Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ζάεφ: Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφία – Πληροφορίες για έναρξη της συνεδρίασης

Ζάεφ: Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε πλειοψηφία – Πληροφορίες για έναρξη της συνεδρίασης

Στον αέρα παραμένει το εάν θα διεξαχθεί σήμερα η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την συνταγματική αναθεώρηση, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως η έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 22:00 ώρα Ελλάδος

Στον αέρα παραμένει το εάν θα διεξαχθεί σήμερα η πρώτη από τις τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες στην Βουλή της ΠΓΔΜ για την συνταγματική αναθεώρηση, με τις νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν πως η έναρξη της συνεδρίασης στην Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 22:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, εξερχόμενος περίπου στις οκτώ το βράδυ ώρα Ελλάδας (7 τοπική) του Κοινοβουλίου της χώρας, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων ότι «γίνονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πλειοψηφίας δύο τρίτων στη Βουλή», προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. «Ωστόσο, αυτό πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της γείτονος.

Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στη 13:00 τοπική ώρα, ωστόσο οι πυρετώδεις παρασκηνιάκες διεργασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί, μετέτρεψαν σε θρίλερ την κρίσιμη συζήτηση που θα οδηγούσε στην πρώτη ψηφοφορία επί της συνταγματικής αναθεώρησης.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούν από το πρωί λένε ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας βρήκε τις 80 ψήφους που χρειάζεται για να περάσει η πρώτη ψηφοφορία.

Τις παραπάνω πληροφορίες προσπάθησε να διαψεύσει το αντιπολιτευτικό VMRO-DPMNE, με την απουσία αρκετών βουλευτών του, ωστόσο από την έκτακτη συνέντευξη Τύπου να γεννά περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.

Κάποια ΜΜΕ στα Σκόπια αναφέρουν ότι η συζήτηση δεν ξεκίνησε γιατί κάποιοι από τους βουλευτές που θα ψήφιζαν θετικά έθεταν ακόμη προσκόμματα, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες ήθελαν τον Ζάεφ να επιλέγει να μεταθέσει τη συζήτηση και την ψηφοφορία για τη Δευτέρα, μιας και θα βρίσκεται στη χώρα ο Μάθιου Πάλμερ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις.

Η συνεδρίαση στο κοινοβούλιο ήταν προγραμματισμένη να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδος, τρεις ώρες αργότερα από ό,τι ήταν αρχικά προγραμματισμένο, όμως ακόμα δεν έχουν αρχίσει  τοποθετήσεις βουλευτών.

Εντείνονται οι πιέσεις από τη Δύση

Τα «ρέστα» φαίνεται πως παίζει και η Δύση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο αμερικανός πρεσβευτής στα Σκόπια πήγε στα γραφεία του VMRO και ζήτησε από τον ηγέτη του κόμματος να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις και κανενός είδους «αντίποινα» για τους βουλευτές που τυχόν θα ψηφίσουν θετικά.

Στο μεταξύ τα ΜΜΕ των Σκοπίων δίνουν μεγάλη έκταση στις δηλώσεις του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές υποθέσεις, Μάθιου Πάλμερ, ο οποίος θα βρεθεί στην ΠΓΤΔΜ τη Δευτέρα.

Ο Μ. Πάλμερ είπε πως «όσοι αποπλανούν τον «μακεδονικό» λαό, λέγοντας ότι μπορούν να προσφέρουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον για τα παιδιά τους χωρίς τους συμβιβασμούς που απαιτεί η συμφωνία Πρεσπών, δεν προσφέρουν καμία υπηρεσία στη χώρα τους».

«Βρήκε τις ψήφους ο Ζάεφ»

Τοπικά, ΜΜΕ των Σκοπίων μετέδιδαν το μεσημέρι πως ο πρωθυπουργός έχει βρει τις έδρες που χρειαζόταν για να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Ορισμένα στελέχη του VMRO σκέφτονται το ενδεχόμενο να διαφοροποιηθούν, όμως το ανώτερο στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Αντόνιο Μιλοσόσκι, φάνηκε σταθερό στη «γραμμή» του και κάλεσε την κυβέρνηση να διεξαχθεί η ψηφοφορία άμεσα.

Στο πλαίσιο αυτό πάντως, ερωτηματικά προκάλεσε η απουσία πολλών στελεχών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από την συνέντευξη.

Η διαδικασία της συνεδρίασης

Σε περίπτωση που η ψηφοφορία ξεκινήσει, το λόγο αναμένεται να πάρουν δέκα βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στη συνέχεια θα αποφασιστεί εάν το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει αμέσως μετά τη συζήτηση ή αν η ψηφοφορία θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα.

Εάν συμβεί το πρώτο σενάριο, ο Ζάεφ είτε θα έχει εξασφαλίσει τις ψήφους που απαιτούνται για την εξασφάλιση του «μαγικού» αριθμού των 80 βουλευτών είτε θεωρεί πως δεν έχει πιθανότητα να συμβεί αυτό, οπότε παραιτείται και εξαγγέλλει άμεσα πρόωρες εκλογές.

Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν μεταφέρει την ψηφοφορία για την επόμενη εβδομάδα, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σημαίνει ότι ελπίζει μέχρι την τελευταία στιγμή και εξαντλύει κάθε περιθώριο που του δίνει ο νόμος για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων του Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024