Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
FT: Ελεγκτές ερευνούν πιθανή απάτη 200 εκατ. δολ. στην Aegean Marine

FT: Ελεγκτές ερευνούν πιθανή απάτη 200 εκατ. δολ. στην Aegean Marine

Διεθνείς ελεγκτές διερευνούν αν υπήρξε απάτη ύψους 200 εκατομμυρίων στην Aegean Marine Petroleum Network πού αφορά πλασματικές με εταιρείες βιτρίνα.

Ομάδα ειδικών ελεγκτών της Ernst and Young, διορισμένων από μάνατζερ κάποιων hedge funds, μπήκαν στο Δ.Σ. του διεθνούς προμηθευτή ναυτιλιακών καυσίμων, Aegean Marine Petroleum Network, τον Μάιο, αφού συμφώνησαν να αποσύρουν αγωγές εναντίον της εταιρείας.

Τα τρία hedge funds – ενός εκ των οποίων ηγείται ο Tyler Barron, την Sentinel Rock Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο – κατέχουν περίπου 13% του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean, μία από τις πολλές ελληνικές εταιρείες πού είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (New York Stock Exchange).

H Aegean, που ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα Δημήτρη Μελισσανίδη – γνωστός στην Ελλάδα ως «ο Τίγρης» και διάσημος ως πρώην ιδιοκτήτης και νυν επενδυτής της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΕΚ – είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ναυτιλιακών καυσίμων στον παγκόσμιο ναυτιλιακό στόλο . Ήταν από τις πρώτες ναυτιλιακές εταιρείας που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με δημόσια προσφορά το 2006.

Οι μετοχές της Aegean κατρακύλησαν, χάνοντας 75% της αξίας τους τον Ιούνιο, όταν η εταιρεία ομολόγησε μετά από προκαταρκτική έρευνα ότι περίπου $200 εκατ. των εισπρακτέων μπορεί να στερούνταν «οικονομικής ουσίας», και ενημέρωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ (Treasury Department) και την αρμόδια  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission).

Η ελβετική εταιρεία εμπορίου βασικών προιόντων Mercuria, τον Αύγουστο αγόρασε σχεδόν το ένα τρίτο της Aegean,  με αντάλλαγμα πιστωτικές διευκολύνσεις $1δις συν $30 εκατ. μετρητά. Το deal εξασφάλισε στον δοκιμαζόμενο προμηθευτή την δυνατότητα να συνεχίσει τις συναλλαγές του.

Σύμφωνα με ντοκουμέντα που βρίσκονται στη διάθεση των Financial Times και πληροφορίες από άτομα στην Αθήνα πού τελούν εν γνώσει της έρευνας, η έρευνα εξετάζει εάν οι τέσσερις εταιρείες – μία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δύο στις Νήσους Marshall, και μία στην Φλόριδα – ενεπλάκησαν σε συναλλαγές που αποσκοπούσαν  στο να παραποιήσουν εμπορικές συναλλαγές και να αποκρύψουν την κατάχρηση κονδυλίων. Οι εταιρείες ήταν η Abdul Azim Trading, η Savina Maritime, η South Seas Maritime, και η Miami Exports Grοup.

“Αυτές ήταν εταιρείες – κέλυφος (shell companies) – είχαν ταχυδρομική θυρίδα στην Fujairah των Η.Α.Ε., αλλά δεν είχαν πραγματικές εμπορικές δραστηριότητες,» είπε άτομο πού τελεί εν γνώσει του διερευνητικού ελέγχου.

Ο κ. Μελισσανίδης αρνείται κάθε αδίκημα. Δεν απάντησε σε αιτήματα για περαιτέρω σχόλια. Ο γενικός σύμβουλος της Aegean, Σπύρος Φωκάς, δήλωσε ότι δεν θα μπορέσει να σχολιάσει τα θέματα που χειρίζονται οι ελεγκτές.

Ο κ. Μελισσανίδης, ένας μάνατζερ ποy ασχολείται ο ίδιος με πράγματα σύμφωνα με άλλα μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας της Ελλάδας, διοίκησε την Aegean ως επικεφαλής της εταιρικής ανάπτυξης από το 2006 μέχρι που πώλησε το μερίδιό του 15% στην εταιρεία το 2016 για $100 εκατ. Έμεινε ως σύμβουλος με διευθυντικές ευθύνες, αλλά παραιτήθηκε όταν οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων κινδύνου των ΗΠΑ προσχώρησαν στο διοικητικό συμβούλιο.

Αρκετά ανώτερα στελέχη της Aegean, μεταξύ των οποίων και ο CFO, υπεύθυνος εφοδιασμού και προμηθειών, έφυγαν από την εταιρεία ενώ ο έλεγχος ήταν σε εξέλιξη, είπε το ίδιο πρόσωπο. Ο γενικός διευθυντής και ο πρόεδρος του ΔΣ της Aegean, αντικαταστάθηκαν.

Οι ελεγκτές εξέτασαν επίσης τη σχέση της Aegean με την Oil Tank Engineering and Consulting, εταιρεία με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, που υπέγραψε σύμβαση με το Αιγαίο το 2010 για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού τροφοδοσίας καυσίμων στη Φουτζέιρα. Το έργο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να ολοκληρωθεί και υπερκεράσει τον προϋπολογισμό του κατά περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Η Oil Tank δεν είχε προηγούμενη εμπειρία κατασκευής πετρελαϊκού σταθμού και δεν έχει πραγματοποιήσει άλλα έργα μηχανικής από το 2014. Οι ελεγκτές εξετάζουν κατά πόσον η Aegean πραγματοποίησε πληρωμές μέσω της Oil Tank σε άλλες επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε ο κ. Μελισσανίδης.

Οι δηλώσεις τραπεζών που έλαβαν οι ελεγκτές της Εθνικής Τράπεζας της Φουτζέιρα δείχνουν ότι οι πληρωμές από την Aegean προς την Oil Tank συνεχίστηκαν για αρκετά χρόνια μετά την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού.

Οι ελεγκτές διερευνούσαν εάν οι πληρωμές αυτές αποκρύπτονταν με τη χρήση πλαστών λογιστικών εγγραφών και πλαστών εγγράφων. Φαίνεται ότι από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2018, η Aegean μεταβίβασε στο Oil Tank συνολικά 185,3 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2016 η Oil Tank πραγματοποίησε μεταφορά € 2,77 εκ. στην ΑΕΚ, ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο της πρωταθλήτριας της Αθήνας, την οποία ήλεγχε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο κ. Μελισσανίδης. Επέστρεψε το 2013 μετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, ως μία ομάδα επενδυτών, σε μια προσπάθεια που αποκατέστησε το σύλλογο στην πρώην κατάστασή του.

Η μεταβίβαση στην AEK καταγράφηκε ως άτοκο δάνειο στην ομάδα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής ενός νέου σταδίου. Πιστεύεται ότι η Oil Tank έκανε επίσης πληρωμές σε μεμονωμένους παίκτες της ΑΕΚ.

Πηγή: Financial Times

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024