Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει Καρυπίδη τον οποίο κάποτε χαρακτήριζε αντισημίτη

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει Καρυπίδη τον οποίο κάποτε χαρακτήριζε αντισημίτη

Αναζητώντας «νικηφόρες» υποψηφιότητες στις αυτοδιοικητικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πρόβλημα να στηρίζει ακόμη και υποψηφιότητες τις οποίες στο παρελθόν είχε απορρίψει

Τότε στο μακρινό 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμαζόταν ορμητικά να εκπροσωπήσει τον κύριο όγκο του «αντιμνημονιακού κινήματος». Μόνο που αυτό, ακριβώς επειδή ήταν βγαλμένο μέσα από μια εντυπωσιακή σε όγκο και διάρκεια αλλά και αντιφατική ως προς τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά κοινωνική δυναμική, χώραγε σχεδόν τα πάντα.

Για την ακρίβεια χώραγε και απόψεις εθνικιστικές ή ακόμη και ακροδεξιές ή ρατσιστικές, συχνά σε ένα αμάλγαμα με αιτήματα «κοινωνικού ριζοσπαστισμού».

Επιπλέον, το «αντιμνημονιακό κίνημα» είχε μια ακόμη ιδιαιτερότητα. Ως διαταξικό κίνημα που στηριζόταν σε μεγάλες «παλλαϊκές διαμαρτυρίες» και όχι σε παραδοσιακά «συνδικαλιστικά» κινήματα, διαμόρφωνε ένα πεδίο όπου μπορούσαν αναδειχθούν διάφορες «προσωπικότητες». Από οικονομολόγους έτοιμους να εξηγήσουν τα μυστικά του χρέους και το δίκαιον της διαγραφής του έως μαχητικούς δημοσιογράφους.

Μια τέτοια φιγούρα ήταν ο Θεόδωρος Καρυπίδης. Δημοσιογράφος στην Κοζάνη και αργότερα γενικός διευθυντής του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού Flash TV είχε γίνει γνωστός για τα μαχητική ρητορική του και τον τρόπο που το κανάλι του παρενέβαινε στα πολιτικά πράγματα.

Αυτό τον έκανε ιδανικό υποψήφιο για τον ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη περιφέρεια, αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς το 2014 αναζητούσε διακαώς υποψηφίους που να μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά και του κερδίσουν περιφέρειες, έτσι ώστε να μπορέσει να δώσει την εικόνα «κυβέρνησης εν αναμονή».

Όμως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει αρχικά το χρίσμα του στις αρχές του 2014 στον Καρυπίδη, σύντομα άρχισαν οι αντιδράσεις εναντίον του, εντός και εκτός του κόμματος. Ούτως οι άλλως η Αριστερή Πλατφόρμα, που παραδοσιακά είχε δυνάμεις στην περιοχή, δεν έβλεπε με καλό μάτι την υποψηφιότητα ενός ανθρώπου που ποτέ μέχρι τότε δεν είχε σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντισημιτική ανάρτηση στο facebook

Ο μεγάλος θόρυβος ξέσπασε όταν αποκαλύφθηκαν διάφορα πράγματα για τον κ. Καρυπίδη. Καταρχάς, ανασύρθηκε η ανάρτηση που είχε κάνει ο Καρυπίδης όταν είχε προφυλακιστεί η ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Τότε είχε γράψει τον λογαριασμό του στο Facebook:

«Τώρα που η Χρυσή Αυγή μπήκε στην στενή, ο Ελληνικός λαός θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας, θα έχει λύσει όλα τα προβλήματα του και ευτυχισμένος θα απολαμβάνει την σωτηρία της δημ(ι)οκρατία τους. Οι φόροι θα μειωθούν δραστικά, οι μισθοί θα γίνουν βιώσιμοι, οι θέσεις εργασίας θα έρχονται κατά χιλιάδες, (ο Βενιζέλος υποσχέθηκε… 900.000 θέσεις εργασίας), τα νοσοκομεία θα ανοίξουν για τον κόσμο και όχι μόνο για τους λαθρομετανάστες, τα σχολεία θα έχουν αρκετούς καθηγητές για να διδάξουν και προπαντός τα Εθνικά μας θέματα θα επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο. Καλό μεσημέρι!»

