Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το υπουργείο Εργασίας ομολογεί την άντληση πόρων από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ

Το υπουργείο Εργασίας ομολογεί την άντληση πόρων από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ

Η κυβέρνηση επικαλείται το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ

Στην ομολογία ότι αντλεί πόρους από τον «κουμπαρά» του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στη ΝΔ που χαρακτήρισε την απόφαση «ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη».

«H ΝΔ αποδεικνύει καθημερινά ότι ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός της δεν έχει όριο. Το κόμμα που χρεοκόπησε το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και υπόσχεται να το καταργήσει με τις ιδιωτικές συντάξεις εμφανίζεται ως δήθεν υπερασπιστής της αλληλεγγύης των γενεών» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος δεν πείθουν κανέναν με τα επαναλαμβανόμενα ψεύδη τους» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι ίδιοι θεσμοθέτησαν τη δυνατότητα χρήσης του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και οι ίδιοι είναι που πρώτοι έκαναν χρήση του ΑΚΑΓΕ το 2014. «Οι ίδιοι που έκοψαν τις συντάξεις έως 50%, παρέδωσαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης με έλλειμμα 1,1 δισ. ευρώ και με 386.444 απλήρωτες συνταξιοδοτικές παροχές, ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ» τονίζει το υπουργείο.

«Η σημερινή κυβέρνηση αποκατέστησε τη βιωσιμότητα και την αξιοπιστία του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Δεν «σπάει» κανέναν κουμπαρά, αφού η επιχορήγηση του ΑΚΑΓΕ είναι νομοθετημένη και ενταγμένη στον αρχικό προϋπολογισμό του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Σε αντίθεση με το φαύλο κύκλο των περικοπών, των εξοντωτικών εισφορών, των αυξανόμενων οφειλών και των ελλειμμάτων στα πρώην ταμεία, σήμερα ο ΕΦΚΑ επιτυγχάνει πλεονάσματα, έχοντας περιορίσει, από τον Ιανουάριο του 2015, τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις κατά 76,9%, από 168.922 εκκρεμείς το 2014 σε 39.061, παρόλο που στο μεσοδιάστημα είχαν υποβληθεί 530.078 νέες αιτήσεις κύριων συντάξεων.Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επιτέλους, ας κάνουν την αυτοκριτική τους για τα πεπραγμένα τους» υπογραμμίζει το υπουργείο Εργασίας.

Η καταγγελία της ΝΔ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΚΑ ενέκρινε αίτημα προς το Υπουργείο Εργασίας να του δοθούν ως επιχορήγηση 395 εκατομμύρια από τον “κουμπαρά” του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ). Τίθεται, ωστόσο, σοβαρό ηθικό ζήτημα για την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Θα εγκρίνουν για άλλη μια φορά το “σπάσιμο” του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, υφαρπάζοντας πόρους από τις επόμενες γενιές; Η άντληση πόρων από το ΑΚΑΓΕ είναι ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, ιδίως δεδομένου ότι στην κυβέρνηση διατυμπανίζουν την ύπαρξη πλεονασμάτων στον ΕΦΚΑ» τονίζει η ΝΔ.

«Αυτό που δεν λένε στον ελληνικό λαό είναι ότι τα πλεονάσματα αυτά χτίζονται με διαρκείς έκτακτες και τακτικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό, με διαρκείς αναβολές στην έκδοση των νέων συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου, και, βεβαίως, με την επιβολή δυσβάσταχτων εισφορών που απομυζούν την πραγματική οικονομία.

»Σε αυτήν ακριβώς τη λογική σπάνε και φέτος τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ, τρώγοντας από τα έτοιμα και υπονομεύοντας το ασφαλιστικό σύστημα και την προοπτική του. Η υφαρπαγή των πόρων που έχουν αποταμιευτεί για τις επόμενες γενιές, γίνεται για έναν και μόνο λόγο: για να θριαμβολογούν για την επίτευξη ανύπαρκτων πλεονασμάτων, με την ελπίδα ότι μπορεί η επίπλαστη αυτή εικόνα να μειώσει κάπως την εκλογική συντριβή που έρχεται» επισημαίνει η ΝΔ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024