Να προχωρήσει σε αλλαγές του προσχεδίου του προϋπολογισμού της χώρας για το 2019 και να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ προέτρεψαν τον ιταλό ομόλογό τους, Τζιοβάνι Τρία, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Οι υπουργοί της Ευρωζώνης «ενθάρρυναν την Ιταλία να αναθεωρήσει τη θέση της, να ανταποκριθεί στις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να σεβασθεί τους συμπεφωνημένους κανόνες» είπε ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, μεταφέροντας τη σχετική συζήτηση που έλαβε χώρα στο Eurogroup.

Από την πλευρά της η Ρώμη, σύμφωνα με ιταλό αξιωματούχο που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, κατά τη συνεδρίαση, είπε πως δουλεύει για να επιτύχει συμβιβασμό στη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νωρίτερα, την ελπίδα ότι η ιταλική κυβερνήση θα προχωρήσει στη διόρθωση του προσχεδίου προϋπολογισμού της εξέφρασε και ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη συνεδρίαση.

«Θα συζητήσουμε τη γνώμη της Επιτροπής για το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας. Ωστόσο δε θα λάβουμε σήμερα αποφάσεις. Η Επιτροπή ζήτησε τη διόρθωσή του και αυτό περιμένουμε, ελπίζοντας ότι η ιταλική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να κάνει βήματα στη γραμμή των δημοσιονομικών κανόνων» δήλωσε ο Μ. Σεντένο.

Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος του Eurogroup είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απάντησης της Ιταλίας στην Επιτροπή και ότι συνεχίζεται ο «εποικοδομητικός» διάλογος.

«Θα λάβουμε, ελπίζουμε, το νέο προσχέδιο προϋπολογισμού και θα επανέλθουμε στο ζήτημα το Δεκέμβριο» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.