Για «άνευ προηγουμένου» απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους κάνει λόγο στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την ιταλική κυβέρνηση, όπου εμπεριέχονται οι παρατηρήσεις της επί του ιταλικού προϋπολογισμού.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο για να συζητήσει τον προϋπολογισμό και διάφορα φορολογικά ζητήματα.

Η απόκλιση αυτή είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης» γράφει η Κομισιόν, ζητώντας από την ιταλική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της πριν από «το μεσημέρι της Δευτέρας, 22 Οκτωβρίου».

Ωστόσο, από μεριάς της η ιταλική κυβέρνηση, σχολιάζει ότι εκτιμά πως η απόκλιση «δεν είναι τόσο μεγάλη».

Μόλις τρεις ημέρες μετά την κατάθεση του προσχεδίου από την Ρώμη, Η Κομισιόν τονίζει στην ιταλική κυβέρνηση πως παραβλέπει την σύσταση για δημοσιονομική προσαρμογή 0,6% του ΑΕΠ και αντ’ αυτού σχεδιάζει επέκταση κατά 0,8%.

Η ιταλική κυβέρνηση είναι σε επαφή με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ελπίζει ότι θα αποφύγει την υποβάθμιση του αξιόχρεού της, δήλωσε απόψε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόφσκις καλούν σε κοινή επιστολή τους την ιταλική κυβέρνηση να δώσει άμεσα διευκρινίσεις, ώστε να καταλήξουν οι Βρυξέλλες σε ένα τελικό πόρισμα.

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζοβάνι Τρία, πρέπει να απαντήσεις προς την Κομισιόν μέχρι τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου.

Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις υπογραμμίζουν πως το ιταλικό δημόσιο χρέος ήδη ανέρχεται σε 130% του ΑΕΠ, δηλαδή πολύ πιο υψηλό από το όριο που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, που είναι 60%.

Ακόμη, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού δεν έχει ακόμα εγκριθεί από το ανεξάρτητο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, κατά παράβαση των κανόνων, και ζητούν από την Ρώμη να δώσει εξηγήσεις για αυτή την αβλεψία.

Pαράλληλα, σημειώνεται, ότι το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινείται έντονα αρνητικά με την απόδοσή του να αγγίζει το 3,7%, σε μια αντανάκλαση των ανησυχιών των αγορών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in. gr