Προκλητικό μήνυμα για την έναρξη των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μια μόλις ημέρα μετά την γνωστοποίηση της ημερομηνίας της πρώτης γεώτρησης.

H Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο προς την κατεύθυνση μιας «δίκαιης μοιρασιάς» των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, προειδοποίησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει μονομερείς δραστηριότητες (στην Ανατολική Μεσόγειο).

«Πρέπει να προστατέψουμε  τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων με πραγματικά βήματα» σημείωσε ο κ. Τσαβούσογλου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

«Θα συνεχίσουμε τις διαδικασίες γεωτρήσεων γύρω από το νησί. Δεν προσπαθούμε να «τσακωθούμε» με κανέναν. Ο στόχος μας είναι μία δίκαιη μοιρασιά των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Ωστόσο όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκίας,  της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου» και των Τουρκοκυπρίων να παραβιαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο» προειδοποίησε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έρχονται μία ημέρα μετά από αυτές του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Νετζντέτ Παμίρ, ο οποίος ανέφερε πως  η πρώτη τουρκική γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 29 Οκτωβρίου, κατά την εθνική γιορτή της Τουρκίας, στα ανοικτά της πόλης Αλάνια.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο Νετζντέτ Παμίρ αποκάλυψε ότι «αυτή είναι η ημερομηνία που έχει δοθεί» και η γεώτρηση θα διαρκέσει πέντε μήνες στα ανοιχτά της πόλης Αλάνια και στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα πάει ανοικτά της Φινίκε.

«Εάν βρεθεί φυσικό αέριο- κάτι για το οποίο υπάρχει μεγάλη ελπίδα, καθώς έχουν γίνει τρισδιάστατες και δισδιάστατες έρευνες- τότε θα ενισχυθεί η Τουρκία και η Κύπρος (σ.σ. η τουρκοκυπριακή πλευρά). Οι Ελληνοκύπριοι θα αναγκαστούν να αλλάξουν μέθοδο διαπραγματεύσεων και μάλιστα αυτό μπορεί να στραφεί ενάντια στη διαδικασία. Αυτό μπορεί να δώσει απαντήσεις και στις ανάγκες της Τουρκίας για φυσικό αέριο και να καλύψει ειδικά τις ανάγκες της «βορείου Κύπρου» σε ενέργεια και ηλεκτρισμό» ανέφερε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο