Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομισιόν προς Ρώμη : Άνευ προηγουμένου η δημοσιονομική απόκλιση

Κομισιόν προς Ρώμη : Άνευ προηγουμένου η δημοσιονομική απόκλιση

Για «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους κάνει λόγο στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ιταλική κυβέρνηση, όπου εμπεριέχονται οι παρατηρήσεις της επί του ιταλικού προϋπολογισμού - Συνεδριάζει το Σάββατο το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας

Για «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους κάνει λόγο στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ιταλική κυβέρνηση, όπου εμπεριέχονται οι παρατηρήσεις της επί του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.

Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» γράφει η Κομισιόν, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου».

Ωστόσο, από μεριάς της η ιταλική κυβέρνηση, σχολιάζει ότι εκτιμά πως η απόκλιση «δεν είναι τόσο μεγάλη».

Μόλις τρεις ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου από την Ρώμη, Η Κομισιόν τονίζει στην ιταλική κυβέρνηση πως παραβλέπει την σύσταση για δημοσιονομική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ και αντ’ αυτού σχεδιάζει επέκταση κατά 0,8%.

Η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποβάθμιση του αξιόχρεού της, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις καλούν σε κοινή επιστολή τους την ιταλική κυβέρνηση να δώσει άμεσα διευκρινίσεις, ώστε να καταλήξουν οι Βρυξέλλες σε ένα τελικό πόρισμα.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, πρέπει να απαντήσεις προς την Κομισιόν μέχρι τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου.

Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις υπογραμμίζουν πως το ιταλικό δημόσιο χρέος ήδη ανέρχεται σε 130% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πιο υψηλό από το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι 60%.

Ακόμη, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κατά παράβαση των κανόνων, και ζητούν από την Ρώμη να δώσει εξηγήσεις για αυτή την αβλεψία.

Pαράλληλα, σημειώνεται, ότι το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινείται έντονα αρνητικά με την απόδοσή του να αγγίζει το 3,7%, σε μια αντανάκλαση των ανησυχιών των αγορών.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024