Την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποφάσισε σήμερα τουρκικό δικαστήριο που συνεδρίασε στη Σμύρνη.

Το τουρκικό δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 3 ετών, 1 μήνα και 15 ημερών στον πάστορα, διατάζοντας παράλληλα να τερματιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός που του είχε επιβληθεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την άρση της κατ’ οίκον κράτησης σημαίνει ότι ο ευαγγελικός πάστορας μπορεί να αναχωρήσει από τη Τουρκία και να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Στο παρελθόν, ο δικηγόρος είχε δηλώσει ότι ο κατ’ οίκον περιορισμός του πάστορα έχει υπερβεί ένα εύλογο διάστημα και δεν υπήρχε νομική δικαιοδοσία για τον περιορισμό των ελευθεριών του Μπράνσον. Ωστόσο, η τουρκική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει τρεις φορές τις εφέσεις του πάστορα.

Ο πάστορας τέθηκε υπό κράτησή το 2016 κατηγορούμενος για φερόμενες διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος στα τέλη του Ιουλίου για να τεθεί σε κατ’ οίκον κράτηση.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να συμβάλλει στη βελτίωση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, οι οποίες το τελευταίο διάστημα βρίσκονταν στο χειρότερο δυνατό επίπεδο.

Σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν συμφωνήσει να χαλαρώσουν την οικονομική πίεση προς την Τουρκία, ωστόσο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε γνώση του καμία τέτοια συμφωνία.

«Δεν γνωρίζω για καμιά τέτοια συμφωνία, σαν αυτή που μεταδίδει το NBC News» είπε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ μιλώντας με δημοσιογράφους.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο