Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν θα απολύσω τον Πάουελ από τη Fed, λέει ο Τραμπ μετά τις σφοδρές επικρίσεις

Δεν θα απολύσω τον Πάουελ από τη Fed, λέει ο Τραμπ μετά τις σφοδρές επικρίσεις

Το σχόλιο του Τραμπ ότι η Fed «έχει τρελαθεί» με το να αυξάνει τα επιτόκια μετά τη βουτιά της Wall Street και οι επικρίσεις του για την τακτική του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ήταν η νέα αφορμή για να δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από το ΔΝΤ, κεντρικούς τραπεζίτες και άλλους Οργανισμους.

Το σχόλιο του Τραμπ ότι η Fed «έχει τρελαθεί» με το να αυξάνει τα επιτόκια μετά τη βουτιά της Wall Street και οι επικρίσεις του για την τακτική του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ήταν η νέα αφορμή για να δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από το ΔΝΤ, κεντρικούς τραπεζίτες και άλλους Οργανισμούς στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων και για προσπάθεια παρέμβασης στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό ο κύριος οικονομικός σύμβουλός του Τραμπ αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν υπαγορεύει την πολιτική» της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) και δεν αμφισβητεί την ανεξαρτησία της.

Ο ίδιος δε ο Τραμπ συνειδητοποιώντας μάλλον τη νέα γκάφα του προσπάθησε να τη μαζέψει, με τον δικό του όμως άκομψο τρόπο. Όπως δήλωσε, δεν πρόκειται να απολύσει τον πρόεδρο της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, όμως είναι απογοητευμένος με την πολιτική που ακολουθεί.

Αμετανόητος δε επανέλαβε ότι θεωρεί ότι η Fed είναι «εκτός ελέγχου» και «υπερβολικά άκαμπτη», και ότι «κάνει λάθος» σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, με την οποία ο ίδιος διαφωνεί.

Για άλλη μια απόδειξη της επικινδυνότητας του Τραμπ μιλούν αναλυτές, ο οποίος -όπως φαίνεται- ούτε ξέρει, ούτε όμως διδάσκεται από τους προκατόχους του.

Οι Αμερικανοί πρόεδροι σπάνια επέκριναν τη Fed τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς η ανεξαρτησία της θεωρείτο σημαντική για την οικονομική σταθερότητα. Ο Τραμπ, όμως, απέχει και από αυτή την πρακτική, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν θα διστάσει να ασκήσει κριτική και στο μέλλον εάν η Fed συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

«H Fed τρελάθηκε»

Η άνοδος των επιτοκίων, αλλά και οι ανησυχίες των επενδυτών για τον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα, οδήγησαν την Τετάρτη σε μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πολλές άλλες χρηματαγορές σε όλον τον κόσμο.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι η Wall Street υπέστη χθες τη χειρότερη ημερήσια πτώση της από τον Φεβρουάριο, ο Τραμπ απέδωσε ευθύνες στην ομοσπονδιακή τράπεζα Fed κατηγορώντας την ότι κινείται πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων όταν ο πληθωρισμός είναι ελάχιστος και τα κυβερνητικά στοιχεία καταδεικνύουν μια ισχυρή οικονομία.

«Θεωρώ ότι η Fed κάνει λάθος (…). Θεωρώ ότι η Fed έχει τρελαθεί», δήλωσε ο Τραμπ στην Πενσιλβάνια πριν από πολιτική συγκέντρωση.

Την αρνητική αυτή κριτική επανέλαβε δε και κατά τη συνέντευξή του στο δίκτυο Fox, χαρακτηρίζοντας «πολύ επιθετικό» τον τρόπο με τον οποίο η Fed χειρίζεται τη νομισματική πολιτική.

Εξέφρασε επίσης την επιθυμία του «να είναι λιγότερο επιθετική, επειδή πιστεύω ότι κάνουν τεράστιο λάθος».

