Στο κλείσιμο της Φιλοσοφικής Σχολής για αύριο, Πέμπτη, οδήγησε η «μάχη» εντυπώσεων μεταξύ μελών του Ρουβίκωνα και καθηγητών του πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία γίναμε θεατές από το πρωί, με αφορμή την αίθουσα 516.

Ο Ρουβίκωνας εδώ και λίγες ημέρες έχει προχωρήσει σε κατάληψη της αίθουσας της σχολής, απευθύνοντας πρόσκληση σε όσους επιθυμούν να οργανωθούν μαζί τους, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι κάθε Τετάρτη από τις 10 το πρωί έως τη μιάμιση το μεσημέρι «θα βρισκόμαστε στο στέκι μας στη Φιλοσοφική, για επικοινωνία με την ομάδα».

Μάλιστα, πήγαν ένα βήμα παρακάτω, καλώντας τους φοιτητές να «δώσουν» καθηγητές που ζητούν φακελάκι ή σεξουαλικά ανταλλάγματα για να τους περνούν στα μαθήματα.

Σήμερα, Τετάρτη, το πρώτο «χτύπημα» ήρθε από τους πανεπιστημιακούς δασκάλους, οι οποίοι λίγη ώρα πριν τα… εγκαίνια του γραφείου, δημιούργησαν «αλυσίδα» για να μην μπορέσουν να μπουν οι εκπρόσωποι του Ρουβίκωνα που είχαν… ραντεβού στις 10 μέσα στην αίθουσα.

Λίγη ώρα αργότερα, φοιτητές οι οποίοι φαίνεται να υποστήριζαν την αναρχική συλλογικότητα, εμφανίστηκαν στο χώρο και επιχείρησαν να προχωρήσουν σε ανακατάληψη. Σε πρώτη φάση, οι καθηγητές κατάφεραν να «μπλοκάρουν» την είσοδο στα μέλη της αναρχικής συλλογικότητας και σε φοιτητές που τους στηρίζουν.

«Έγινε μία συμβολική αντίσταση της σχολής. Δείξαμε ότι η σχολή δεν μπορεί να δεχθεί τέτοια φαινόμενα. Κάναμε μία ειρηνική αλυσίδα και το γραφείο 516 έπαψε να έχει τα χαρακτηριστικά του Ρουβίκωνα» τόνισε καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής μιλώντας στο in.gr και συνέχισε: «Δεν τους επιτρέψαμε να μπουν μέσα. Ήρθαν μερικοί από αυτούς προσπαθώντας να μπουν στην αίθουσα αλλά δεν τα κατάφεραν. Εμείς παραμένουμε έξω από το γραφείο».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι και αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, μέλη του Ρουβίκωνα προχώρησαν σε ανακατάληψη της αίθουσας.

Τα γεγονότα αυτά ανάγκασαν το Προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων να προβεί σε ηχηρή παρέμβαση, κάνοντας λόγο για «βία, μίσος, και αυθαιρεσία στο πανεπιστήμιο», ενώ κάλεσε την «Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της», καθώς «σε λίγο θα είναι πολύ αργά».

«Εκφράζεται ανησυχία για τα γεγονότα κατάληψης χώρων στη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ. Αυτή η εξέλιξη είναι ένας ακόμη κρίκος σε μια μακρά αλυσίδα αυθαίρετων και παράνομων ενεργειών κατάληψης δημοσίων χώρων, που αποκλείουν την νόμιμη χρήση τους από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τέτοιες πρακτικές είναι εντελώς απαράδεκτες νομικά, πολιτικά και ηθικά και θέτουν σε κίνδυνο το δημόσιο Πανεπιστήμιο ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, ως χώρου έρευνας και διδασκαλίας», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πρυτάνεις και συνέχισαν:

«Ταυτοχρόνως, υπονομεύουν τις ήδη περιορισμένες δυνατότητες εκπαίδευσης και εξάσκησης των φοιτητών μας και δημιουργούν ευλόγως την εντύπωση ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν προασπίζεται τους χώρους και τις υποδομές που έχουν πληρωθεί από το υστέρημα των πολιτών. Η ανοχή στις ενέργειες αυτές υποδηλώνει αδυναμία υπεράσπισης, όχι μόνο της τάξης και της νομιμότητας, αλλά και της ίδιας της Δημοκρατίας και καλλιεργεί στους νέους τον εθισμό στην αυθαιρεσία και τον εκφοβισμό. Επειδή σε μια συντεταγμένη πολιτεία η αντιμετώπιση έκνομων πράξεων και πράξεων βίας δεν ανήκει στην αρμοδιότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, επειδή οι ενέργειες αυτές είναι απολύτως ασύμβατες με την ακαδημαϊκή λειτουργία, επειδή η καλλιέργεια του μίσους και της αυθαιρεσίας είναι ότι πιο ξένο προς την επιστήμη, καλούμε την Πολιτεία να αναλάβει άμεσα και εμπράκτως τις ευθύνες της. Σε λίγο θα είναι πολύ αργά».

Σαν να μην έφτανε αυτό, λίγη ώρα αργότερα οι πρυτανικές αρχές προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο της Φιλοσοφικής Σχολής για μια μέρα, λόγω των σημερινών επεισοδίων με τη ομάδα του Ρουβίκωνα.

Όπως ανακοινώθηκε «μετά τα σημερινά γεγονότα, οι Πρυτανικές Αρχές και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής, αποφασίζουν για αύριο, Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018, τη συμβολική αναστολή λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Υπογράμμισαν, δε, ότι για ακόμα μια φορά ότι είναι σθεναρή η βούλησή τους να μην επιτρέψουν την προσβολή και παραβίαση των ακαδημαϊκών αρχών που διέπουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, την παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τη χρήση βίας, ενώ διευκρινίζουν ότι το κύριο μέλημά τους παραμένει η ασφάλεια όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

«Τα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Φιλοσοφικής Σχολής», ολοκληρώνουν.

Διαβάστε επίσης:

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο