Για νέα τουρκική πρόκληση κάνει λόγο το υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή την τουρκική NAVTEX σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στέλνοντας μήνυμα προς της Άγκυρα ότι η διενέργεια ανάλογων ερευνών προϋποθέτει άδεια από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η νέα αυτή τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Στην προκειμένη περίπτωση, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το διεθνές, δίκαιο διαδικασίες και κανόνες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ’ επιτάσεως σε έντονο διάβημα που γίνεται κατά πάγια πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών» καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζεται πως, την Τρίτη, το τουρκικό ναυτικό εξέδωσε παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους ότι το πλοίο «Barbaros» δεσμεύει μεγάλη περιοχή η οποία βρίσκεται καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μέρος της είναι στο όριο της Κυπριακής ΑΟΖ, για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 AND R/V APOLLO MOON.

Η κίνηση αυτή της Άγκυρας δείχνει την αποφασιστικότητά της να κλιμακώσει και να συντηρήσει την ένταση στη Μεσόγειο, με αιχμή τόσο τις έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και το Αιγαίο.

Μετά την παράνομη NAVTEV που εξέδωσε, το ερευνητικό πλοίο βρισκόταν, το βράδυ της Τετάρτης, σε περιοχή δυτικά της Πάφου με την παράνομη οδηγία προς ναυτιλλομένους να τίθεται σε ισχύ από αύριο, 18 Οκτωβρίου, έως την 1η Φεβρουαρίου 2019.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο