Αποδείξεις, οι οποίες θα μπορέσουν να στηρίξουν την -αντικρουόμενη-  εκδοχή του για το τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας, στην Κωνσταντινούπολη, ζητούν από το Ριάντ με κοινή ανακοίνωσή τους Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Κάνοντας λόγο για «υποθέσεις» που έχουν μέχρι στιγμής προκύψει από την έρευνα του βασιλείου, οι τρεις χώρες αφήνουν αιχμές για το μέλλον της στρατηγικής σχέσης τους με τη Σαουδική Αραβία. Η Σαουδική Αραβία πρέπει να παράσχει στοιχεία για να υποστηρίξει την εξήγησή της για το τι συνέβη στον δημοσιογράφο Τζαμάλ Κασόγκι ώστε να θεωρηθεί αξιόπιστη, σύμφωνα με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο ανακοίνωσαν ότι υπάρχει «επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστούν» οι συνθήκες του «απαράδεκτου» θανάτου του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Τουρκία.

«Σημειώνουμε τη δήλωση των Σαουδαράβων που εξηγεί τα προκαταρκτικά τους πορίσματα» αναφέρουν οι τρεις δυτικές πρωτεύουσες σε κοινή ανακοίνωσή τους.

«Αλλά υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αποσαφηνιστεί τί ακριβώς συνέβη στις 2 Οκτωβρίου, πέρα από τις υποθέσεις επικαλείται έως σήμερα η σαουδαραβική έρευνα, οι οποίες πρέπει να υποστηρίζονται από τα γεγονότα ώστε η έρευνα να θεωρηθεί αξιόπιστη».

«Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτόν τον φόνο, τον οποίο και καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο» τονίζουν.

«Επιμένουμε συνεπώς στο γεγονός ότι απαιτούνται και αναμένονται περισσότερες προσπάθειες ώστε να αποκαλυφθεί η αλήθεια κατά τρόπο πλήρη, διαφανή και αξιόπιστο» υπογραμμίζουν οι τρεις χώρες, χαρακτηρίζοντάς «απαράδεκτο» το γεγονός δημοσιογράφοι να απειλούνται, να δέχονται επίθεση και να σκοτώνονται «υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Διαβάστε επίσης:

«Τεράστιο λάθος» ο θάνατος του Κασόγκι, λέει το Ριάντ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο