Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους που έσπασαν τα capital control της χώρας τους κι έβγαλαν λεφτά στο εξωτερικό με μεσολαβητή τον πρώην (πλέον) αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Ο τελευταίος αποπέμφθηκε από την εταιρεία, αμέσως μετά την επιστροφή του μεγαλομετόχου, Απόστολου Βακάκη από το Λονδίνο.

Η κομπίνα υπολογίζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ και για να ολοκληρωθεί χρησιμοποιήθηκαν POS της Εθνικής τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται έλεγχος τόσο εσωτερικός στην τράπεζα, όσο και από την ΤτΕ για να διακριβωθεί αν υπάρχουν ευθύνες τραπεζικών στελεχών κι αν τελικά δεν λειτούργησαν σωστά οι μηχανισμοί εποπτείας ώστε να αποτραπεί μια τέτοια δραστηριότητα.

Η Εθνική Τράπεζα με αφορμή δημοσιεύματα ανακοίνωσε ότι είχε ειδοποιήσει την εταιρεία άμεσα. Συγκεκριμένα αναφέρει:

Η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών.

Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».

Βεβαίως δεν ξεκαθαρίζεται για πόσο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνταν τα POS της τράπεζας προκειμένου να βγαίνουν χρήματα από την Κίνα για αγορά ακινήτων με bonus τη «χρυσή βίζα» που δίνεται για όσους επενδύουν πάνω από 250 χιλ. ευρώ. Οι κινήσεις χρημάτων ενεργοποίησαν τον συναγερμό στις κινεζικές Αρχές οι οποίες κινητοποιήθηκαν και ξεκίνησαν ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν οι συναλλαγές αυτές «έκρυβαν» παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος από την Κίνα στην Ελλάδα.

Οι κινεζικές Αρχές, που ελέγχουν εξονυχιστικά όλες τις κινήσεις κεφαλαίων ειδικά για την αγορά ακινήτων εκτός της χώρας, φαίνεται ότι εντόπισαν τη συγκεκριμένη πρακτική και από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε συνεργασία με την τράπεζα στην Ελλάδα μέσω της οποίας πραγματοποιούνταν οι μεταφορές των χρημάτων. Μάλιστα, ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους μέχρι τώρα έλεγχους που έχουν γίνει και στην Ελλάδα από τις υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες ως προς τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, ενώ διερευνάται και η ενδεχόμενη συμμετοχή ή οι παραλείψεις στελεχών της τράπεζας.

Να σημειωθεί ότι ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου το τελευταίο διάστημα είχε προχωρήσει στην αγορά σειράς ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι και τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development στο Παλαιό Ψυχικό ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό, ενώ τον περασμένο Ιούνιο είχε αγοράσει, έναντι του ποσού των 4,7 εκατ. ευρώ, και τη βίλα του πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη.

Πώς είχε στηθεί το κόλπο

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο τέως αντιπρόεδρος της Jumbo, φέρεται να προσέγγιζε κινέζους επιχειρηματίες που είχαν χρήματα αλλά λόγω των capital controls στη χώρα τους, δεν μπορούσαν να τα βγάλουν στο εξωτερικό.

Η μεταφορά των χρημάτων για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και αυτόματη χορήγηση βίζας, γινόταν με τη χρήση POS της Εθνικής τράπεζας. Ετσι, οι Κινέζοι «έσπαζαν» τους περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων μέσω του κινεζικού τραπεζικού συστήματος, αγόραζαν ακίνητα που επιθυμούσαν στην Ελλάδα «ξεπλένοντας» τα χρήματά τους μέσω των POS, και ταυτόχρονα αποκτούσαν και «χρυσή βίζα» με την οποία ήταν επί της ουσίας ευρωπαίοι πολίτες.

Τι λέει η Jumbo

Η γνωστή εταιρεία παιχνιδιών αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση. Παράλληλα, στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου έγινε δεκτή η παραίτηση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, ο οποίος δεν θα αντικατασταθεί και η εταιρεία θα συνεχίσει με επταμελή σύνθεση στο διοικητικό της συμβούλιο έως τη λήξη της θητείας του.

Ειδικότερα, η Jumbo AEE, ανακοίνωσε ότι «σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου.

Ειδικότερα:
1. Η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες.
2. Ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής.
3. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικώς υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».
Σε δεύτερη ανακοίνωσή της, η Jumbo AEE έκανε γνωστό ότι «κατά τη συνεδρίαση του της 31/10/2018 αποδέχθηκε τη παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου Ευάγγελου (Αναπληρωτή Αντιπροέδρου) και αποφάσισε να συνεχίσει τη διαχείριση και την εκπροσώπηση της εταιρείας χωρίς την αντικατάσταση του παραιτηθέντος μέλους του, με επταμελή σύνθεση, μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο ανασυγκροτήθηκε σε σώμα, υπό την επταμελή σύνθεσή του, ως εξής:

Α. Τέσσερα (4) Εκτελεστικά μέλη:

1. Απόστολος- Ευάγγελος Βακάκης του Γεωργίου, επιχειρηματίας, Πρόεδρος.

2. Ιωάννης Οικονόμου του Χρήστου, δικηγόρος, Αντιπρόεδρος

3. Κωνσταντίνα Ντεμίρη του Σταύρου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, Εκτελεστικό Μέλος

4. Σοφία Βακάκη του Απόστολου-Ευάγγελου, ιδιωτική υπάλληλος, Εκτελεστικό Μέλος.

Β. Τρία (3) ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη:

1. Νικόλαος Βελισσαρίου του Ιωάννη, οικονομολόγος.

2. Γεώργιος Κατσαρός του Σπυρίδωνος, οικονομολόγος.

3. Φώτιος Τζίγκος του Αθανασίου, φορολογικός σύμβουλος.

Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο προέβη σε ανάθεση αρμοδιοτήτων εκπροσώπησης και δέσμευσης της εταιρείας σε μέλη του και σε υπαλλήλους της εταιρείας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο