Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό: 72+1 βουλευτές μετρά ήδη ο Ζάεφ

Μακεδονικό: 72+1 βουλευτές μετρά ήδη ο Ζάεφ

Στα «δίχτυα» του Ζάεφ πιάστηκε ο πρώτος βουλευτής. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Muhic δήλωσε, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες, πως θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αλλαγής

«Κόκκινο» χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, καθώς από το πρωί της Δευτέρας βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής με θέμα την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ζάεφ, υπό την ασφυκτική πίεση της Δύσης, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80+1 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές που θα σημάνουν αυτόματα και πολιτική αβεβαιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εναποθέσει τις όποιες ελπίδες του στους αναποφάσιστους βουλευτές της αντιπολίτευσης, με την προσπάθειά του να αποδίδει -εν μέρει- καρπούς. Κι αυτό, διότι ο ανεξάρτητος βουλευτής Fedir Muhic δήλωσε νωρίτερα, σε αντίθεση με όσα υποστήριζε τις προηγούμενες ημέρες, πως θα ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σκοπιανά ΜΜΕ, ο Muhic υποστήριξε πως «η κυβέρνηση έχει αναμφισβήτητα εντολή να ηγηθεί της διαδικασίας αλλαγής του ονόματος», σημειώνοντας ότι η συμφωνία ήταν κακή, ωστόσο δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη.

«Ακολουθώ το δρόμο της λογικής και της συνείδησης» πρόσθεσε ο ίδιος ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν αντίθετος στην αλλαγή του ονόματος της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».

Με αυτά, λοιπόν, τα δεδομένα η πρόταση του Ζάεφ για αλλαγή Συντάγματος φέρεται να υποστηρίζεται από 73, πλέον, βουλευτές, με την κυβέρνηση να αναζητά άλλους επτά για να συγκεντρώσει τον «μαγικό» των 80.

Αισιοδοξία στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, εξασφαλισμένη θεωρούν την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών -με ψήφους από ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές- κυβερνητικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με δηλώσεις τους που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Συγκεκριμένα, σε ανταπόκρισή του το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στο νέο κύμα αβεβαιότητας που πυροδότησαν για το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού οι πρόσφατες τοποθετήσεις του υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, και αφού περιγράψει τους αριθμητικούς συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σημειώνει:

«Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσουν τους φόβους για μία κυβερνητική κατάρρευση, εάν η Συμφωνία για τη «Μακεδονία» φθάσει για ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η υποστήριξη από τους ανεξάρτητους και κεντροαριστερούς βουλευτές έχει ήδη διασφαλισθεί».

Έκκληση Ζάεφ – Επιμένει το VMRO

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε ομιλία του στην Ολομέλεια, απηύθυνε νέα έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να καθορίσουν το μέλλον της χώρας προς τις ευρωπαϊκές δομές.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η αντίθετη επιλογή θα έθετε τη χώρα στην απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών αλλά και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας MIA, o κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ψήφος για το ευρωπαϊκό μέλλον θα καταστήσει τη χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή αν θα χάσουμε πολλά».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Από τη μεριά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ιλία Ντίμοφσκι, ισχυρίστηκε ότι μετά την πολύ μεγάλη αποχή που σημειώθηκε στο δημοψήφισμα που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου, η παρούσα σύνθεση της Βουλής δεν νομιμοποιείται να αποφασίσει για την αλλαγή του Συντάγματος και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του στη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε ιδιαίτερα επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της ΠΓΔΜ.

Το τυπικό της διαδικασίας

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην Ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει μέχρι δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το αν θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Για την έγκριση της πρότασης απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια (συζήτηση επί σχεδίων τροπολογιών και ψηφοφορία, δημόσια διαβούλευση, συζήτηση επί τελικών κειμένων τροπολογιών και ψηφοφορία).

Από αυτή την άποψη, η πρώτη ψηφοφορία στην Ολομέλεια είναι αυτή που θα κρίνει αν η κυβέρνηση μπορέσει να εξασφαλίσει τη στήριξη κάποιων βουλευτών της αντιπολίτευσης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων για την τροποποίηση του Συντάγματος.

Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα ακολουθήσει η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024