Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φορολόγηση

Airbnb: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη φορολόγηση

Οι νέες ημερομηνίες για οριστικοποίηση εγγραφής στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων

Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες γυρίζουν την πλάτη στις παραδοσιακές αγγελίες και βάζουν τα σπίτια που διαθέτουν στην γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όμως περίπου τρεις στους τέσσερις ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει το ακίνητο τους στην πλατφόρμα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb).

Oι πρώτοι έλεγχοι θα διενεργηθούν αρχές Δεκεμβρίου και όσοι δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητα θα βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα που φθάνουν ακόμα και τα 5.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα:

  • Θα ελεγχθούν όσοι δεν έχουν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και δηλώσει τα στοιχεία τους. Αυτό είναι πολύ εύκολο να το διαπιστώσει η ΑΑΔΕ αναζητώντας για παράδειγμα τα ακίνητα που μισθώνονται μέσω των εταιρειών Airbnb, Booking, HomeAway κ.λπ.
  • Τα ποσά που θα δηλωθούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα συγκριθούν με τα τραπεζικά εμβάσματα με τα οποία πληρώνονται οι ιδιοκτήτες. Δηλαδή, η ΑΑΔΕ θα έχει πρόσβαση στα εμβάσματα που αποστέλλονται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η φορολογία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία το ετήσιο εισόδημα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων επιβάλλεται φόρος εισοδήματος με βάση την κλίμακα φορολογίας των ενοικίων με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν το 45% ως εξής:

  • Για εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 15%
  • 35% στο τμήμα του ετησίου εισοδήματος από τις 12.001 έως τις 35.000 ευρώ και
  • 45% στο τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τις 35.000 ευρώ.

Οι νέες προθεσμίες

Τις προθεσμίες για οριστικοποίηση εγγραφής στο μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων προβλέπει νέα απόφαση της ΑΑΔΕ.

Ειδικότερα, με την απόφαση που υπεγράφη σήμερα από το Διοικητή της Αρχής, Γιώργο Πιτσιλή, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

* Η ημερομηνία μέχρι την οποία ο «Διαχειριστής Ακινήτου Βραχυχρόνιας Μίσθωσης» οριστικοποιεί την εικόνα του «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» είναι η 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

* Τα πρόσωπα που, προκειμένου να συνάψουν Βραχυχρόνιες Μισθώσεις, έχουν προβεί ή προβαίνουν σε ανάρτηση ακίνητων σε ψηφιακή πλατφόρμα από 1.1.2018 μέχρι τις 30.11.2018, εγγράφονται στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2018.

* Υποβάλλεται συγκεντρωτική, ανά ακίνητο, «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι 30.11.2018, για αναχώρηση μισθωτή από το ακίνητο μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2018, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνονται τυχόν μισθώσεις που έχουν περιληφθεί ήδη σε «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» για το ίδιο, ως άνω, διάστημα.

* Για αναχώρηση μισθωτή από 1.11.2018 και μέχρι 30.11.2018 υποβάλλεται «Δήλωση Βραχυχρόνιας Διαμονής» μέχρι τις 20/12/2018, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στην ΠΟΛ. 1187/2017.

Sports in

Ποδόσφαιρο στην Ουκρανία - Η αθέατη πλευρά της δεκαετούς κρίσης και του πολέμου

Το αφεντικό της Σαχτάρ Ντόνετσκ είχε να αντιμετωπίσει τις ανταραχές, πριν η Ρωσία εισβάλει και σταματήσει τα πάντα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024