Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα έχει καταθέσει στη Βουλή τα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου στη Βουλή τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να διαμορφωθεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Ο Ζόραν Ζάεφ πρόσθεσε ότι στα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματος θα συμπεριληφθούν και κάποιες από τις προτάσεις των οκτώ αυτών βουλευτών της αντιπολίτευσης, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι και άλλοι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE θα στηρίξουν, στα επόμενα στάδια, τη διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Οι προτάσεις των οκτώ βουλευτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, είναι η ενίσχυση της «μακεδονικής ταυτότητας», τη διατήρηση της διαδικασίας μέχρι το τέλος, καθώς και την εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα εμπόδιζε την όλη συμφωνία.

«Αφού ολοκληρώσουμε τις τροπολογίες» είπε ο Ζάεφ «προσδοκώ ότι το VMRO-DPMNE και οι βουλευτές του συνασπισμού που δεν έχουν μέχρι στιγμής υποστηρίξει τις Συνταγματικές Αλλαγές, θα προσχωρήσουν».

Ενώ μάλιστα αναφερόμενος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τους 80 που τον «στηρίζουν» μέχρι στιγμής, συμπλήρωσε «εξακολουθώ να πιστεύω ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, αν όχι σε 120, τουλάχιστον σε 110».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ αυτοί βουλευτές της αντιπολίτευσης προχώρησαν στον σχηματισμό ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι επτά εξ αυτών ανήκαν στο VMRO-DPMNE, το προχώρησε σε άμεση διαγραφή τους από τις τάξεις, ενώ μία ακόμη βουλευτής που ψήφισε υπέρ της πρότασης για την τροποποίηση του Συντάγματος ανήκε σε ένα μικρό κόμμα, το οποίο συνεργάζεται με το VMRO-DPMNE.

Κλυδωνίζεται το VMRO-DPMNE

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει το IBNA, το επόμενο διάστημα, ορισμένοι ακόμη βουλευτές του VMRO-DPMNE, οι οποίοι φέρονται να διαφωνούν με την αδιάλλακτη γραμμή της ηγεσίας του κόμματος στο θέμα της επίλυσης της ονομασίας και της Συμφωνίας των Πρεσπών, αναμένεται να μεταπηδήσουν στη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που σχημάτισαν οι οχτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι ισχυροί κλυδωνισμοί στο εσωτερικό του VMRO-DPMNE, μετά τις διαγραφές βουλευτών και στελεχών του κόμματος.

Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της ΠΓΔΜ και ένα από τα στελέχη με μεγάλη επιρροή στο VMRO-DPMNE, Σάσο Νιχάλκοβ (πρώτος εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Nikola Gruevski), ο οποίος διαγράφηκε την περασμένη εβδομάδα από το κόμμα, με ανοιχτή επιστολή του, κατηγορεί ευθέως τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, για ψευδοπατριωτισμό, δίνοντας λαβή, με τον τρόπο αυτό,  για νέα «επεισόδια» στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο