Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον Καρκίνο του πνεύμονα

Όσα πρέπει να ξέρουμε για τον Καρκίνο του πνεύμονα

Από τον Κοσμά Ηλιάδη MD, PhD, FECTS, Χειρουργό Θώρακος και Διευθυντή της Θωρ/κής Κλινικής ΥΓΕΙΑ

Η τεχνολογική εξέλιξη της εποχής μας έχει βοηθήσει στην διάγνωση, την σταδιοποίηση και την θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα.

Η αξονική τομογραφία θώρακος (χαμηλής δόσης ακτινοβολίας ) δεν επιβαρύνει τον οργανισμό και αναδεικνύει νωρίτερα βλάβες που αντιμετωπίζονται καλύτερα και με υψηλά ποσοστά θεραπείας, αφού ανακαλύπτει σε αρχικό στάδιο τη νόσο. Αποτελεί την εξέταση εκλογής για την πρώιμη διάγνωση της νόσου στους καπνιστές. Η απλή ακτινογραφία θώρακος  δεν προσφέρει τις ίδιες πληροφορίες.

Η PET-CT (αξονική τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) συμβάλει στην σωστή σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα. Η βρογχοσκόπηση με χρήση υπερήχων καθοδηγεί την λήψη βιοψιών που καθορίζουν σωστότερα το στάδιο του ασθενούς. Έτσι σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις (MRI κ.α.) επιλέγονται ακριβέστερα οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική θεραπεία ανάλογα με το στάδιο της νόσου.

Σήμερα η χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα περιλαμβάνει εκτός από την κλασσική θωρακοτομή (ανοικτή επέμβαση) νεότερες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως η θωρακοσκοπική χειρουργική ( VATS)  και η Ρομποτική χειρουργική (RATS). Οι τεχνικές αυτές μειώνουν την  ταλαιπωρία του ασθενούς, το χρόνο νοσηλείας και το χρόνο αποκατάστασης και επανεξέτασης των ασθενών.

Επιπλέον έχοντας πληρέστερο έλεγχο της έκτασης της νόσου του ασθενούς επιλέγουμε σήμερα επεμβάσεις εκτομής  πνεύμονος ανάλογα με τις εφεδρείες του κάθε ανθρώπου. Με το δεδομένο  αυτό μπορεί να επιλέγονται επεμβάσεις μικρότερης εκτομής πνευμονικού ιστού  εάν αυτό είναι το μόνο που θα μπορέσει να ανεχθεί καλά ο ασθενής. Δεν είναι σπάνιες οι φορές που κάποιος μπορεί και επιβάλλεται  να χειρουργηθεί  ΄΄ξύπνιος΄΄ για να ανανήψει εύκολα (Awake VATS).

Είναι λοιπόν προφανές ότι απαιτείται η διάθεση του αντίστοιχου εξοπλισμού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για να μπορούν να εφαρμοστούν οι τεχνικές αυτές. Στον όμιλο ΥΓΕΙΑ διατίθενται ο εξοπλισμός καθώς και η πρωτοπορία στην εφαρμογή τους. Χρειάζεται λοιπόν  η σωστή στρατηγική στην θεραπεία του  κάθε ασθενούς με σκοπό την αύξηση του ποσοστού ίασης βελτιστοποιώντας και την ποιότητα της ζωής του ασθενούς.

Θα έλεγε κανείς  ότι είμαστε πλέον σε εποχή εξατομικευμένης  θεραπείας. Βέβαια όλα αυτά απαιτούν αποφάσεις ομάδας ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων όπως Ογκολόγοι, Πνευμονολόγοι, Ακτινοθεραπευτές,  Θωρακοχειρουργοί (ογκολογικό συμβούλιο).

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική – ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες ογκολογικές κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας, το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024