Αυτά που κάνουν φέτος οι ακραίοι μπακ του Παναθηναϊκού είναι παραπάνω απ’ αυτά που πιστεύαμε ότι μπορούν. Και είναι όλοι τους και οι τρεις σε αυτή την κατηγορία. Και ο Ινσούα στα αριστερά και ο Κουλιμπαλί με τον Γιόχανσον στα δεξιά.

Δεν είναι τυχαίο πως και οι τρεις ήταν καταπληκτικοί στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Σε ένα παιχνίδι που ο Παναθηναϊκός ήθελε να πάρει πράγματα από τους πιο έμπειρους ποδοσφαιριστές του και οι συγκεκριμένοι ανήκουν – βάσει ηλικίας – σε αυτή την κατηγορία. Μάλιστα, ο Κουλιμπαλί παίζοντας και σε μια θέση που δεν τον είχαμε συνηθίσει, αυτή του σέντερ μπακ, βρέθηκε ως και την αντίπαλη περιοχή και απείλησε. Οι άλλοι δύο έκαναν αυτά που φέτος μας έχουν… καλομάθει.

Ο Ινσούα, από μια κατ’ ανάγκην εναλλακτική λύση του Χουλτ την περασμένη σεζόν, έχει εξελιχθεί σε έναν από τους καλύτερους μπακ στο πρωτάθλημα. Όχι τυχαία, ο Δώνης επέμεινε το καλοκαίρι πολύ στη μη πώλησή του, όταν η πρόταση της Λας Πάλμας ξεπερνούσε τις 700.000 ευρώ. Δικαιώθηκε, αφού ο Ινσούα είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της ανάπτυξης του Παναθηναϊκού. Όσο… αντιτουριστικό είναι το στυλ του, τόσο αποτελεσματικός είναι ο ίδιος. Πιστώνεται ο Δώνης την αγωνιστική αναγέννηση ενός ποδοσφαιριστή που πέρσι ήταν μια απλή μετριότητα.

Όπως το ίδιο πιστώνεται και με τον Γιόχανσον. Για εκατοστά ο Σουηδός μπακ δεν σημείωσε με την ΑΕΚ το τέταρτο γκολ του στο πρωτάθλημα. Όμως τούτο είναι το τελευταίο που τον κάνει σημαντικό. Ο Γιόχανσον είναι πλέον ένας κανονικός μπακ. Όχι το περσινό… χάλι. Που μαρκάρει σωστά, που προωθείται όταν πρέπει, που δεν τρέμεις όταν έχει την μπάλα στην κατοχή του. Που θα πάει και στην ατομική ενέργεια, θα σεντράρει, θα πατήσει την αντίπαλη περιοχή, θα παίξει όλη την πλευρά αν του το ζητήσει ο προπονητής και το απαιτήσει η τακτική και το σύστημα της ομάδας.

Ο Δώνης τους έχει ξεμπλοκάρει. Τους έχει κάνει να βγάλουν στοιχεία που προφανώς είχαν, αλλά δεν τα είχαν δείξει ή δεν μπορούσαν να τα δείξουν σε ένα «άρρωστο» περιβάλλον όπως το περσινό. Πάνω απ’ όλα, τους έχει κάνει να γουστάρουν και πάλι το ποδόσφαιρο. Με πιο τρανό παράδειγμα τον Κουλιμπαλί. Μέχρι και τον Ιούνιο ήθελε να φύγει. Έψαχνε εναγωνίως ένα άλλο συμβόλαιο, μια άλλη ομάδα, μια άλλη χώρα. Ήθελε να τρέξει και να εξαφανιστεί από την Ελλάδα. Τώρα χαμογελά, παίζει, μάχεται, απολαμβάνει ξανά το παιχνίδι. Και φυσικά βοηθάει την ομάδα του.

Όσοι ξέρουν τον Δώνη γνώριζαν πως έχει τον τρόπο να παίρνει από τους παίκτες του το 100%. Όσοι ποδοσφαιριστές έχουν συνεργαστεί μαζί του έχουν να λένε για την καλή επαφή που έχει με αυτούς. Στον Παναθηναϊκό το έχει… απογειώσει. Και ζωντανεύει και πάλι καριέρες που έδειχναν πως έχουν πάρει για τα καλά την κάτω βόλτα.

Γράψτε το σχόλιο σας