Οσοι είχαν γράψει τη Δευτέρα ότι στο μυστικό γεύμα Τσίπρα – Κοτζιά στην ΛΑΕΔ (που αποκάλυψαν με φωτογραφίες τα «Νέα» το γεύμα ήταν κοντοσούβλι ή αγκινάρες, διαψεύστηκαν. Στο πιάτο των δύο κυβερνητικών εταίρων βρισκόταν ο Νίκος Κοτζιάς κι εκεί αποφασίστηκε ότι δεν πάει άλλο με την αντιπαράθεση των δύο κορυφαίων υπουργών. Όμως, εκεί ο πρώην ΥΠΕΞ δεν «φαγώθηκε», όλα τέλειωσαν στο πολύ σοβαρό επεισόδιο μέσα στο υπουργικό συμβούλιο.

Τα στόματα ανοίγουν πλέον και όσοι ήταν περιγράφουν τον έτσι κι αλλιώς οξύθυμο Κοτζιά να παίρνει φόρα και να «τινάζει στον αέρα» τον Πάνο Καμμένο. Κύριο τμήμα της κριτικής του ήταν το ταξίδι στις ΗΠΑ και η προσωπική ατζέντα που ξεδίπλωσε εκεί.

Τη στιγμή που το έκανε αυτό στη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του, ο Κοτζιάς είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ειδικά από τη στιγμή που ο Καμμένος φαινόταν να έχει ενημερώσει τον Τσίπρα για την πρόθεσή του να καταθέσει το plan B. O πρώην ΥΠΕΞ κατάλαβε ότι δεν θα έχει τη στήριξη του Μαξίμου, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Αμυνας λειτουργούσε ως αυτόκλητος υπουργός Εξωτερικών.

Η χαλαρή στάση του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος τις ημέρες που ακολούθησαν και το γεύμα στη ΛΑΕΔ έδωσαν τη χαριστική βολή στον Κοτζιά. Και την απόφαση που είχε πάρει να κάνει «Κούγκι» το υπουργικό συμβούλιο.

Βαριά λόγια

Εκεί έγινε και το άλλο απίστευτο, υπό το βλέμμα του Τσίπρα και των άλλων υπουργών. Αφού ακούστηκαν τα βαριά λόγια του Κοτζιά (μας εκθέτεις, κάνει ζημιά στα εθνικά θέματα κ.λπ), ετέθη θέμα μυστικών κονδυλίων με τον πρώην ΥΠΕΞ να αφήνει υπονοούμενα για το Πεντάγωνο.

Ο Καμμένος «άναψε» και κατηγόρησε τον Κοτζιά ότι έδωσε 19 εκατ. ευρώ σε ξένα ΜΜΕ για να βρίζουν τον ίδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια βαριά κατηγορία από αυτές που αρέσκεται να ρίχνει ο Καμμένος αλλά χωρίς στοιχεία. Kαι δεν σταμάτησε εκεί. Εκανε λόγο πάλι στις θεωρίες συνωμοσίας περί εμπλοκής του Τζορτζ Σόρος ο οποίος έχει δώσει εκατομμύρια ευρώ για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών, αφήνοντας υπονοούμενα και για τον πρώην ΥΠΕΞ, ότι δηλαδή ο Σόρος έχει μπει στο υπουργείο και «αλωνίζει».

Αναφέρθηκε επίσης και σε μια υπόθεση με παράνομες βίζες η οποία φέρεται να έχει περιέλθει εις γνώσην του πρωθυπουργού.

Τα όσα ειπώθηκαν δεν έμειναν αναπάντητα από τον Κοτζιά, ακούστηκαν βαριές κουβέντες ενώ βλέποντας τον Τσίπρα να γίνεται… κυανόκρανος και τουλάχιστον 3 υπουργούς να στηρίζουν Καμμένο, σηκώθηκε κι έφυγε, ζήτησε ραντεβού με τον Παυλόπουλο και πήρε τις αποφάσεις του. Εστειλε δε μήνυμα στον πρωθυπουργό ότι παραιτείται.

Ο πρωθυπουργός ήταν εν γνώσει της οργής του πρώην ΥΠΕΞ και των προθέσεών του. Με το να επιλέξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, εν προκειμένω με την επιλογή του κυβερνητικού εταίρους, έδειχνε στον Κοτζιά την πόρτα της εξόδου και ο Κοτζιάς απλά προετοίμαζε την ηρωϊκή έξοδό του την Τετάρτη το μεσημέρι.

Υπενθυμίζεται ότι το ταξίδι στις ΗΠΑ ήταν απλά η στάλα που ξεχείλισε το ποτήρι. Εδώ και μήνες οι Κοτζιάς και Καμμένος ήταν στα μαχαίρια και είχαν ξεχαστεί τα καλά λόγια. «Δεν διαφωνώ με τον κ. Κοτζιά, είναι ο καλύτερος ΥΠΕΞ που έχει περάσει ποτέ, τον εμπιστεύομαι», είχε πει ο Καμμένος.

Στις αρχές Οκτωβρίου, όμως, ο Πάνος Καμμένος, όταν ο Νίκος Κοτζιάς έλεγε πως «την ευθύνη για την εξωτερική πολιτική της χώρας την έχουν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών», δήλωνε ότι «εγώ συνομιλώ με τον πρωθυπουργό» και μαζί χαράσσουμε την εξωτερική πολιτική. Η αίσθηση της ισχύος που έχει έναντι ενός αδύναμου πρωθυπουργού, έκανε τον Καμμένο «παίκτη». Η απαίτησή του για την απομάκρυνση Κοτζιά έγινε, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι τώρα απαιτεί και την απομάκρυνση Τέρενς Κουίκ ο οποίος είναι εκτός γραμμής ΑΝΕΛ και μάλιστα στο υπουργικό συμβούλιο ήταν ο μόνος που στήριξε Κοτζιά.

Και άλλη παραίτηση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτηση χθες δεν ήταν η μοναδική. Ο Κοτζιάς είχε υποβάλλει την παραίτησή του κι άλλη φορά και συγκεκριμένα στις 17 Μαίου αλλά δεν έγινε γνωστός ο λόγος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη ρήξη Κοτζιά – Μόσχας ο πρωθυπουργός είχε εκνευριστεί με την επιθετική και άκρως προσβλητική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

Απαντώντας τότε στην κ. Ζαχάροβα ο Κοτζιάς έλεγε: Οι σημερινές δηλώσεις της Εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι χαρακτηριστικό δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική», αναφέρει αρχικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και συνεχίζει:

«Τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους».

Όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη σημερινή της όμως δήλωση, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

«Η συνεχής ασέβεια προς την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Ουδείς δικαιούται ή δύναται να παρεμβαίνει στις εσωτερικές της υποθέσεις», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει τονίζοντας ότι «ανυπόστατοι ισχυρισμοί, σύμφωνα με τους οποίους η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν πιέσεων τρίτων, είναι ανάξιοι σχολιασμού και δείχνουν νοοτροπία ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται τις αρχές και τις αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Ράγισε το ποτήρι

Τότε ο Τσίπρας έκανε παρατηρήσεις στον υπουργό και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν, αλλά το ποτήρι είχε ραγίσει.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο Καμμένος δεν έχει «φάει» μόνο τον Κοτζιά, αλλά και τον Νίκο Φίλη ενώ είχε απαιτήσει την απομάκρυνση του Γ. Μουζάλα, που τελικά έγινε αργότερα.

Οι χθεσινές εξελίξεις επιβεβαιώνουν όσους πιστεύουν ότι η κυβέρνηση είναι καμ(μ)ένη από χέρι και πλέον λειτουργεί ως υπηρεσιακή μέχρι τις εκλογές. Αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν έντονες διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ένα μεγάλο τμήμα του είχε επιτεθεί εναντίον του Καμμένου στη ΚΕ. Και τώρα ήδη αναρωτιούνται: «Πώς επιτρέπουμε να διώχνει τον Κοτζιά που προωθούσε τη συμφωνία, ο… Ελληνας Σαλβίνι που πολέμησε μια εμβληματική προσπάθεια της κυβέρνησης της αριστεράς;»

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο