Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΤτΕ και Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Στόχος της συνεργασίας είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία της νέας γενιάς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη δράσης για την αντιμετώπισή της, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΓΦΙ, που απευθύνονται στους επισκέπτες του, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (ΜΓΦΙ) υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το σχεδιασμό και την πραγματοποίηση μεγάλου εκπαιδευτικού προγράμματος, διάρκειας τριών ετών (2019-20-21), βασισμένου στις έρευνες της Επιτροπής Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής (ΕΜΕΚΑ) της Τράπεζας.

Στόχος της συνεργασίας είναι η ενημέρωση και η προετοιμασία της νέας γενιάς για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη δράσης για την αντιμετώπισή της, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΜΓΦΙ, που απευθύνονται στους επισκέπτες του, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος είναι μαθητές.

Η κλιματική αλλαγή έχει σταδιακά διαμορφώσει ένα νέο τοπίο. Οι μελέτες, αλλά και οι τρέχουσες επιπτώσεις, καταδεικνύουν την ανάγκη ανάσχεσης της αλλαγής του κλίματος, μέσω της μείωσης των εκπομπών των θερμοκηπικών αερίων – τη βασική αιτία της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής – και μετάβασης σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών. Σε αυτή την πορεία, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει αναλάβει ένα σημαντικό ρόλο. Μέσα από την έρευνα και τις δράσεις της ΕΜΕΚΑ, η Τράπεζα στοχεύει να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για την άσκηση της σχετικής πολιτικής και τη διαχείριση των κινδύνων, αλλά και των ευκαιριών που εκπορεύονται από την αλλαγή του κλίματος.

Η ΕΜΕΚΑ συστήθηκε τον Μάρτιο του 2009, με στόχο τη μελέτη των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Έκτοτε έχει υλοποιήσει πλήθος ερευνών, όπως την έκθεση με τίτλο «Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα» το 2011, ενώ το 2016 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του σχεδίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Η πιο πρόσφατη μελέτη της (2018) έχει τίτλο «The Economics of Climate Change» και παρέχει μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων των οικονομικών της κλιματικής αλλαγής και των προκλήσεων που δημιουργούνται για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής

To ΜΓΦΙ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή, για να λειτουργήσει έγκαιρα ως κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης στα θέματα του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Οι συλλογές του αριθμούν χιλιάδες δείγματα και αποτελούν πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο, τις τράπεζες δεδομένων της χώρας μας, τη βάση για κάθε επιστημονική έρευνα και εφαρμογή στους τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής. Με εξειδικευμένο προσωπικό οδηγεί χιλιάδες παιδιά στους εκθεσιακούς του χώρους και τα εισάγει στη λειτουργία του φυσικού και ζωικού κόσμου και στην αλληλεξάρτηση και ισορροπία των οικοσυστημάτων. Με το παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), μελετά και παρακολουθεί τη φύση, τη βιοποικιλότητα και τα ύδατα και προωθεί πολιτικές, μέτρα και δράσεις για τη διατήρηση και την αειφορική διαχείρισή τους.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024