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που αύξησε τα επιτόκια η Fed ήταν τον Σεπτέμβριο και άφησε αμετάβλητα τα σχέδιά της να προχωρήσει σε σταθερή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, καθώς προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει τουλάχιστον τρία ακόμα χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.

Ομαδικά πυρά για τη δήλωσή του

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επαίνεσαν σήμερα τις ικανότητες του πρόεδρου της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Fed «έχει τρελαθεί» με το να αυξάνει τα επιτόκια.

Μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο των συναντήσεων αυτή την εβδομάδα μεταξύ του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Μπαλί, ο διοικητής Μαρκ Κάρνεϋ ρωτήθηκε για τα σχόλια του Τραμπ.

«Μια από τις πολλές ιδιότητες του Τζερόμ Πάουελ είναι πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που πραγματικά καταλαβαίνει τον τρόπο που λειτουργεί το αμερικανικό και το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Κάρνεϋ.

«Και αυτό είναι ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα για να έχει το σύστημα αυτό, σε μια περίοδο που αλλάζει, κάποιον σε αυτή τη θέση με αυτό το επίπεδο τεχνοκρατικής τεχνογνωσίας», δήλωσε ο Κάρνεϋ.

Από την πλευρά της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «δεν θα συσχέτιζε» τον Τζερόμ Παόυελ με «τρέλα».

«Όχι, όχι, ο ίδιος δίνει την εντύπωση, και τα μέλη του συμβουλίου του, ότι είναι εξαιρετικά σοβαροί, σταθεροί και σίγουρα επιθυμούν πολύ να βασίζουν τις αποφάσεις τους σε πραγματικές πληροφορίες και αποφασίζουν να το επικοινωνούν όπως πρέπει», δήλωσε στο CNBC, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να παραμένουν ανεξάρτητες στη λειτουργία τους.

Τα αυξανόμενα αμερικανικά επιτόκια είναι ένα βασικός παράγοντας για τις εκροές κεφαλαίων, ασκώντας πιέσεις στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, ο Λεσέτια Κγκανγιάγκο, διοικητής της South African Reserve Bank που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον Κάρνεϋ, δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές χρειάζεται να έχουν το «περιθώριο να ενεργούν ανεξάρτητα χωρίς πολιτική παρέμβαση».

Ο Τραμπ «δεν υπαγορεύει την πολιτική της Fed»

Οι αντιδράσεις αυτές και οι διαστάσεις που πήραν οι σχετικές δηλώσεις του Τραμπ ανάγκασαν τον κύριο οικονομικό συμβουλό του να παρέμβει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δεν υπαγορεύει την πολιτική» της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed), διαβεβαίωσε ο κύριος οικονομικός σύμβουλός του, Λάρι Κούντλοου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Ξέρουμε ότι η Fed είναι ανεξάρτητη» υπογράμμισε ο Κούντλοου.

«Αυτό που συνέβη χθες (Τετάρτη) ήταν, κατά την άποψή μου, μια φυσιολογική διόρθωση στην κερδοσκοπική αγορά», πρόσθεσε, αναφερόμενος στη μεγάλη πτώση της Γουόλ Στριτ.

Όταν ρωτήθηκε για το θέμα αυτό, είπε ότι «δεν έχει ιδέα» πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η διόρθωση.

Ο Κούντλοου, επισήμανε ότι η αμερικανική οικονομία είναι σε άριστη κατάσταση, με πολύ χαμηλούς δείκτες ανεργίας και ισχυρή ανάπτυξη και, «κυρίως, χωρίς ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις».

Η αύξηση των επιτοκίων είναι «ένδειξη οικονομικής υγείας, είναι κάτι που πρέπει να καλωσορίζουμε και όχι να φοβόμαστε… Ο πρόεδρος δεν υπαγορεύει την πολιτική της Fed… Είναι ανεξάρτητοι. Θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν», πρόσθεσε.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024