Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε ερωτήματα για το πολιτικό τέλος της Μέρκελ

Πέντε ερωτήματα για το πολιτικό τέλος της Μέρκελ

Θα αντέξει η Μέρκελ στην καγκελαρία έως το 2021; Πιθανώς όχι. Παρά τον χαρακτηρισμό «αιώνια καγκελάριο» που της έχουν δώσει, η Μέρκελ που κυβερνά 13 χρόνια, ίσως τελικά να μην είναι εκείνη που θα επιλέξει την αποχώρησή της

Η Άγκελα Μέρκελ εξέπληξε πολλούς όταν ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος τον Δεκέμβριο και όταν τελειώσει η θητεία της στην καγκελαρία το 2021 δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Τα ερωτήματα που γεννώνται είναι αρκετά.
Γιατί τώρα; «Σήμερα είναι η ώρα να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο», είπε στους δημοσιογράφους όμως πρόσθεσε ότι είχε αποφασίσει να παραιτηθεί από την ηγεσία του
κόμματος από το καλοκαίρι. Το πιο πιθανό είναι πως ήθελε να δει την έκβαση δύο κρίσιμων εκλογικών μαχών σε κρατίδια: στη Βαυαρία και στην Έσση – και στα δύο το κόμμα της υπέστη μεγάλο πλήγμα και σημείωσε ιστορικά χαμηλά σε ποσοστά.
Υπάρχει κάτι άλλο πίσω από την απόφασή της; Ο πολιτικός επιστήμονας Μαρσέλ Ντίρσους θεωρεί σημαντικό πως «η Μέρκελ προχώρησε σε κάτι ασυνήθιστο – διαχώρισε την ηγεσία του κόμματος από την καγκελαρία. Πιστεύει δηλαδή ότι χρειάζεται αλλαγή από την μία αλλά και σταθερότητα και συνέχεια για την Γερμανία».
Ποιός θα την αντικαταστήσει και πως θα αλλάξει το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα; Τουλάχιστον 6 υποψήφιοι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να διεκδικήσουν την ηγεσία του CDU. Εκείνη δεν θα προτείνει κάποιον όμως είναι ευρέως γνωστό πως θα επιθυμούσε να δει ως διάδοχό της την γ.γ. του κόμματος Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Αν κερδίσει αυτή η πορεία του κόμματος θα παραμείνει ίδια. Αν όμως κερδίσει ο ειδικός στην οικονομική πολιτική Φριντριχ Μερτς που είναι πολύ συντηρητικό ή ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν, τότε θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές.
Θα αντέξει η Μέρκελ στην καγκελαρία έως το 2021; Πιθανώς όχι. Παρά τον χαρακτηρισμό «αιώνια καγκελάριο» που της έχουν δώσει, η Μέρκελ που κυβερνά 13 χρόνια, ίσως τελικά να μην είναι εκείνη που θα επιλέξει την αποχώρησή της, ιδιαίτερα εάν οι Σοσιαλδημοκράτες αποφασίσουν να αποσυρθούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό πριν το 2021 και η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κάτι που δεν αποκλείεται. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως θα γίνουν κινήσεις για την απομάκρυνσή της, ασχέτως της κατάστασης του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς ήδη βρίσκεται σε θέση αδυναμίας.
Θα την επιθυμήσουν οι Γερμανοί; Στη χώρα επικρατεί όλο και μεγαλύτερη πόλωση όσον αφορά την Μέρκελ και όλοι έχουν διαφορετική άποψη για τον τρόπο διακυβέρνησής της. «Είναι πολλοί εκείνοι που την έχουν συνηθίσει τόσα χρόνια στην ηγεσία», επισημαίνει ο Ντίρσους. «Μια ηγεσία σταθερή, μέσω της οποίας υπερασπίζεται την δημοκρατία και τις αρχές της Δύσης». Πάντως οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν πως η μακρά παραμονή της Μέρκελ στην εξουσία στη διάρκεια της οποίας αντιδρούσε με λογική και όχι βάσει του θυμικού και των συναισθημάτων, θα καταγραφεί ως θετική.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εποχή στην πολιτική; ‘Ισως.
Πολύ κουβέντα γίνεται για το τέλος των κομμάτων του λαού, Volkspartei, στη Γερμανία, όπως το Χριστιανοδημοκρατικό και το Σοσιαλδημοκρατικό. ‘Αρα δεν αποκλείεται ένα μέλλον όπου στο κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνται πολλά μικρότερα κόμματα και η δημιουργία κυβερνήσεων δεν θα είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Ο διευθυντής της Ακαδημίας Πολιτικής Εκπαίδευσης Βέρνερ Πάτζελτ θεωρεί ότι η πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες «άνοιξε την πόρτα στο ακροδεξιό AfD» και άρα συνέβαλλε στην «βαθιά μεταμόρφωση της γερμανικής πολιτικής».

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024