούν οι ποταμοί προσφοράς αίματος του Κόμματός μας, των εργατών όπου γης. Είναι το κόκκινο που ποτίζει το δέντρο της λευτεριάς, που η επιστήμη το προσδιορίζει με τη λέξη Κομμουνισμός! Κι έτσι το έμαθε ο λαός μας, έτσι το ξέρουν οι λαοί όλου του κόσμου. Είναι το κόκκινο στο οποίο προσβλέπουν οι σύγχρονοι προλετάριοι αυτού του κόσμου».

Μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν είναι μόνο οι οικονομικοί αγώνες που καθορίστηκε το περιεχόμενό τους, ο προσανατολισμός τους από την ιδεολογική παρέμβαση των κομμουνιστών. Είναι και η πολιτική ανάσα. Αυτό που μάθαμε να λέμε «δικαιώματα», «ελευθερίες», και που φέρνει έντονη τη σφραγίδα της πάλης των κομμουνιστών. Και αυτό αποτυπώνεται στη σημερινή έκθεση».

Στη συνέχεια αναφερόμενος, ο Δ. Κουτσούμπας, χαρακτηριστικά στην έκθεση, είπε ότι «αυτά τα 100 χρόνια είναι η ιστορία του τόπου μας, από τη σκοπιά της πάλης της εργατικής τάξης για την δική της απελευθέρωση».

Πρόσθεσε, ότι «η έκθεση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ είναι η προβολή των βημάτων που έγιναν, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στο μέλλον» και «αυτή είναι μια σημαντική διαφορά μας από τις διάφορες ιστοριογραφίες, που εκπορεύονται από την αστική τάξη και τα οπορτουνιστικά ακόλουθά της, οι οποίοι όσο λυρικά κι αν παρουσιάζουν τις ένδοξες στιγμές, στο τέλος αφήνουν μια πίκρα για τους «χαμένους αγώνες» ή για τις δήθεν «καλές εποχές που πέρασαν»».

Ο κ. Κουτσούμπας προσκάλεσε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης να στοχαστούν πάνω στη διακήρυξη του προγράμματος του Κόμματος απ΄όπου η ιστορία του έρχεται από πολύ μακρυά και θα πάει πολύ μακρυά καθώς τόνισε ότι «η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός  είναι πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη, η πιο πλατιά».

Καταλήγοντας στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Ο νέος αιώνας αρχίζει με τις καλύτερες προϋποθέσεις για νέους και νικηφόρους αγώνες ρήξης και ανατροπής του βάρβαρου και σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Με τη βεβαιότητα ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των νέων σοσιαλιστικών επαναστάσεων, καθώς ζούμε την εποχή του περάσματος από τον καπιταλισμό στον σοσιαλισμό, παρά τις ανατροπές και τον συνεχιζόμενο διεθνή αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων στην ταξική πάλη».

Η έκθεση

Στον εκθεσιακό χώρο, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσα από χιλιάδες φωτογραφικά υλικά και αρχειακά ντοκουμέντα, αλλά και μαρτυρίες,  τη διαδρομή του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέσα από τις κορυφαίες στιγμές της δράσης του, μια «κόκκινη γραμμή» που περιπλέκεται με τις μεγάλες εθνικές και διεθνείς εξελίξεις, αλλά και με γεγονότα που το ίδιο το ΚΚΕ πρωτοστάτησε και δημιούργησε.

Τα ντοκουμέντα, πολλά από αυτά έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, καλύπτουν την περίοδο από την γέννηση των πρώτων σοσιαλιστικών ιδεών και των πρώτων βημάτων του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και την ίδρυση του ΚΚΕ στον Πειραιά, το 1918, και ακολουθούν οι ιστορικές φάσεις του Μεσοπολέμου και της Κατοχής, του αγώνα του ΔΣΕ, της πάλης σε συνθήκες εκτελέσεων, εξορίας και φυλακών και του αγώνα ενάντια στην χούντα.

Επίσης, στο χώρο προβάλλονται βίντεο με ιστορικά αρχειακά πλάνα που συγκεντρώθηκαν για το νέο Ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Οι ώρες επισκέψεων είναι: Τρίτη – Σάββατο 10.00 π.μ. – 8.00 μ.μ. και Κυριακή 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ. (Δευτέρα κλειστά).

Σημειώνεται ότι για ομαδικές επισκέψεις και οργανωμένες ξεναγήσεις πρέπει να προηγείται επικοινωνία με την Κομματική Οργάνωση Αττικής στο τηλέφωνο 210.5282.607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00 π.μ. – 12.00 μ. και 6.00 μ.μ. – 8.00 μ.μ. και το Σάββατο 11.00 π.μ. – 1.00 μ.μ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024