Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί για το Κυπριακό

Διερευνητική συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό

Μετά από 15 μήνες διακοπής των διαπραγματεύσεων

Συνάντηση θα έχουν σήμερα το πρωί ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Πρόκειται για μια διερευνητική συνάντηση εκτός πλαισίου διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως σημειώνει, ωστόσο, ο Φιλελεύθερος, η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο και όχι η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών θα καθορίσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αμφότερες οι πλευρές θέλουν να αφήσουν τη διαδικασία στα χέρια της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και θα χρησιμοποιήσουν το σημερινό τους ραντεβού προκειμένου να ανακοινώσουν ημερομηνία ανοίγματος των δύο νέων σημείων διέλευσης στη Δερύνεια και το Απλίκι.

Ενόψει και της επίσκεψης Λουτ στο νησί δεν αναμένεται ότι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αποκαλύψουν τις επόμενες κινήσεις τους. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι θα περιοριστούν σε μια γενική συζήτηση στη διάρκεια της οποίας θα λεχθούν και παράπονα. Η αντίδραση του Μουσταφά Ακιντζί σε μια σειρά από ενέργειες του Προέδρου Αναστασιάδη το τελευταίο διάστημα αναμένεται ότι θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση. Ο Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε χθες ότι ο Μουσταφά Ακιντζί θα ζητήσει σήμερα από τον Νίκο Αναστασιάδη να του ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα της ομοσπονδίας και να δώσει εξηγήσεις για τα περί «χαλαρής ή αποκεντρωμένης» ομοσπονδίας.

Η Τζέιν Χολ Λουτ έρχεται την ερχόμενη εβδομάδα και την Τετάρτη θα συναντήσει τους δύο ηγέτες. Η ελληνοκυπριακή πλευρά (σύμφωνα με τη χθεσινή δήλωση του Πρόδρομου Προδρόμου) προσβλέπει ότι θα εξευρεθούν τρόποι για να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση για μια οριστική λύση του Κυπριακού. Η τουρκοκυπριακή πλευρά (σύμφωνα με τον Τουφάν Ερχιουρμάν μετά από συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί) θεωρεί πως θα πρέπει να κινηθεί η διαδικασία όπως την καθόρισε ο ΓΓ ΟΗΕ στην τελευταία του έκθεση, δηλαδή να υπάρξει σωστή δόμηση πριν από νέες συνομιλίες οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι ανοικτού τέλους.

Στις δηλώσεις του ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι για το τι περισσότερο θα μπορεί να γίνει τώρα στη διαμεσολαβητική διπλωματία που αναλαμβάνει ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον, την ετοιμότητα και τις Καλές Υπηρεσίες που θέτει ο Γενικός Γραμματέας στην υπηρεσία της Κύπρου, για μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού, με τη συνεννόηση πάντα ότι –όπως αναφέρει και στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας– διαθέτουμε και μπορούμε να βασιστούμε στο πλαίσιο Γκουτέρες το οποίο δίνει μια αποφασιστική ώθηση στο να είναι η συμφωνία της λύσης συνολική, συμπεριλαμβάνοντας τα πολύ νευραλγικά ζητήματα της ασφάλειας, της κατάργησης της κηδεμόνευσης του κυπριακού κράτους και των εγγυήσεων και βεβαίως της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων.

Σ’ ό,τι αφορά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Αναστασιάδης και Ακιντζί, ο Πρ. Προδρόμου σημείωσε ότι αυτή είναι εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων. Κάτι που ως γνωστό ήθελε και επέμεινε ο Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο ο ΠτΔ προσδοκά και επιδιώκει ότι η συνάντηση θα βοηθήσει να γίνουν κάποιες συνεννοήσεις μέσα από έναν ελεύθερο διάλογο.

Εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς τι μπορεί να προκύψει από τη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα των οδοφραγμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν μπορώ να προκαταλάβω αν θα ανακοινωθεί οτιδήποτε αύριο μετά τη συνάντηση. Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη εδώ και αρκετές εβδομάδες, συγκεκριμένα από τη μέρα που είχε προσδιοριστεί από τους δύο ηγέτες, στις αρχές Ιουλίου, (το θέμα) για τη λειτουργία της διέλευσης στο οδόφραγμα Δερύνειας και ακολούθως αρχές Σεπτεμβρίου για τη δεύτερη διέλευση. Δυστυχώς, δεν ήταν όλα έτοιμα από την τουρκοκυπριακή πλευρά. Επομένως, και αυτή τη στιγμή, η δική μας πλευρά είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή, εφόσον όμως τηρηθούν οι προδιαγραφές που έχουν συμφωνηθεί».

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και «πρωθυπουργός» Τουφάν Ερχιουρμάν είχε χθες συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών και γενικότερα την κατάσταση στο Κυπριακό. Ο ίδιος ο Ερχιουρμάν είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για το τι θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση.

Πέραν των προοπτικών επανέναρξης της διαδικασίας, ο Τουφάν Ερχιουρμάν αναφέρθηκε και στο θέμα της «χαλαρής ομοσπονδίας», κάτι που φαίνεται ότι συζήτησε και με τον Μουσταφά Ακιντζί. Διερωτήθηκε κατά πόσο ο Ν. Αναστασιάδης προσπαθεί να ανοίξει μια νέα συζήτηση γύρω από το εν λόγω θέμα ή εάν επιχειρεί να παίξει με τον χρόνο. Παράλληλα ανέφερε ότι ο Ακιντζί θα ζητήσει από τον Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει τη θέση του στο θέμα της ομοσπονδίας και για τις εξουσίες προς τα ομοσπονδιακά κρατίδια.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024