Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καπέλο» 1,5 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των F-16

«Καπέλο» 1,5 δισ. δολάρια για την αναβάθμιση των F-16

Στο 1,5 δισ. δολάρια το κόστος, σύμφωνα με τον αρχηγό ΓΕΑ, αντί για τα 1,1 δισ. δολάρια που είχε θέσει ως «οροφή» στη Βουλή ο Πάνος Καμμένος

Από 132 έως 400 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με όσα είχε υποστηρίξει ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι θα πληρώσουμε τελικά για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16.
Ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, που είναι από τους πλέον αρμόδιους για το θέμα, ξεκαθάρισε χθες ότι το κόστος θα είναι 1,5 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται ότι για κόστος που θα φτάσει το 1,5 δισ. δολάρια είχε μιλήσει και ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις στο πρόσφατο τετ α τετ του με τον Πάνο Καμμένο στην Ουάσιγκτον. Αλλά και τον περασμένο Μάιο η απόφαση για την αναβάθμιση των αεροσκαφών που είχε δημοσιευτεί στη Διαύγεια ανέφερε πως το συνολικό κόστος θα είναι 1.232.351,577 ευρώ ή 1.528.115,956 δολάρια.

Υστερα απ» όλα αυτά το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα θα αναβαθμίσει με «καπέλο» – πάντα σε σύγκριση με όσα έχει ισχυριστεί ο έλληνας υπουργός Αμυνας – τα 85 ελληνικά αεροσκάφη στην έκδοση Viper, αλλά το πόσο ακριβώς θα είναι αυτό το «καπέλο» μένει να το διευκρινίσει ο ίδιος ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ. Κι αυτό διότι ο Πάνος Καμμένος τον περασμένο χρόνο είχε δώσει δύο διαφορετικές εκδοχές του κόστους, τη μία σε ευρώ και την άλλη σε δολάρια, προκαλώντας σύγχυση για το τι τελικά θα ισχύσει.

Μετά το περσινό ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, στα τέλη Οκτωβρίου ο Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει στη Βουλή (στις 26/10/2017) πως «οι δικές μας δυνατότητες στο πλαίσιο της εκτέλεσης του εγκεκριμένου προϋπολογισμού δεν μπορεί να υπερβούν μάξιμουμ τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια».

Είχε προσθέσει, δε, με έμφαση: «Δεν το είχα ξεκαθαρίσει, μάλιστα, εάν είναι ευρώ ή δολάρια. Σας λέω ότι τα δολάρια είναι αυτά που συζητούμε τώρα». Αν ίσχυε συνεπώς αυτή η δήλωσή του, τότε η ελληνική πλευρά θα κληθεί να πληρώσει για την αναβάθμιση 400 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από την αρχική συμφωνία.

Λίγες ημέρες πριν από την παρέμβαση στη Βουλή, εντούτοις, ο Πάνος Καμμένος (στις 17/10/2017) είχε υποστηρίξει με ανάρτησή του στο Τwitter πως οροφή είναι τα 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16 και πως τα υπόλοιπα ποσά αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. Αν ισχύει αυτή η εκδοχή από τις δύο που είχε χρησιμοποιήσει, τότε το «καπέλο» είναι 132 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα.

«Φουλ πακέτο». Πάντως, χθες ο αρχηγός ΓΕΑ σε ενημέρωση που έκανε στους στρατιωτικούς συντάκτες, με αφορμή τις τετραήμερες εκδηλώσεις της Πολεμικής Αεροπορίας για τον προστάτη της Αρχάγγελο Μιχαήλ, διευκρίνισε πως το κόστος της αναβάθμισης του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων αφορά το «φουλ πακέτο». «Αυτό το ποσό«, πρόσθεσε, «δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ό,τι κι αν γίνει.

Το βασικό πρόγραμμα αναβάθμισης οριακά φτάνει το ένα δισ. δολάρια. Με τα υλικά υποστήριξης, τις πληρωμές για αποστολές αμερικανών ειδικών στην Ελλάδα, μπορεί να αυξηθεί». Ομως, τόνισε, στο τέλος μπορεί και να μη φτάσει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Στόχος της Πολεμικής Αεροπορίας και του υπουργείου Αμυνας, όπως σημείωσε ο αρχηγός ΓΕΑ, είναι το πρώτο αεροπλάνο μας να φύγει για την Αμερική πριν από τις γιορτές, προκειμένου να ξεκινήσει η αναβάθμιση.

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024