Σε σημαντικούς κινδύνους σε ό,τι αφορά τους στόχους του ιταλικού προϋπολογισμού, ιδίως μετά το 2019, αναφέρεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch, λόγω των εντάσεων που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό, ο οίκος αναφέρει ότι το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση διαδικασίας κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας, από μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, προσθέτει ότι «δεν αναμένει, η κυβερνητική συμμαχία της Ρώμης, να αλλάξει τους στόχους για το ιταλικό δημόσιο έλλειμμα του επόμενου έτους». Ο Fitch, τέλος, εκτιμά ότι η ιταλική κυβέρνηση, επ΄ευκαιρία των Ευρωεκλογών, «θεωρεί ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτεθεί στους φορολογικούς κανόνες της Ένωσης».

Υπό την απειλή υποβάθμισης από τη Moody’s

Το «χτύπημα» της Fitch προηγείται ο οίκος Moody’s, ο οποίος απειλεί με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας, με τη Citigroup κάνει εκτιμήσεις για υποβάθμιση κατά μια μονάδα.

Ο οίκος έχει θέσει υπό αναθεώρηση το rating της χώρας από την 3η Ιουνίου. Στο ίδιο report αναφέρεται πως ενδεχόμενο είναι και ένα αρνητικό outlook από την S&P η οποία αυτή την περίοδο αξιολογεί την Ιταλία με BBB και σταθερό outlook.

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου σημείωσε άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 3,59%, χαμηλότερα ωστόσο από το υψηλό τεσσεράμισι ετών που σημείωσε χθες.