Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαρκείς προκλήσεις Καμμένου, «σφυρίζει» αδιάφορα ο Τσίπρας

Διαρκείς προκλήσεις Καμμένου, «σφυρίζει» αδιάφορα ο Τσίπρας

Μπορεί ο πρωθυπουργός να έστειλε σαφές μήνυμα ότι στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα θα υπακούει στην εθνική γραμμή, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να έγινε απολύτως κατανοητό στον Πάνο Καμμένο

Για ακόμη μια φορά αναδείχθηκε με τον πιο έκδηλο τρόπο η διγλωσσία της κυβέρνησης σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να έστειλε σαφές μήνυμα τόσο μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ότι στο εξής όποιος εκπροσωπεί τη χώρα στο εξωτερικό θα βρίσκεται εκεί με την εθνική γραμμή, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να έγινε απολύτως κατανοητό στον Πάνο Καμμένο.

Οι πρώτες αντιδράσεις των κυβερνητικών εταίρων στο αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για τις συνταγματικές αλλαγές στο κοινοβούλιο των Σκοπίων ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες.

Για «πολύ μεγάλο βήμα στην κοινή επιτυχία των δύο χωρών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υιοθέτησε τις καταγγελίες περί δωροδοκίας και εκβιασμών των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΠΓΔΜ.

Ειδικότερα, με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να συγχαρεί τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος εξασφάλισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, σημειώνοντας πως επετεύχθη ένα πολύ μεγάλο βήμα για την κοινή επιτυχία των δύο χωρών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα, όπως πρόσθεσε, για ένα μέλλον με ειρήνη και ευημερία μεταξύ των δύο λαών.

Αντιθέτως, ο Πάνος Καμμένος φάνηκε να υιοθετεί τις καταγγελίες περί δωροδοκιών βουλευτών της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ προκειμένου να ψηφίσουν υπέρ στη Συμφωνία.

«Ποιος θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας όποιος δεν ψηφίζει κατά τις εντολές προφυλακίζεται και όποιος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000 ευρώ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο Twitter.

Παρ’ ότι δεν ήταν σε «αποστολή», όπως συνέβη στις ΗΠΑ όπου παρουσίασε το plan B για το Μακεδονικό, δεν πέρασε απαρατήρητη η πρώτη αντίδρασή του για τις εξελίξεις στα Σκόπια. Το γεγονός πως υπήρξε επίσημη απάντηση, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους από την κυβέρνηση της γείτονος, που έκανε λόγο για fake news τα οποία αναμεταδίδει ο έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, δείχνει ότι δεν πρόκειται για μια παρέμβαση εσωτερικού αλλά για ένα θέμα που αγγίζει την εξωτερική πολιτική.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να έβαλε αστερίσκους, σύμφωνα με τους οποίους ο Πάνος Καμμένος μπορεί να έχει τη δική του στρατηγική στο εσωτερικό της χώρας, επιτρέποντάς του με λίγα λόγια να λέει άλλα εντός και άλλα εκτός και να αλλάζει κατά το δοκούν το «καπέλο» του υπουργού Εθνικής Άμυνας με αυτό του προέδρου των ΑΝΕΛ, ωστόσο ήταν ξεκάθαρος ως προς τα εθνικά θέματα.

Ο υπουργός, λοιπόν, φαίνεται να «διαγράφει» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού μέσα σε διάστημα μόλις δύο ημερών και να συνεχίζει την αλλοπρόσαλλη τακτική του, σύμφωνα με την οποία κάθε λίγο και λιγάκι απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση προκειμένου να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, δείχνοντας τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Από την πλευρά του, όμως, κι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να καταλάβει πως δεν μπορεί να υπάρχει διγλωσσία εσωτερικού κι ενιαία εθνική γραμμή εξωτερικού. Δεν μπορεί να χωρέσουν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, η εθνική γραμμή του ιδίου και η προσωπική του κ. Καμμένου.

Το ερώτημα, επομένως, που γεννάται είναι τί θα πράξει ο πρωθυπουργός στη συνέχεια και αν θα μπορέσει να επιβληθεί του κ. Καμμένου, την ίδια ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση μετά την παραίτηση Κοτζιά έκανε λόγο για «όμηρο» πρωθυπουργό τον οποίο κρατάει στα χέρια του ο συγκυβερνήτης.

Στο ΣΥΡΙΖΑ «βράζουν» στην κυριολεξία με τον υπουργό μετά την επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, όπου παρουσίασε το δικό του σχέδιο για το Μακεδονικό, εκθέτοντας τη χώρα για ακόμη μια φορά διεθνώς. Ορισμένοι τα είπαν έξω από τα δόντια, άλλοι σε πιο ήπιους τόνους, κάποιοι δημοσίως και κάποιοι μέσα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, αλλά η κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων είναι ότι ο Πάνος Καμμένος δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εικόνα της κυβέρνησης, εντός και εκτός χώρας, και καλό θα ήταν να ησυχάσει λίγο.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο και για να το πετύχει εμφανίζεται πρόθυμος να αναζητήσει κάθε τρόπο επιβίωσης της συγκυβέρνησης. Εκτός απροόπτου -μετά την εξασφάλιση των 2/3 της Βουλής από τον Ζάεφ- τότε αναμένεται να έλθει στην ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς και να ολοκληρωθεί ένας κύκλος υλοποίησης κοινωνικών μέτρων με τα οποία το Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη βάση του και να συσπειρώσει το εσωτερικό του.

Μέχρι τότε, ερωτηματικό παραμένει εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει να ανέχεται και να «σφυρίζει» αδιάφορα στις συνεχείς προκλητικές και αλλοπρόσαλλες κινήσεις Καμμένου ή αν θα βάλει «φρένο» στον συγκυβερνήτη του -σενάριο αμφίβολο- αναζητώντας τη συνδρομή άλλων πολιτικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Καταλύτης πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ – Ποια είναι τα σενάρια

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024