Αυτό που όλοι περίμεναν, και στο Μέγαρο Μαξίμου φοβόταν, ξεδιπλώνεται σιγά – σιγά από τον Νίκο Κοτζιά. Ο πρώην ΥΠΕΞ επιβεβαιώνει εκείνους που περίμεναν… να μην σταματήσει να μιλά. Και από χθες η σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα μπαίνει σε νέα φάση. Οι φιλίες, οι στενές συνεργασίες και η σχέση αλληλεκτίμησης είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τη μορφή σύγκρουσης, τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τις πρώτες παρουσίες του κ. Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός μπορεί να χτυπάει κατευθείαν τον Πάνο Καμμένο, έστω και χωρίς να τον κατονομάζει, αλλά επί της ουσίας έχει βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Τον τρόπο που αντέδρασε στη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο, στο γεύμα στη ΛΑΕΔ που τον «έφαγαν» καθώς και στο τραγικό υπουργικό όπου ο Τσίπρας δεν έκανε απολύτως τίποτε.

Μάλιστα παρά τα όσα είπε χθες ο Κοτζιάς στο Creta TV δεν είχε λάβει υπόψη του και το ηχηρό «χαστούκι» που του έδωσε ο πρωθυπουργός ακυρώνοντας το σχέδιό του για την προώθηση των έτοιμων Προεδρικών Διαταγμάτων και ανακοινώνοντας την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μέσω νομοσχεδίου.

Κάποιοι είπαν χθες, μετά την κυβερνητική διαρροή, ότι η απόφαση του πρωθυπουργού είναι ένας εύσχημος τρόπος να κάνει πίσω ή στην καλύτερη περίπτωση να μεταθέσει για αργότερα την επέκταση του αιγιαλού, παραπέμποντας την υπόθεση σε ειδικές επιτροπές, εμπειρογνώμονες και την ελληνική Βουλή.

Ακύρωση

Ο,τι κι αν συμβαίνει η ουσία είναι ότι μια εμβληματική για τη θητεία του Νίκου Κοτζιά ανακοίνωση «καίγεται» δια χειρός Τσίπρα. Και γεννάται η απορία αν το περασμένο Σάββατο που ο πρώην υπουργός έλεγε ότι πήρε την άδεια του πρωθυπουργού για να ανακοινώσει πως είναι έτοιμα τα ΠΔ για την αιγιαλίτιδα ζώνη,  τελικά είχε τη σύμφωνη γνώμη του Τσίπρα.

Ή αν λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε με την Τουρκία και την κριτική των κομμάτων για προχειρότητα, ο Τσίπρας αποφάσισε να ξαναδεί το θέμα και να το μεταθέσει για αργότερα.

Ο πρωθυπουργός χθες «ακύρωσε» τον πρώην υπουργό του, αλλά δεν ήταν η πρώτη φορά. Και ο Νίκος Κοτζιάς περιέγραψε με τον καλύτερο τρόπο το «άδειασμα» που του επιφύλαξε ο πρωθυπουργός για τα… μάτια του Πάνου Καμμένου.

Είπε συγκεκριμένα:

Στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Εκεί μου δημιουργήθηκαν πολύ σοβαρές απορίες, για να το πω ευγενικά. Δηλαδή, αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο, εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου. Συναντήθηκα ένα πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα επί δύο ώρες και μιλήσαμε, αλλά δεν πείστηκα» είπε.

Για το επίμαχο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Κοτζιάς είπε ότι δεν γνώριζε ότι θα τεθεί θέμα των όσων είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ και ότι πληροφορήθηκε για το γεύμα Τσίπρα-Καμμένου στη ΛΑΕΔ, πηγαίνοντας στο υπουργικό. «Εκανα μια σκέψη που δεν θέλω να αποκαλύψω τώρα, όπως επίσης και ότι “πάλι συζητήθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής απόντος εμού. Εμένα δεν έπρεπε να με πληροφορήσει κανείς γι’ αυτή τη συνάντηση;».

Και τέλος το πιο σοβαρό που ανέφερε ο Κοτζιάς ήταν: «Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. Ουδείς απάντησε, πλην εμού. Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».

Είναι φανερό ότι ο πρώην ΥΠΕΞ είναι εξοργισμένος με τη στάση του Αλέξη Τσίπρα, ίσως περισσότερο από ότι με αυτήν του Πάνου Καμμένου. Κι αν το περασμένο Σάββατο στην τελετή παραλαβής – παράδοσης έλεγε τα καλύτερα λόγια για τον πρωθυπουργό, φαίνεται ότι αποφάσισε να διαβεί τον Ρουβίκωνα. Είτε επειδή θεωρεί ότι στοχοποιείται, είτε γιατί έχει πολιτικές βλέψεις. Αλλωστε, όταν ρωτήθηκε για το αν θα κατέβει στις εκλογές με το «Πράττω» δεν απάντησε ενώ άρχισε να μοιράζει στήριξη σε υποψήφιους, λες και είναι ήδη πολιτικό κόμμα που παίζει ενεργό ρόλο.
Ανεξέλεγκτος

Δεν ξέρουμε αν ο Τσίπρας πρέπει να φοβάται μια αυτόνομη κάθοδο του «Πράττω» στις εκλογές. Αυτό που πρέπει ήδη να φοβάται είναι το γεγονός ότι ο Νίκος Κοτζιάς είναι «απασφαλισμένη βόμβα». Και για τον ίδιο και για τον Πάνο Καμμένο.

Ο πρώην ΥΠΕΞ δεν είναι τυχαίος. Ξέρει πολλά και μπορεί να μιλήσει αν προκληθεί. Ηδη φήμες υπάρχουν για τα μυστικά κονδύλια και ποιοι ήταν αυτοί που τα διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επιβεβαιώνεται, τέλος, ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στη φάση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Από τη μια ο… εξαφανισμένος στο Παρίσι Πάνος Καμμένος που επιχειρεί να ρίξει τους τόνους προσπαθώντας να μη μιλά και να μην τουιτάρει. Αλλά που περιμένει τις εξελίξεις στο κόμμα του, που ενδεχομένως να είναι δυσάρεστες και ραγδαίες

Κι από την άλλη το ακριβώς αντίθετο. Ο απρόβλεπτος Κοτζιάς που ήδη μιλά πολύ και ήδη αφήνει σαφείς αιχμές για τη διαχειριστική επάρκεια του πρωθυπουργού ή ακόμη και την ικανότητά του να δει ότι η κυβέρνηση «υπονομεύεται εκ των έσω».

Μην ξεχνάμε ότι στο «Πράττω» ανήκει και ο Νίκος Τόσκας και  η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γεννιά ενώ υπάρχουν ακόμη δύο που διάκεινται φιλικά στον πρώην υπουργό.

Από εδώ και στο εξής αναμένονται σκληρές συγκρούσεις μεταξύ Τσίπρα και Κοτζιά, ειδικά όσο πλησιάζουμε στις κάλπες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο