Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζάκυνθος: Γέμισε πετρέλαιο η θάλασσα του Μαραθιά μετά το σεισμό

Ζάκυνθος: Γέμισε πετρέλαιο η θάλασσα του Μαραθιά μετά το σεισμό

Μάρτυρες ενός περίεργου γεωλογικού φαινομένου έχουν γίνει οι κάτοικοι της Ζακύνθου το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί στις 26 Οκτωβρίου

Μάρτυρες ενός περίεργου γεωλογικού φαινομένου έχουν γίνει οι κάτοικοι της Ζακύνθου το τελευταίο χρονικό διάστημα, μετά το μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε στο νησί στις 26 Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα, στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθιά, στη νότια ακτογραμμή της Ζακύνθου, η επιφάνεια της θάλασσας έχει γεμίσει πετρέλαιο, ενώ παράλληλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους αραιές φυσαλίδες.

Παρόμοιες περιγραφές, εξ όσων γνωρίζουμε, είχαν γίνει και σε πολύ παλαιότερες σεισμικές δονήσεις στο νησί των Επτανήσων, το 1636, το 1791 και το 1840.

Πάντως, κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως το φαινόμενο παρατηρείται όλον το χρόνο, απλώς τις τελευταίες ημέρες είναι εντονότερο.

Από τα αρχαία ήδη χρόνια, σε επιφανειακά κοιλώματα της Ζακύνθου αναβλύζει βαρύ πετρέλαιο (μαζούτ), το οποίο οι κάτοικοι ονόμαζαν νάφθα και το χρησιμοποιούσαν για φωτισμό (πυρσούς), για στεγανοποίηση σκαφών (πίσσα) κ.α.

Εξάλλου, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθιά, στη Λίμνη Κεριού, βρίσκεται η λεγόμενη πηγή του Ηροδότου, γνωστή από την αρχαιότητα για τα θειούχα νερά και την πίσσα που βγάζει.

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024