Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντουντελάνζ: Μία σταχτοπούτα στο δρόμο του Ολυμπιακού

Ντουντελάνζ: Μία σταχτοπούτα στο δρόμο του Ολυμπιακού

Το προφίλ της Ντουντελάνζ, της πρώτης ομάδας από το Λουξεμβούργο που μετέχει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης

Η φυσική έδρα της Ντουντελάνζ, το Stade Jos Nosbaum, είναι χωρητικότητας μόλις 2.558 θεατών. Δεν πληροί βέβαια τις προδιαγραφές της UEFA, οπότε η σταχτοπούτα που βρίσκεται στο δρόμο του Ολυμπιακού στο Europa League (25/10, 19:55, Cosmote Sport 2) χρησιμοποιεί το Stade Josy Barthel.

Είναι μάλιστα η πρώτη ομάδα από το Λουξεμβούργο που μετέχει σε φάση ομίλων ευρωπαϊκής διοργάνωσης… τρυπώντας το ταβάνι της το περασμένο καλοκαίρι.

Η πρόκριση στους ομίλους του Europa League είναι από μόνη της επιτυχία για την Ντουντελάνζ που πετάει στα σύννεφα από εκείνο το 3-2 μέσα στην Ρουμανία επί της Κλουζ που της έδωσε το εισιτήριο… διαρκείας για την Ευρώπη. Ο προπονητής της, στο πλαίσιο της πρεμιέρας της στον ευρωπαϊκό χορό των ομίλων του Europa League, όταν και υποδέχτηκε τη Μίλαν στο Λουξεμβούργο παραχώρησε συνέντευξη στο Tuttomercatoweb και από τα λόγια του μπορούσε να αντιληφθεί κανείς τη χαώδη διαφορά της από τους αντιπάλους της.

Οι διαφορές

«Άρχισα να γνωρίζω τον κόσμο του ποδοσφαίρου στο Λουξεμβούργο πριν από 8 χρόνια ως ποδοσφαιριστής. Ακόμα και τώρα ζω στην Γερμανία, 80 χιλιόμετρα από εδώ. Η απόσταση με το αμάξι δεν είναι ούτε μία ώρα.Είναι αδιαμφισβήτητο πως το Λουξεμβούργο δεν είναι χώρα ποδοσφαιριστών. Το επίπεδό μας ούτε καν πλησιάζει την Ιταλία, την Γερμανία ή την Ισπανία. Εδώ υπάρχουν μόνο 14 σύλλογοι και στα σημαντικά παιχνίδια έρχονται 1.000 άτομα να τα παρακολουθήσουν. Είναι ευχαρίστηση να παίζουμε στο Europa League. Έχουμε ήδη πετύχει το στόχο μας ξεπερνώντας την Κλουζ στα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Ο στόχος μας είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημά μας. Αδύνατο να συγκριθούμε με αυτούς σε οικονομικό επίπεδο. Ένας μηνιάτικο του Ιγκουαΐν θα πλήρωνε όλη την Ντουντελάνζ για μία ολόκληρη σεζόν…»!

Η σταχτοπούτα της διοργάνωσης λοιπόν, είναι η αντίπαλος του Ολυμπιακού για την τρίτη αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Οι Ερυθρόλευκοι δεν πρέπει να υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους όμως παρά τα παραπάνω δεδομένα. Αυτό το καλοκαίρι, η Ντουντελάνζ έγινε ο πρώτος σύλλογος από το Λουξεμβούργο που καταφέρνει να προκριθεί στα τελικά μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης, ξεπερνώντας τα εμπόδια των Ντρίτα, Λέγκια Βαρσοβίας και Κλουζ. Κανείς δεν πόνταρε πάνω της, ειδικά για τις αναμετρήσεις κόντρα στις σαφώς πιο έμπειρες Λέγκια και Κλουζ. Ατύχησε…

Μετράει μόλις 27 χρόνια ζωής, έχοντας ως… γενετήσιο έτος το 1991. Στο Λουξεμβούργο έχει κάνει κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία της όμως, έχοντας κερδίσει έξι πρωταθλήματα από το 2010 και συνολικά 14! Παράλληλα έχει κατακτήσει επτά φορές το Κύπελλο. Την περυσινή σεζόν, ο σύλλογος κέρδισε άνετα το πρωτάθλημα, ολοκληρώνοντας το στο +5 από τη δεύτερη στον βαθμολογικό πίνακα Πρόγκρες Νιεντέρκομ. Στο Κύπελλο όμως αποκλείστηκε στον τρίτο γύρο.

