Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
100 χρόνια Τσεχοσλοβακία

100 χρόνια Τσεχοσλοβακία

Στις 28 Οκτωβρίου 1918 η Τσεχοσλοβακία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την Αυστροουγγαρία. Σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, η Πράγα γιορτάζει την επέτειο με εκδηλώσεις και πλήθος προσκεκλημένους.

Για να έρθουν την ίδια μέρα στην Πράγα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις , χρειάζεται μια ιδιαίτερη αφορμή. Και αυτή δεν είναι άλλη από τους εορτασμούς της ίδρυσης της Τσεχοσλοβακίας πριν από 100 χρόνια. Στις 28 Οκτωβρίου 1918 η δημοκρατία στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης ανακήρυξε την ανεξαρτησία της από την αυστροουγγρική μοναρχία. Το 1993 η χώρα χωρίστηκε σε Τσεχία και Σλοβακία.

Αυτές τις μέρες ολόκληρη η πρωτεύουσα είναι στολισμένη με σημαίες της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Λευκό και κόκκινο από τα χρώματα της Βοημίας και της Μοραβίας και μπλε ως σύμβολο για την Σλοβακία. Μετά τη διαχωρισμός της Τσεχοσλοβακίας σε Τσεχία και Σλοβακία οι δύο χώρες ακολουθούν πλέον χωριστούς δρόμους.

Πώς είχε προκύψει όμως τότε αυτή η ένωση;

Αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον φιλόσοφο και πρώτο τσεχοσλοβάκο πρόεδρο Τόμας Μάζαρικ. Με τη συμφωνία του Πίτσμπουργκ κατάφερε να πείσει τους Τσέχους και Σλοβάκους μετανάστες στις ΗΠΑ για την ιδέα ενός κοινού κράτους. Λίγο αργότερα έπεισε και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον.

«Ο μόνος στόχος του Μάζαρικ ήταν η τσεχική ανεξαρτησία. Ωστόσο ήξερε ότι μια ανεξάρτητη Βοημία δεν εγκρίνονταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις», εξηγεί ο ιστορικός Μιχάλ Στέλικ. «Από την άλλη πλευρά, οι Σλοβάκοι δεν ήθελαν να συνδέσουν το εθνικό τους μέλλον με την Ουγγαρία». Η λύση ήταν η συνεργασία των δυο λαών.

Αργότερα οι Σλοβάκοι απογοητεύτηκαν από τον Μάζαρικ ο όποιος τους είχε υποσχεθεί αρκετές ελευθερίες και ως ένα βαθμό, ανεξαρτησία. Μέχρι σήμερα οι Σλοβάκοι αντιλαμβάνονται την Τσεχοσλοβακία περισσότερο ως τσεχικό παρά ως κοινό κράτος.

Η γερμανική μειονότητα

Πέρα από τους Τσέχους και Σλοβάκους, που αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού (8,8 εκ. το 1921), στη χώρα ζούσαν και 3,1 εκ. Γερμανοί. Ωστόσο κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι περισσότεροι από αυτούς τάχθηκαν υπέρ της χιτλερικής Γερμανίας, κάτι το οποίο οδήγησε στη διάλυση της χώρας το 1939. Η επανίδρυση του κράτους ακολούθησε μετά τον πόλεμο, φυσικά χωρίς τους Γερμανούς οι οποίοι εκδιώχθηκαν από τη χώρα.

Αυτή την Κυριακή όμως στο προσκήνιο βρίσκονται οι εορτασμοί και η μεγάλη επέτειος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες και διάφορες εκδηλώσεις. 2.000 στρατιώτες θα συμμετάσχουν στη στρατιωτική παρέλαση ενώ πυροτεχνήματα θα ξεκινήσουν ακριβώς στις 19:18 μμ. για να θυμίσουν την ιστορική για τη χώρα χρονιά του 1918.

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024