«Κόκκινο» χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ, με το ζήτημα της πλειοψηφίας των 80+1 βουλευτών που απαιτούνται προκειμένου να ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση να εξελίσσεται σε θρίλερ.

Στο πλαίσιο αυτό, η αντιπολίτευση εξακολουθεί να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί κανένας βουλευτής από την επίσημη γραμμή του κόμματος και να ψηφίσει υπέρ της συνταγματικής αναθεώρησης, ενώ από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Όλα, ωστόσο, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν τις προσεχείς ημέρες -πιθανόν ακόμη κι αύριο- καθώς ξεκίνησε στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων η συνεδρίαση της Ολομέλειας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την πρόταση της κυβέρνησης Ζάεφ σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την συνταγματική αναθεώρηση.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, σε ομιλία του στην Ολομέλεια, απηύθυνε νέα έκκληση στους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση και να καθορίσουν το μέλλον της χώρας προς τις ευρωπαϊκές δομές.

«Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η απόφαση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά» ανέφερε ο Ζάεφ, σημειώνοντας ότι η αντίθετη επιλογή θα έθετε τη χώρα στην απομόνωση και θα επανέφερε το πολιτικό τραύμα των τελευταίων 27 ετών αλλά και ιδιαίτερα αυτό της τελευταία περιόδου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας MIA, o κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ψήφος για το ευρωπαϊκό μέλλον θα καταστήσει τη χώρα πλήρες μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας πως «πρέπει να αποφασίσετε αν θα κερδίσουμε πολλά ή αν θα χάσουμε πολλά».

Παράλληλα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να αποδεχθεί τροποποιήσεις υπό τον όρο ότι αυτές θα υπόκεινται στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αναφερόμενος στα επεισόδια της 27ης Απριλίου, είπε ότι η σημερινή συνεδρίαση παρουσιάζει μια ευκαιρία για αλληλοσυγχώρεση: «Ας δώσουμε τα χέρια. Ο λαός δεν θα συμφιλιωθεί αν δεν συμφιλιωθούν οι πολιτικοί του».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αυτή θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Για την έγκριση της πρότασης αυτής του κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 από τους 120 βουλευτές), ώστε η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος να περάσει στα επόμενα στάδια. Σε περίπτωση που η πρόταση αυτή της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο