Οσο συγκεντρώνονται τα επίσημα αποτελέσματα τόσο απομακρύνεται η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και των Πρασίνων, του σχήματος δηλαδή που κυβερνά μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα και με τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD και ZDF, ο αριθμός των εδρών των δύο κομμάτων αυτή την ώρα δεν επαρκεί προκειμένου να συνεχίσουν να συγκυβερνούν – χωρίς τρίτο εταίρο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς την συμμετοχή του CDU, γεγονός το οποίο προκαλεί κάποια ανακούφιση στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών.

Οπως μεταδίδεται από το ZDF, το CDU συγκεντρώνει 27,7% (-11,1), το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 19,7% (-11), οι Πράσινοι 19,5% (+8,4), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 13,1% (+9), οι Φιλελεύθεροι (FDP) 7,7% (+2,7) και η Αριστερά 6,4%. (+1,2).

Από το SPD στους Πράσινους

Οι πρώτες επιμέρους αναλύσεις της ψηφοφορίας δείχνουν ότι οι Πράσινοι επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις μεγάλες απώλειες του SPD, ενώ τους ψήφισε ο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών.

Η AfD, η οποία με την άνετη είσοδό της στο Κοινοβούλιο της Εσσης αποκτά εκπροσώπηση σε όλα τα κρατιδιακά κοινοβούλια της Γερμανίας, φαίνεται ότι προσέλκυσε σημαντικό αριθμό ψηφοφόρων που απομακρύνθηκαν από τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά πάντως το SPD, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap, το 83% των ψηφοφόρων της Εσσης ελπίζει ότι μελλοντικά το κόμμα θα μπορέσει να ορθοποδήσει, ενώ το 74% εκτιμά ότι οι Σοσιαλδημοκράτες δεν διαθέτουν κεντρικό θέμα με το οποίο θα μπορούσαν να γοητεύσουν τους πολίτες και το 64% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει στην πραγματικότητα τι πρεσβεύει το SPD.

Το 63% θα συμβούλευε την ηγεσία του κόμματος να αποφασίσει την αποχώρηση από τον μεγάλο συνασπισμό.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο