Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Ανησυχία και ζημιές από τον μεγάλο σεισμό 6,5 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Πολλά προβλήματα στο νησί της Ζακύνθου έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησε σχεδόν όλη την Ελλάδα τα ξημερώματα της Παρασκευής

Πολλά προβλήματα στο νησί της Ζακύνθου έχει προκαλέσει ο μεγάλος σεισμός 6,5 Ρίχτερ που ταρακούνησε σχεδόν όλη την Ελλάδα τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου πρόκειται για δόνηση 6,5 Ρίχτερ. Η ισχυρή δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα και είχε μεγάλη διάρκεια. Εκτός από την Αθήνα η σεισμική δόνηση σήκωσε στο πόδι όλη την Δυτική Πελοπόννησο, την Πάτρα, καθώς και την Καλαμάτα.

Συνεχώς γίνονται ισχυροί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 5,6 Ρίχτερ στις 02:09. Έχει προηγηθεί προσεισμός 5,1 Ρίχτερ στις 01:22.

Την κατάσταση που επικράτησε στη Ζάκυνθο μετά τις σεισμικές δονήσεις αντικατοπτρίζει με τον καλύτερο τρόπο το βίντεο του zantenewstime.gr.

Όπως αναφέρουν οι τοπικές Αρχές μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αναφορά για τραυματισμούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου, Νίκο Τσίπηρα, «δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί πολιτών έως αυτή τη στιγμή». Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, σημείωσε ωστόσο πως «έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές σε κτίρια και σπίτια, κυρίως στη περιοχή του Λαγανά και του Αγίου Σωστή, που βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο».

Το νησί βυθίστηκε στο σκοτάδι για περισσότερες από 2 ώρες, λόγω προβλήματος στο δίκτυο της ΔΕΗ, ωστόσο η βλάβη ήδη έχει αποκατασταθεί με ελάχιστες εξαιρέσεις σε κάποια σημεία της πόλης που αντιμετωπίζονται αυτή τη στιγμή.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Παρασκευή τα σχολεία και οι δημόσιες υπηρεσίες του νησιού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα imerazante.gr, ρωγμή έχει σημειωθεί και στον τραπεζοειδή προβλήτα στο λιμάνι της πόλης.

Το συγκεκριμένο σημείο δεν είναι η πρώτη φορά που παθαίνει καθίζηση, αφού σύμφωνα με την ιστοσελίδα αποτελεί φαινόμενο κακοτεχνίας από την εποχή της δημιουργίας του.

Παρ’όλα αυτά οι ζημιές δεν αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις μετακινήσεις, αφού τα δρομολόγια θα διεξάγονται κανονικά, όπως και η σύνδεση με Κυλλήνη, σύμφωνα με τον λιμενάρχη Ζακύνθου, Αθανάσιο Σιούτη.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, οι κάτοικοι έχουν αναστατωθεί και πολλοί έχουν φύγει από την πόλη προς την ύπαιθρο.

Επίσης έχει καταγραφεί κατολίσθηση βράχων στην περιοχή Κρυονερίου, χωρίς περαιτέρω προβλήματα ή ατυχήματα

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ο Πύργος του καστρομοναστηριού στα Στροφάδια.

Το μοναστήρι είχε πληγεί και το 1998, και από τότε δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση για την αναστήλωσή του.

Οι πρώτες φωτογραφίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν μπορούν να δείξουν το μέγεθος της ζημιάς, πράγμα το οποία θα φανεί με το πρώτο φως της ημέρας.

Καθησυχαστικός ο Ευ. Λέκκας

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε πάντως ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, εκτιμώντας πως ο σεισμός της τάξης των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.

Όπως δήλωσε, «έγινε ήδη ένας ισχυρός μετασεισμός και θα ακολουθήσει έντονη μετασεισμική δραστηριότητα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα θετικό».

Ενώ τα πρώτα βίντεο έχουν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν στα Social Media.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024