Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κράτος εγκατέλειψε την Πυροσβεστική: Ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στο Σώμα

Το κράτος εγκατέλειψε την Πυροσβεστική: Ούτε ένα ευρώ για επενδύσεις στο Σώμα

Ενδεχομένως τα στοιχεία αυτά να δικαιολογούν και το γεγονός ότι οι πυροσβέστες παλεύουν πολλές φορές χωρίς βοήθεια, σε μια άνιση μάχη με τη φωτιά

Εκθεση – κόλαφο για την πλήρη εγκατάλειψη της Πυροσβεστικής από την Πολιτεία, γεγονός που οδηγεί σε αδυναμίες αντιμετώπισης των πυρκαγιών, δημοσιοποίησε ο ΣΕΒ. Τα στοιχεία έχουν ιδιαίτερη σημασία μετά την καταστροφή στο Μάτι όπου και φάνηκαν όλες οι ανεπάρκειες του Σώματος και κυρίως η πλήρη αποδιοργάνωσή του με αποτέλεσμα να καούν 99 άνθρωποι.

Την τελευταία διετία (2015-2016), όπως αναφέρει το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΣΕΒ, οι δημόσιες επενδύσεις στην αστυνομία ανήλθαν σε μόλις 3 εκατ. ευρώ, ενώ δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ για επενδύσεις στην πυροσβεστική- χωρίς να περιλαμβάνεται η δασοπυρόσβεση- τα δικαστήρια και τις φυλακές.

Ενδεχομένως τα στοιχεία αυτά να δικαιολογούν και το γεγονός ότι οι πυροσβέστες παλεύουν πολλές φορές χωρίς βοήθεια, σε μια άνιση μάχη με τη φωτιά. Με ελάχιστα μέσα και χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια από αέρος κάτι που αποδείχθηκε στις 23 Ιουλίου όταν δύο φωτιές, σε Κινέτα και Μάτι, ήταν αρκετές για να διαλύσουν πλήρως την Πυροσβεστική. Το γεγονός ότι πήγαν όλα τα εναέρια μέσα στην πρώτη φωτιά ήταν βασική αιτία της εξάπλωσης της πυρκαγιάς από το νέο Βουτζά στο Μάτι σε μικρό χρονικό διάστημα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, οι επενδύσεις στην Ελλάδα το 2016 είναι μηδενικές (έναντι 3,1% του συνόλου των κρατικών επενδύσεων στην ΕΕ-28). Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ-28 επενδύει 1,3% σε υποδομές στην αστυνομία, 0,9% στην πυροσβεστική 0,3%, στα δικαστήρια και 0,4% στις φυλακές. Σημειώνεται ότι από το 2009 έως το 2016, στην Ελλάδα οι επενδύσεις στην αστυνομία ανήλθαν σε €115,2 εκατ. (€3 εκατ. το 2015-2016) και τα δικαστήρια σε €43 εκατ. (€0 εκατ. το 2015-2016), ενώ στην πυροσβεστική (μη συμπεριλαμβανομένης της δασοπυρόσβεσης) και τις φυλακές δεν δαπανήθηκε ούτε 1 ευρώ σε όλη την περίοδο από το 2009 έως το 2016.

Από την άλλη μεριά, η χώρα μας δαπανά 3% του προϋπολογισμού επενδύσεων στην παροχή νερού (έναντι 1,1% στην ΕΕ-28), καθώς και 5,5% στη διαχείριση στερεών αποβλήτων (έναντι 1,7% στην ΕΕ-28) και 3,7% στη διαχείριση υγρών αποβλήτων (έναντι 1,8% στην ΕΕ-28). Τα ανωτέρω μεγέθη πιστοποιούν τις τεράστιες αδυναμίες στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, όπου η χώρα μας έχει καθυστερήσει στην αντιμετώπιση της σπατάλης στο νερό και της αποκομιδής των σκουπιδιών, με σύγχρονους και αποτελεσματικούς τρόπους. Το αποτέλεσμα των ανωτέρω επιλογών είναι ότι η χώρα μας δεν ξοδεύει ούτε 1 ευρώ για στέγαση και ανάπτυξη χώρων κοινής ωφέλειας (όλα πάνε στο νερό) και ούτε 1 ευρώ για την μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και την προστασία της βιοποικιλότητας (όλα πάνε στα σκουπίδια).

Όσον αφορά σε υποδομές αναψυχής, άθλησης, και πολιτισμού, η χώρα μας ξοδεύει σχεδόν τίποτα (0,1%) σε υποδομές πολιτισμού (έναντι 1,9% στην ΕΕ-28) και 2,8% σε υποδομές αναψυχής και άθλησης (έναντι 2,2% στην ΕΕ-28).

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024