Η ευρωπαϊκή εμπειρία

Με την πάροδο των ετών, έχει αγωνιστεί σε αρκετές προκριματικές φάσεις των Champions League και Europa League, χωρίς ποτέ να φτάσει μέχρι τους ομίλους. Από τη σεζόν 1993-94 που συμμετέχει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είχε παίξει 26 προκριματικούς γύρους και είχε αποκλειστεί 22 φορές. Φέτος, όμως, όλα άλλαξαν. Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή της νίκη είναι τη σεζόν 2012/2013, όταν συνέτριψε την Τρε Πέννε (από το Σαν Μαρίνο) με συνολικό σκορ 11-0. (7-0, 4- 0). Θα την δει κανείς να αγωνίζεται είτε με κίτρινα και λευκά, είτε με γαλάζια και μαύρα. Θα την δει επίσης να μη φοβάται. Δεν έχει εξάλλου τίποτα να χάσει. Κυνηγάει το αδύνατο κι αυτό βάζει φτερά στα πόδια της.

Ο προπονητής και το ρόστερ

Ο προπονητής της, Ντίνο Τοπμέλερ, είναι μόλις 37 ετών (με εμπειρία τεσσάρων χρόνων στους πάγκους) παρά το νεαρό της ηλικίας του όμως, έχει αποδειχθεί ένας πολύ ταλαντούχος τεχνικός. Πήρε τα κλειδιά του συλλόγου το 2016 και τον έχει ήδη οδηγήσει σε δύο διαδοχικούς τίτλους πρωταθλήματος, ένα Κύπελλο Λουξεμβούργου και στους ομίλους του Europa League! Αγαπάει το 4-2-3-1. Και αν σε κάποιους το επίθετό του ηχεί γνώριμο είναι γιος του πρώην τεχνικού της Μπάγερ Λεβερκούζεν Κλάους Τοπμέλερ.

Ο διεθνής επιθετικός Ντέιβιντ Τουρπέλ θεωρείται το πολυτιμότερο περιουσιακό της στοιχείο. Σε έξι προκριματικά στο Europa League, ο 25χρονος άσος έφτασε τα τέσσερα γκολ. Σε τέσσερα χρόνια με την Ντουντελάνζ, ο Τουρπέλ πέτυχε 81 γκολ σε 99 αγώνες, έχοντας αυτό που αρεσκόμαστε να λέμε… ένστικτο πραγματικού δολοφόνου, όταν του παρουσιάζεται μια ευκαιρία μπροστά στην αντίπαλη εστία. Ο Τουρπέλ έχει επίσης καταγράψει τρία τέρματα σε 40 εμφανίσεις για την εθνική ομάδα του Λουξεμβούργου.

Η εστία της προστατεύεται από τον 24χρονο Τζόε Φρίζινγκ. Την τρέχουσα σεζόν, ο νεαρός πορτιέρε προσέλκυσε το ενδιαφέρον μετά από μια σειρά έξυπνων επεμβάσεων κόντρα στη Μίλαν και τη Ρεάλ Μπέτις. Ο Φρίζινγκ μετακόμισε στη Ντουντελάνζ από την Rodange τον Ιούλιο του 2017 και «έφαγε» τη θέση του πρώτου τερματοφύλακα της ομάδας Τζόναθαν Ζούμπερτ σταδιακά. Πλέον είναι αυτός το νούμερο 1.

Ο έμπειρος Τομ Σνελ είναι ένας αξιόπιστος παίκτης στα μετόπισθεν της ομάδας. Ο 33χρονος σέντερ μπακ έχει εκπροσωπήσει την εθνική του Λουξεμβούργου 48 φορές και φαίνεται να έχει επαρκής κατανόηση του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, ανταγωνιζόμενος πάντα με πάθος. Ο Σνελ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Ντουντλάνζ το 2014 έχοντας φτιάξει το όνομά του στη χώρα με πάνω από 100 αγώνες για τη Ρέισινγκ.

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν, η Ντουντελάνζ ξεκίνησε το ευρωπαϊκό της ταξίδι από τα προκριματικά του Champions League (συγκεκριμένα από τον πρώτο προκριματικό γύρο) ωστόσο η Βίντι της έφραξε το δρόμο. Παρ ‘όλα αυτά, συνέχισε την περιπέτεια της στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση με μεγάλη επιτυχία. Η παρουσία της έως τώρα στους ομίλους είναι αξιοπρεπής.

Έχασε με 1-0 από τη Μίλαν στην Ιταλία και με 3-0 από τη Ρεάλ Μπέτις στην Ισπανία. Όσο για τα.. εντός των τειχών, έχει δώσει 8 αγώνες για το πρωτάθλημα και δεν έχει πραγματοποιήσει καλό ξεκίνημα. Βρίσκεται στην τέταρτη θέση, στο -4 από την κορυφή. Μετράει πέντε νίκες, 2 ήττες και μία ισοπαλία.

Συνοπτικά:

Πλήρες όνομα: F91 Ντουντελάνζ
Πρόεδρος: Φλάβιο Μπέκα
Διευθυντής: Ντίνο Τοπμέλερ
Στάδιο: Stade Jos Nosbaum (χωρητικότητα 2.558) – Στους ομίλους Stade Josy Barthel (8.125)
Διακρίσεις: 14 πρωταθλήματα, 7 Κύπελλα

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024