Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεξικό: Σχέδιο αρωγής προς τους μετανάστες που κατευθύνονται μέσω των εδαφών του προς τις ΗΠΑ

Μεξικό: Σχέδιο αρωγής προς τους μετανάστες που κατευθύνονται μέσω των εδαφών του προς τις ΗΠΑ

Το σχέδιο αυτό προορίζεται αποκλειστικά γι' αυτούς που σέβονται τους μεξικανικούς νόμους και είναι ένα πρώτο βήμα προς μια μόνιμη λύση γι' αυτούς που διαθέτουν καθεστώς πρόσφυγα στο Μεξικό. δήλωσε ο μεξικανός πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο

Η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ένα σχέδιο αρωγής προς τις χιλιάδες μετανάστες από την Κεντρική Αμερική που διασχίζουν αυτήν τη στιγμή τη χώρα με προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον όρο πως θα καταθέσουν αίτημα ασύλου στις Πολιτείες Τσιάπας και Οαχάκα, στο νότιο Μεξικό.

«Η κυβέρνηση του Μεξικού θέτει σήμερα σε εφαρμογή το σχέδιο «Είσαι στο σπίτι σου». Μένοντας στο Μεξικό, θα μπορείς να λάβεις ιατρική φροντίδα, ακόμη και να στείλεις τα παιδιά σου στο σχολείο» υποσχέθηκε ο μεξικανός πρόεδρος, Ενρίκε Πένια Νιέτο, σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε στο Twitter.

Για να επωφεληθούν από το σχέδιο αυτό, οι μετανάστες πρέπει να καταθέσουν αίτημα ασύλου στις πολιτείες Τσιάπας και Οαχάκα, στο Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης (INM), διευκρίνισε ο Πένια Νιέτο.

«Το σχέδιο αυτό προορίζεται αποκλειστικά γι’ αυτούς που σέβονται τους μεξικανικούς νόμους και είναι ένα πρώτο βήμα προς μια μόνιμη λύση γι’ αυτούς που διαθέτουν καθεστώς πρόσφυγα στο Μεξικό» διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με τις μεξικανικές Αρχές, 1.743 αιτήσεις ασύλου έχουν κατατεθεί αφότου καραβάνι 7.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους προέρχονται από την Ονδούρα, εισήλθε στο μεξικανικό έδαφος.

Το καραβάνι έφθασε χθες Παρασκευή στην Αριάγκα, στο νότιο τμήμα της πολιτείας Τσιάπας, απ’ όπου διέρχεται η αμαξοστοιχία εμπορευμάτων που επονομάζεται «Bestia» και την οποία χρησιμοποιούν πολλοί μετανάστες για να φθάσουν στα βόρεια σύνορα.

Εδώ και μία εβδομάδα οι μετανάστες διασχίζουν το νότιο τμήμα του μεξικανικού εδάφους κατευθυνόμενοι προς τις ΗΠΑ, παρά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποφάσισε να στείλει στα σύνορα 800 στρατιωτικούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε επίσης να εννοηθεί χθες πως μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για να αναστείλει τη δυνατότητα των μεταναστών αυτών να εισέλθουν στις ΗΠΑ, προκειμένου να διατυπώσουν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου.

Αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων από την Ονδούρα, οι οποίοι επιχειρούν να διαφύγουν από τη βία και τη φτώχια που μαστίζουν τη χώρα τους, πρέπει ακόμη να διασχίσουν περισσότερα από 3.000 χιλιόμετρα για να φθάσουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, κάτι που αναμένεται να τους πάρει περίπου ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους.

Έφυγαν στις 13 Οκτωβρίου από την Ονδούρα και στις 19 Οκτωβρίου διέσχισαν διά της βίας τα σύνορα Γουατεμάλας – Μεξικού.

Αφού αποπειράθηκε να σταματήσει το καραβάνι στα σύνορα, χρησιμοποιώντας ειδικές μονάδες της αστυνομίας, το Μεξικό το αφήνει πλέον να προχωρήσει στο έδαφός του, μερικές φορές συνοδευόμενο από ομοσπονδιακούς αστυνομικούς και παρακολουθούμενο από ελικόπτερα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024