Η ανάρτησή του αυτή είχε θεωρηθεί ότι απέπνεε μια ορισμένη φιλική στάση προς την ακροδεξιά οργάνωση και μάλιστα την επαύριον της δολοφονίας Φύσσα.

Οι εκτιμήσεις αυτές είχαν ενισχυθεί και από το ότι το Νοέμβριο του 2013 ο Καρυπίδης είχε δώσει τηλεφωνικό βήμα στον εκπρόσωπο τύπου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη.

Έπειτα ανασύρθηκε μια ακόμη ανάρτησή του στο facebook, τον Ιούνιο του 2013, με αφορμή το «μαύρο» στην ΕΡΤ, που ήταν εμφανώς και ρητά αντισημιτική, προκαλώντας μάλιστα και την αντίδραση Εβραϊκών οργανώσεων του εξωτερικού. Εκεί ανάμεσα στα άλλα έγραφε: «Ο Σαμαράς ανάβει ένα – ένα τα κεριά (Nerit) στην επτάφωτη λυχνία των Εβραίων και βάζει φωτιά στην Ελλάδα μετά την επίσκεψή του στη Συναγωγή της Θεσσαλονίκης (…), οργανώνει μια νέα Hanukkah κατά των Ελλήνων…».

Ο ίδιος βέβαια θα υποστηρίξει ότι «η συσχέτισή μου με εθνικιστικά- ρατσιστικά μορφώματα και κόμματα είναι απαράδεκτη», όμως στον ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα θα είναι πολύ βαρύ και έτσι τελικά θα αποσυρθεί η υποστήριξη στον κ. Καρυπίδη.

Ωστόσο, αυτός θα επιμείνει και θα κατέβει ως ανεξάρτητος κερδίζοντας τελικά την Περιφέρεια.

«Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη»

Φαίνεται, όμως, ότι με τα χρόνια που πέρασαν ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά άλλαξε γνώμη και άρχισε να βλέπει με μεγαλύτερη συμπάθεια τον κ. Καρυπίδη.

Αποκορύφωμα της επαναπροσέγγισης το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2018, ο κ. Καρυπίδης πρωταγωνιστεί σε ένα από τα προπαγανδιστικά βίντεο του Μαξίμου (τμήμα της γνωστής σειράς βίντεο «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη») με τίτλο «Ειδικό τιμολόγιο στη Δυτική Μακεδονία και το Δήμο Μεγαλόπολης».

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι παρότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έβγαλε ψήφισμα κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» από τη γειτονική χώρα, η επίδοση του σχετικού ψηφίσματος από τον κ. Καρυπίδη στον Νίκο Κοτζιά έγινε σε μάλλον φιλικό κλίμα.

Έτσι η χτεσινή τοποθέτηση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κ. Καρυπίδης περιλαμβάνεται στους νυν περιφερειάρχες που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει για την επανεκλογή τους δεν ήρθε ακριβώς ως κεραυνός εν αιθρία.

Θα είχε πάντως ενδιαφέρον να ακούσουμε ποια ήταν η τοποθέτηση του κ. Πάνου Λάμπρου που το 2014 ήταν εκ των στελεχών που ηγήθηκαν των έντονων αντιδράσεων στην υποψηφιότητα Καρυπίδη.

Στην πραγματικότητα, είναι, σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές δεν πάει ακριβώς με «ιδεολογικά και προγραμματικά» κριτήρια. Βασικό κριτήριο είναι να δείξει ότι μπορεί να στηρίζει και κάποια νικηφόρα ψηφοδέλτια. Αυτό εξηγεί γιατί πέραν του κ. Γαλιατσάτου ήδη ανακοίνωσε και τη στήριξη στην υποψηφιότητα Κατσιφάρα στην Δυτική Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι σύντομα υπάρξει και η υποστήριξη και στην υποψηφιότητα Αρναουτάκη στην Κρήτη.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024