Ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ οι διεκδικήσεις για επιστροφή των αναδρομικών που θα πρέπει να επιστρέψει η κυβέρνηση σε περίπτωση που χιλιάδες προσφυγές συνταξιούχων τελεσιδικήσουν.

Οι εκτιμήσεις για τα ποσά προκαλούν ίλιγγο στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τίναζε στον αέρα όλους τους σχεδιασμούς. Γι’ αυτό βεβαίως και υπουργοί δηλώνουν ότι θα ασκήσουν έφεση επί των αγωγών και να μην κάνουν οι συνταξιούχοι γιατί θα χάσουν το χρόνο τους. Μιλώντας στον Σκάι χθες ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς τα ποσά μπορούν να φτάσουν τα 8 δις ευρώ. Ο λόγος των τόσο τεράστιων ποσών είναι το γεγονός ότι οι προσφυγές που κατατίθενται προέρχονται από χιλιάδες παλαιούς συνταξιούχους που διεκδικούν μειωμένα δώρα, αλλά και από νέους συνταξιούχους, όσους βγήκαν από την αγορά εργασίας μετά τον Μάιο του 2016 και εισπράττουν μειωμένα ποσά έως και 30%.

Ακόμη κι αν η κυβέρνηση πετύχει να μην περικοπούν οι συντάξεις από τις αρχές του 2019, αυτό θα αφορά τους παλαιούς συνταξιούχους. Εφόσον δεν υπάρξει μέριμνα για τους νέους που ήδη παίρνουν μειωμένες συντάξεις, τότε θα ξεκινήσει νέο «τσουνάμι» αγωγών το οποίο σε συνδυασμό με τις χιλιάδες αιτήσεις για τα αναδρομικά, απειλούν να διαλύσουν το ασφαλιστικό σύστημα.

Ένα σύστημα που σύμφωνα με την κυβέρνηση «διορθώθηκε» με το νόμο Κατρούγκαλο αλλά που αποδεικνύεται ότι παραμένει ορθάνοικτο και θα ταλαιπωρήσει για χρόνια όλες τις επόμενες κυβερνήσεις.

Εμπαιγμός

Όπως αναφέρουν τα «Νέα» υπάρχει μια ακόμη διγλωσσία από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κυβέρνηση χαρακτηρίζει τώρα νόμιμες και «σύμφωνες με το δημόσιο συμφέρον» τις περικοπές του 2012 στα δώρα των συνταξιούχων τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργούσε με έναν νόμο. Τον πρωτοφανή εμπαιγμό των συνταξιούχων από την κυβέρνηση των ΣYΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποκαλύπτουν οι δύο εφέσεις που κατέθεσαν ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) στην πρωτόδικη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης – με την οποία, μεταξύ άλλων, κρίθηκε παράνομη η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που είχαν γίνει με το δεύτερο μνημόνιο το 2012.

Η κυβέρνηση δηλαδή όχι μόνο εξαπάτησε τους συνταξιούχους με όσα είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά ασκεί και εφέσεις στις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους και διατάσσουν την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές στα δώρα.

Στις δύο αγωγές που παρουσιάζουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι οι μεγάλες περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2010 έως το 2012 «ψηφίστηκαν και εφαρμόστηκαν για το δημόσιο συμφέρον το οποίο στην προκειμένη περίπτωση ταυτίζεται με το συμφέρον των πολιτών, αφού η ενδεχόμενη πλήρης κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα συμπαρέσυρε και σε πλήρη κατάρρευση και τα νοικοκυριά όλων των ελλήνων πολιτών». Μάλιστα, στις εφέσεις επισημαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν είναι «συμβατές με το Σύνταγμα».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο