Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τελευταία ζαριά για Καμμένο - Σε δεινή θέση παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα

Τελευταία ζαριά για Καμμένο – Σε δεινή θέση παραμένει γαντζωμένος στην καρέκλα

Η επιλεκτική διαρροή αποσπασμάτων από την επιστολή Κοτζιά είχε ως στόχο να χτυπήσει τον Πάνο Καμμένο και να σταλεί μήνυμα από το Μαξίμου

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται ο Πάνος Καμμένος, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα κυριακάτικα tweet που έκανε όσο και από την εισηγητική ομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη.

Κι αυτό γιατί βλέπει ότι το Μέγαρο Μαξίμου τον «αδειάζει» κανονικά, όπως τουλάχιστον φαίνεται και από τη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της… αυστηρώς προσωπικής επιστολής του Νίκου Κοτζιά στον Αλέξη Τσίπρα.

Τα αποσπάσματα αυτά που διέρρευσαν είχαν ως βασικό στόχο να εκθέσουν τον Πάνο Καμμένο καθώς αναφερόταν ακριβώς στις ευθείες βολές που εξαπέλυσε εναντίον του ο πρώην ΥΠΕΞ για την προσωπική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η επιστολή διέρρευσε από το Μαξίμου για να εκθέσει τον υπουργό Αμυνας και να συντηρήσει ένα περιβάλλον ασφυκτικής πίεσης εναντίον του. Ολες τις τελευταίες ημέρες επικοινωνιακά αυτό που εμφανίζεται πιο ισχυρό είναι ότι ο Πάνος Καμμένος βρίσκεται σε περιδίνηση, ότι χάνει το κόμμα του, ότι εκτέθηκε με τη συμφωνία των Πρεσπών κι αν αυτή θα περάσει από τη Βουλή της ΠΓΔΜ. Βλέποντας αυτό το επικοινωνιακό μπαράζ εναντίον του ο Πάνος Καμμένος δημοσίευσε εκτενές άρθρο με το οποίο επιτέθηκε στο VMRO χαρακτηρίζοντας τους βουλευτές του φασίστες και όργανα της Τουρκίας. Επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από την ακροδεξιά των Σκοπίων λέγοντας ότι αυτοί είναι ανθέλληνες και καταψηφίζουν γιατί θέλουν να επιστρέψουν στην εποχή του Γκρουέφσκι και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ουσιαστικά ο Καμμένος παίζει το τελευταίο του χαρτί, αυτό του «μακεδονομάχου», του άκαμπτου πολέμιου της συμφωνίας των Πρεσπών όχι γιατί συμπλέει με την σκοπιανή αντιπολίτευση αλλά γιατί το κάνει από πατριωτικό καθήκον.

Ωστόσο, ο ίδιος που εμφανίστηκε ως «νικητής» στη «σύγκρουση γιγάντων» με το Νίκο Κοτζιά, τώρα αισθάνεται το φόβο της απομόνωσης και της διάλυσης του κόμματός του. To μήνυμα που του εστάλη με τη δημοσιοποίηση των «καρφιών» του Κοτζιά από την «προσωπική επιστολή παραίτησης» είναι σαφές. Το Μαξίμου επιχειρεί να «μαντρώσει» τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και να αφήσει να περάσει ο χρόνος χωρίς να φοβάται ότι ο Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση και θα προκαλέσει πολιτική κρίση.

Γαντζωμένος με την καρέκλα

Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε αυτό που ήθελαν να πετύχουν στο Μαξίμου. Ότι δηλαδή ο Καμμένος μένει στην κυβέρνηση μέχρι να έρθει η συμφωνία των Πρεσπών προς κύρωση στη Βουλή. Ότι δηλαδή παραμένει σε ισχύ η συμφωνία που είχε κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα, Στο Μαξίμου πέτυχαν να αναγκάσουν τον Πάνο Καμμένο να μην κάνει τώρα καμιά κίνηση αποχώρησης, έπειτα από τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Από προχθές τα σενάρια έδιναν κι έπαιρναν για άμεση άρση της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση. Φαίνεται ότι ο Καμμένος «μέτρησε τα κουκιά» και είδε ότι αν τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο τώρα ενδεχομένως να μην τον ακολουθήσει κανείς ή να το κάνουν ελάχιστοι.

Ο υπουργός Αμυνας έχασε το τάιμινγκ με το να ρίξει την κυβέρνηση όταν μπορούσε, δηλαδή στις αρχές της διαπραγμάτευσης με τους Σκοπιανούς. Επειτα από μήνες, κι έχοντας ήδη δημιουργηθεί τετελεσμένο που δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει, ο Καμμένος δεν έχει άλλη επιλογή από το να μείνει στη θέση του.

Ενας εκβιαζόμενος (από εκβιαστής) υπουργός είναι αφού όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει τα «κουμάντα του». Με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ ενεργοποιείται το σενάριο της διπλής πλειοψηφίας. Δηλαδή άλλη πλειοψηφία να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών κι άλλη να στηρίξει την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Στη Θεσσαλονίκη ο Καμμένος είπε: «Η συνεργασία μας και η παραμονή μας στην κυβέρνηση θα είναι μέχρις ότου έρθει ο κόμπος στο χτένι. Μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Οταν έρθει στη Βουλή η Συμφωνία θα αποχωρήσουμε». Μόνο που όπως όλα δείχνουν ίσως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ να μην έχει σημασία εκείνη τη χρονική στιγμή. Ειδικά αν η κύρωση γίνει Φεβρουάριο – Μάρτιο οπότε ο Τσίπρας θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές.

Όπως επισήμανε ο Πάνος Καμμένος, η συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντα μια «έντιμη και ανοιχτή συνεργασία, μία δημόσια συνεργασία». «Δεν συνεργάστηκα με τον Αλέξη για να καλύψουμε τις κομπίνες του παρελθόντος, όπως έκαναν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Συνεργαστήκαμε για να σώσουμε την πατρίδα μας. Ο,τι έχουμε να πούμε το λέμε δημόσια και καθαρά», υπογράμμισε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ.

Και συμπλήρωσε: «Οπως είπε ο Τσίπρας στη συνεργασία μας δεν υπήρχε πουθενά το θέμα των Σκοπίων και της ονομασίας. Το θέμα για μας αποτελεί δέσμευση καταστατική. Οι ΑΝΕΛ έχουμε ξεκάθαρη θέση, δεν δεχόμαστε τον όρο Μακεδονία, τέλος. Δεν το κρύψαμε, δεν θα υποχωρήσουμε».

Δεινή θέση

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι ο Καμμένος δεν έχει άλλη επιλογή από το να παραμένει στην κυβέρνηση μέχρι να τον… διώξει ο Τσίπρας, η διγλωσσία συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν θα ανεχτεί κάτι τέτοιο, όμως, ο υπουργός Αμυνας επιμένει. Είτε το κάνει σε συνεννόηση με το Μαξίμου, ώστε να εμφανίζεται ως «μακεδονομάχος» για να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη, είτε επειδή θέλει να προκαλέσει την τύχη του. Σε ένα άτυπο πολιτικό μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή προσπαθεί να μετρήσει τις δυνάμεις του.

Ο,τι κι αν συμβαίνει για άλλη μια φορά εμφανίζεται μια κυβέρνηση – μπάχαλο. Που ο Τσίπρας και οι υπουργοί του πανηγυρίζουν για την κύρωση της συμφωνίας στην ΠΓΔΜ και τον Πάνο Καμμένο να επιμένει στη θέση του χωρίς να παραιτείται. Πολιτικοί παράγοντες λένε ότι θα μπορούσε να είχε παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Αμυνας για να στείλει το μήνυμα που θέλει, αλλά να στηρίξει την κυβέρνηση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής.

Όμως, ούτε αυτό κάνει κι επιμένει να βάζει χρονοδιαγράμματα. Η μπάλα μεταφέρεται από τους ΑΝΕΛ στο Μαξίμου και πάλι πίσω, με την εικόνα της κυβέρνησης να είναι τουλάχιστον κωμική. Οσο για τις θεωρίες συνωμοσίας που κέντρα χτυπάνε τον Π. Καμμένο αλλά αυτός αντέχει, πλέον δεν τα πιστεύει κανείς.

Διαβάστε επίσης: 

Καμμένος: Θα μείνουμε στην κυβέρνηση μέχρι να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024