Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κυπριακό: Σενάριο «χαλαρής ομοσπονδίας» στο τραπέζι των συζητήσεων

Κυπριακό: Σενάριο «χαλαρής ομοσπονδίας» στο τραπέζι των συζητήσεων

Ο Κύπριος πρόεδρος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται διατεθειμένος να κινηθεί πλησίον των ορίων της «χαλαρής ομοσπονδίας», ευελπιστώντας ότι κατά αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσει τη συνέχιση των συνομιλιών

Το σενάριο της «χαλαρής ομοσπονδίας» κρατών φαίνεται να τίθεται στο τραπέζι των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το site philenews.com, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας,  Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη, μετά τη διαμεσολάβηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, συζητήθηκε η ότι επιδίωξη λύσης στο Κυπριακό στα πλαίσια του ΟΗΕ έχει εξαντληθεί και πρέπει να αναζητηθεί άλλη οδός διαπραγματεύσεως. Επίσης, κατέστη σαφές ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω στο θέμα των εγγυήσεων και της διατήρησης στρατευμάτων στο νησί καθώς ότι η λύση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί.

Ο Κύπριος πρόεδρος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες φαίνεται διατεθειμένος να κινηθεί πλησίον των ορίων της «χαλαρής ομοσπονδίας», ευελπιστώντας ότι κατά αυτό τον τρόπο θα ξεκλειδώσει τη συνέχιση των συνομιλιών. Η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη κινείται στη λογική της παραχώρησης περισσότερων εξουσιών στα συνιστώντα κρατίδια, να υπάρχει μια πιο χαλαρή κεντρική κυβέρνηση, αλλά υπό τον όρο ότι όλα αυτά θα διασφαλίζουν το ενιαίο της μιας κρατικής οντότητας.

Βάζοντας αυτή την πρόταση κάτω η ελληνοκυπριακή πλευρά ελπίζει ότι θα καταφέρει να πείσει τον Μουσταφά Ακιντζί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς τον οποίο θα διαμηνύσει την ίδια ώρα πως δεν είναι διατεθειμένη να ικανοποιήσει την απαίτησή του για να έχει η τουρκοκυπριακή πλευρά το δικαίωμα του βέτο σε όλα τα ζητήματα.

Ενημερώνοντας το Εθνικό Συμβούλιο για τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην πρόταση που κατέθεσε προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, σύμφωνα με την οποία χρειάζεται να υπάρξει μιας μορφής εκ του σύνεγγυς επαφή ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη, να γίνουν συζητήσεις -αν όχι σε επίπεδο ηγετών- σε επίπεδο επιτροπών εάν αυτό διευκολύνει τον διάλογο, ενώ δήλωσε έτοιμος να συζητήσει και τα 103 θέματα που κατέγραψαν τα Ηνωμένα Έθνη.

Εν αναμονή της έκθεσης του ΓΓ ΓΓ του ΟΗΕ

Παράλληλα, η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας η οποία αναμένεται να σταλεί τέλη αυτής ή αρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Η έκθεση αυτή θα συζητηθεί στις 30 Οκτωβρίου από το ΣΑ το οποίο και θα αποφασίσει για τα περαιτέρω.

Ως εκ τούτου η όποια νέα επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στην περιοχή θα πρέπει να τοποθετείται εντός Νοεμβρίου ή και αργότερα.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024