Γερμανικός Τύπος: Πόλεμος εξουσίας Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου
Η διαμάχη της Ρωσικής Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο απασχολεί τον γερμανικό Τύπο. Η διακοπή των σχέσεων λόγω της υποστήριξης που δείχνει το Φανάρι στη δημιουργία ανεξάρτητης από τη Ρωσία Εκκλησίας στην Ουκρανία, σχολιάζεται από τους γερμανούς αρθρογράφους.
Υπό τον τίτλο «Ρήξη με την Κωνσταντινούπολη» η εφημερίδα Tageszeitung επισημαίνει: «Το βράδυ της Δευτέρας σε μια σύνοδο στο Μινσκ η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αποφάσισε την οριστική ρήξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Το επόμενο πρωί οι πιστοί της Ρωσίας ενημερώθηκαν ήδη ποιες εκκλησίες είναι προτιμότερο να αποφεύγουν. Σύμφωνα με τη Ρωσική Εκκλησία, όποιος δεν ακολουθήσει τις οδηγίες θα τιμωρείται».
Για το ίδιο θέμα και με τίτλο «Μάχη εξουσίας των πατριαρχών», η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung από το Μόναχο γράφει: «Εξαιτίας της διαμάχης για την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, έχει ξεσπάσει μια μάχη εξουσίας μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σχίσμα».
Η πολιτική διάσταση του θέματος
Η εφημερίδα αναδεικνύει και την πολιτική διάσταση του θέματος: «Το γεγονός ότι ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως στηρίζει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας από τη Ρωσική βολεύει τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο ουκρανός πρόεδρος φαίνεται να χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις. Μια επιτυχία στον δρόμο προς μια αναγνωρισμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μπορούσε να του χρησιμεύσει στον προεκλογικό αγώνα».
Στο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung υπό τον τίτλο «Απαγορεύεται η προσευχή».
«Εν μέσω της διαμάχης της με το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε στους πιστούς της να παρακολουθούν τη λειτουργία των εκκλησιών που ανήκουν στο Πατριαρχείο».
Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στη Μόσχα εκτιμά ότι στη διαμάχη αυτή η Ρωσική Εκκλησία βρίσκεται σε δυσμενή θέση: «Τώρα η Μόσχα θα πρέπει να αγωνιστεί για να κερδίσει πιστούς και πνευματικούς στην Ουκρανία. Στη διαδικασία της δημιουργίας μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας προβλέπεται να αποφασίζει η κάθε ενορία μόνη της εάν θέλει να ανήκει σε μια νέα, ανεξάρτητη Ουκρανική Εκκλησία ή να παραμείνει υπό την επιρροή της Μόσχας».
Πηγή: Deutche Welle
- Μητσοτάκης για τα F35 στην Τουρκία: Έχοντας δώσει λευκή επιταγή στις ΗΠΑ επαφίεται στην ευαισθησία των συμμάχων
- Αναβαθμίζονται οι σχολικές μονάδες του Πειραιά με εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης όλο το καλοκαίρι
- ΟΟΣΑ: Στην 4η θέση με τον υψηλότερο πληθωρισμό η Ελλάδα τον Μάιο
- «Ο Κουλιεράκης είναι στο στόχαστρο της Κόβεντρι» (pic)
- Αλέκος Αλεξανδράκης: Πόσο πωλείται η πέτρινη βίλα του ηθοποιού στη Νέα Πέραμο
- Τσίπρας: Σήμερα ξέρω καλά και το τι θέλω να πετύχω και το πώς θα το κάνω
- Φωτιά σε αυτοκίνητο στη Λεωφόρο Συγγρού
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (8/7): «Δράση» με το πρώτο φιλικό του Ολυμπιακού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)




































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442