Αισιόδοξος για λύση όσον αφορά στο Brexit εμφανίστηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, όπου παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, κάνοντας παράλληλα λόγο για πρόοδο.

«Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από το Σάλτσμπουργκ. Είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και μια συμφωνία για το Brexit, αν και μάλλον αυτό το συμπέρασμα είναι περισσότερο συναισθηματικό απ’ ό,τι λογικό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Ντ. Τουσκ είπε πως «έτοιμος» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) μόλις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαιώσει πως έχει σημειωθεί «αποφασιστική πρόοδος», σημειώνοντας όμως ότι αυτή η πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε μεταξύ των «27», ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον έρθει το αίτημα αυτό από τη βρετανική πλευρά, οι Ευρωπαίο θα το δεχθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

«Σήμερα συζητήσαμε επίσης για τη μετανάστευση και επαναβεβαίωσα τον στόχο μας να σταματήσουμε τη ροή της παράνομης μετανάστευσης. Σημειώσαμε ειδικότερα την ανάγκη να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στη Δυτική Μεσόγειο και, στο πλαίσιο αυτό, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Μαρόκο, όπως πρότεινε ο (ισπανός) πρωθυπουργός Σάντσεθ» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο της «μη συμφωνίας» είναι »επικίνδυνο» τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου θα εφαρμοστεί προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο